Nagy pofont kaptunk, de föl kell állnunk

2018.01.17. 21:39

Bánhidi Bence az okos játék, Mikler Roland az önbizalom, Juhász Ádám pedig a tapasztalat hiányával magyarázta a Csehország elleni vereség után, hogy a magyar férfi kézilabda-válogatott szerdán pont nélkül esett ki a kézilabda-Európa-bajnokságról. A magyar szövetség csalódott a szereplés miatt. 

A válogatott három vereséget szenvedett, kikapott Dániától, Spanyolországtól és Csehországtól. Az Eb-ket 1994 óta rendezik, Magyarország eddig mindig szerzett pontot. 

HUSZ3993
Fotó: Huszti István

„Az egész mérkőzésen baj volt az összpontosításunkkal, és úgy érzem, a fáradság is megmutatkozott a második félidő közepén, hiszen belső poszton teljesen elfogytunk. Sokkal többet kellene használnunk a fejünket, sokkal többet kellene okosabban játszanunk, ezt hiányolom a csapattól. Nagyon sajnálom, hogy így sikerült, ezt nem gondoltam volna" – nyilatkozta az MTI-nek Bánhidi Bence, aki szerint az összeszokottság hiánya is a vereség egyik oka.

„Az első két meccsen, illetve a mai találkozó nagyobb részében is úgy éreztem, remekül küzdünk, mindent megteszünk a gólokért, a pontokért, de sajnos ezt nem tudtuk győzelemre váltani. Magam sem tudom, mi történhetett a mai mérkőzésen" – mondta Bartók Donát, akinek ez volt az első felnőtt világversenye a válogatottban.

Nem szeretnék kifogásokat keresni, mert ami történt, csak a mi hibánk"

– mondta Schuch Timuzsin csapatkapitány.

A minimális elvárástól is elmaradva

„Válogattunk három vereséget szenvedett, és nem jutott tovább a csoportjából, így az alapcélt, a minimális elvárást sem teljesítette" – áll az MKSZ szerda esti közleményében.

Az írják, hogy a dánok ellen negyven percen át, a spanyolok ellen pedig mindvégig a torna szintjéhez és a magyar kézilabda rangjához méltó teljesítményt nyújtott a csapat, „de az élsportban elsősorban az eredmény minősít, ezért mélységesen csalódottak vagyunk".

Csalódást okozott Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány bemutatkozása is. A svéd edző továbbra is nyeretlen a magyar kispadon, mérlege egy döntetlen és négy vereség.

„Azt is mérlegelnünk kell, hogy a régóta szükségszerű, mégis sokáig halogatott generációváltás éppen csak megkezdődött a válogatottnál, de a csehektől elszenvedett, fájdalmasan egyértelmű vereség utáni pillanatokban ez sem vigasz. A közeli és a távolabbi jövő rengeteg feladatot ró a magyar kézilabda minden szereplőjére."

A kapus Mikler Roland 37 lövésből tízet hárított szerdán. Meglátása szerint nem működött valami jól a védelmük, és ő sem tudott segíteni a csapatnak.

„Voltak fellángolásaink, de nem tudtuk átlépni a saját árnyékunkat. Nem voltunk eléggé feszesek, a csehek átlőttek minket, Ondrej Zdráhala pedig bárhonnan próbálkozott, szinte minden összejött neki, nem tudtuk megállítani." 

Mikler elárulta, a szünetben a kapitány azt mondta, a négygólos hátrány „nem a világ vége", és azt kérte, kezdjék lendületesen a második félidőt, akkor megtörhetik a csehek ellenállását. Ez csak részben sikerült, mert a magyaroknak volt egy 4-0-s sorozatuk, majd az 55. percben az egygólos különbségért támadhattak.

„Bár az első és a második fordulóban is jól játszottunk, illetve voltak jó időszakaink, nem tudtunk nyerni, ezért hiányzott a sikerélmény. Ha a spanyolok ellen akár egy pontot is szerzünk, átlendülünk a holtponton, és nőtt volna az önbizalmunk" – vélekedett Mikler.

A kapus kiemelte, két jó csapattal találkoztak a csoportkörben, és testközelből tapasztalhatták, milyen szintre kellene eljutniuk, emellett az is kiderült számukra, hogy felszabadultabban kell játszaniuk, mert a görcsösség is nagy problémát okozott.

„A jó kezdés után elrontottuk a ziccereinket, és amikor ellenfelünk felzárkózott, idegességet éreztem a csapaton. Ez egy fiatal keret, sok tapasztalatra van szükségünk, de sajnos ezúttal csak rossz tapasztalatokat szereztünk, például arról, hogyan nem szabad játszanunk" - mondta Juhász Ádám, a Tatabánya irányítója, akire a válogatottban balszélsőként számítanak.

Az ugyancsak rendkívül csalódottan nyilatkozó Bodó Richárd rámutatott, hogy sok ziccert kihagytak, ezért futniuk kellett az eredmény után.

„Nagyon sajnálom a kiesést. Nagy pofont kaptunk, de föl kell állnunk és dolgozni tovább. Sokat kell fejlődnünk, remélem, innen már csak felfelé vezethet az utunk."

Ljubomir Vranjes szövetségi kapitány kijelentette, nem elégedett azzal, ahogyan játszottak.

„Nem tudtunk hatvan percen keresztül azonos szinten kézilabdázni. Voltak jó időszakaink, de kevesebb, mint az előző két mérkőzésen. A jó kezdésünk után a csehek átvették az irányítást, és bár a második felvonásban visszakapaszkodtunk, az önbizalommal teli csehek ellen jobb teljesítményre lett volna szükség." 

A svéd edző – aki továbbra is nyeretlen a magyar csapat kispadján – hangsúlyozta, hogy sok közös munkára van szükség az előrelépéshez.