Elképesztő izgalmak: a Győr megvédte BL-címét

Image uploaded from iOS
2018.05.13. 20:05
Amióta a női kézilabdában négyes döntőben lesz győztese a Bajnokok Ligájának (2014 óta), még nem volt címvédés. A Győr nemcsak nyert, történelmet is írt. 2013, 2014 és 2017 után 2018-ban is Európa legjobb csapata magyar.

A 2018-as női kézilabda Bajnokok Ligája döntőben megismétlődött a tavalyi finálé, vagyis a címvédő Győri Audi ETO KC kihívója ezúttal is a macedón Vardar Szkopje volt. Egy éve a hosszabbítást (26-26 volt a rendes játékidőben) jobban bírta a magyar bajnok, és 31-30-ra nyert. Idén újra hosszabbítás volt, és megint csak egy gól. És megint ide. 

De hogy jutottunk el idáig?

Az elődöntőben mindkét csapat a védekezésben volt átlag feletti, és ezúttal is inkább a kőkemény védekezésről szólt a döntő, mint a virtuóz támadójátékról.

Az első 10 perc végére 4-3-ra vezetett a Győr, pedig emberhátrányban is voltak, de pontosan tudták, hogy a jövőre a Győrbe szerződő francia kapus, Leynaud a lábainál sebezhető leginkább. Oftedal és Groot nem véletlenül az alsó sarkokat vette célba.

Grimsbö védései után az első negyedóra végére már 6-4 volt a magyarok előnye, a védekezés nagyon kemény és feszes volt, Penezic nem találta a távolságot, nem tudta jól bejátszani a labdákat a beállónak. Lekicnek sem volt meg a sebessége, Lacrabere pedig alig mert a kapu felé menni.

A világbajnok francia átlövő hetesét is fogta a csereként beküldött Kiss Éva, ezzel a 20. percre maradt a 7-4.

Utána viszont jött a rövidzárlat.

Risztovszka gyors indulása után Lekic egy nagyon hosszú támadás végén talált be, majd újra a bal kezes Risztovszka a 25. perc végére a szélről kiegyenlítette az állást.

Ambros Martín időt kért, a mieink spanyol átlövője, González kísérlete gyenge volt, a Vardar támadása a szélen Kuznyecovát találta meg, aki tökéletesen ejtett. (7-8) Akkor vezetett először az ellenfél.

Kettővel azonban nem tudtak ellépni a macedónok, mert a kapufa velünk volt, Bódi viszont egy emberelőnyös, de zaklatott támadás végén, amikor visszakerült hozzánk a labda, megtalálta a hosszú felsőben a helyet. A bal kezes, sérüléssel bajlódó Bódi helyén a jobb kezes Puhalák is játszott, de nem kapott labdát.

Penezic létszámhátrányban is továbblendítette a Vardart, Amorim pedig hetest harcolt ki, Görbicz ezt belőtte, így döntetlen az első félidő.

Fordulás után

A második félidőt Görbicz kiállítása miatt hátrányban kezdte az Eto, Kuznyecova pontos volt a szélről, Cvijics is megszerezte első gólját beállóból. Először volt kettő oda (9-11)

Bódi a kapufát találta el, Oftedal lövését lábbal védte Leynaud, Lacrabere fölé vágta a labdát hetesből. Hansen ellenben megtalálta a rést a védőfalon, és be is fejezte a támadást, így mínusz három helyett csak egy gól volt közte.

Lacrabere átlövésből javított, Görbicz hetesből válaszolt, újra a francia következett, így 11-13 volt a 40. percben. Cvijics kiállítása után eladta a labdát a Győr, a jó védekezés után viszont Bódi a kapuig rohant.

Lekic hetesét kiütötte Grimsbö, Oftedal lövését is könnyedén kapta le a kapus. A macedónok hibáztak, Hansen ellenben a bal alsóba lőtte a labdát. (13-13)

Negyedóra volt ekkor hátra, minden kezdődhetett elölről. Görbiczhez került a labda a szélre, ő pedig a hosszú sarokba lőtt. Penezic gyorsan válaszolt rá, Görbicz azonban hetest hibázott, Radicevic ellenben megtalálta az utat a jobb sarokig a szélről. (14-15)

Groot gondoskodott arról, hogy az utolsó 10 percre ne hátrányban menjen a Győr, de az első félidőben pihenő Radicevic ugyanoda, az alsó sarokba tette a labdát. A holland Groot büntetőből is higgadt volt, és egy tökéletes védekezés után lerohanásból is befejezte a támadást.

17-16-ra újra a Győr vezetett, de akkor megint jött a Győrrel már korábban győztes Radicevic. Öt perccel a vége előtt Brochot a francia bírók kiállították, mert látványosan belekapaszkodott Lacrabere-be.

Lacrabere viszont passz helyett belement, Oftedal a másik oldalon jól pattintott, Lazovic első gólja három perccel a vége előtt egyenlőt jelentett. (18-18)

Groot kapufája a legrosszabbkor jött, Althaust kiállították, mert leterítette Penezicet, így a Győr az utolsó két percben hátrányban kellett végigjátssza. Lazovic másfél perccel a vége előtt, a kapuba lőtt. (18-19)

Broch hetest harcolt ki egy perccel a vége előtt, Groot belőtte, és jött a macedónok támadása.

Lekic belépett a hatosra, és egy olyan cundert húzott elő, amit ebben a helyzetben nem mertek volna sokan.

21 másodperc volt hátra, a Győrnek gólt kellett lőnie. 

Egy nagyon szép figura végén Amorim berepült, és hosszú idő után ő is hozzá szólt a meccshez.

Most a macedónok kértek időt.

Kilenc másodperc volt hátra. Kapufát dobtak, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás

Az ötperces pihenő alatt Radicevic és Lekic temperamentumosan magyarázott társainak, a másik oldalon inkább jókedvet láttunk, a búcsúzó Ambros Martínra fülig érő szájjal nézett a csapat java része. A feladat pontosan ugyanaz volt, amit tavaly már megvalósítottak.

A macedónok nagy igyekezetükben eladták a labdát, Amorim pedig szétlőtte a jobb felsőt. Radicevic büntetője sokkal megfontoltabb volt, de ugyanannyit ért. (21-21)

Aztán Amorim egy olyan lövést húzott elő, amit a két meccsen nem láttunk tőle, alulról lőtte ki a jobb felsőt.

A másik oldalon már csak Lekicben volt erő, hogy a kapu felé törjön, de ő meg is tette. Amorim bombája azonban újra pontos volt, Canadija első gólja után Oftedal gyorsan elvégezte a középkezdést, és Bódi ziccerben kapta a labdát, és be is lőtte. (24-23)

Jöhetett a hosszabbítás második szakasza, az utolsó öt perc.

Groot kiharcolt egy hetest, és be is lőtte. Hosszú idő után volt újra két gól a két csapat között. Bódi pedig 26-23-ra alakította a meccset, akkor érezni lehetett, ezt a meccset már nem lehet elveszíteni.

Lazovic egy irdatlan nagy bombával hozta közelebb a Vardart, Canadija pedig végigrohant a pályán. Amorim azonban a negyedik gólját süllyesztette el a hálóban a ráadásban. (27-25) Rá nem volt ellenszerük a macedónoknak, és a legfontosabb időszakban utolérhetetlen volt a brazil.

Lazovic egy perccel a vége előtt emberelőnyt harcolt ki, Lekic azonnal bevágta, akkor egy perc volt vissza.

Az utolsó támadásban rontott a Győr, a kontrából ziccerbe került a Vardar, Covic ment a kapura egyedül, a hosszabbításban beálló Kiss viszont földöntúli bravúrral védett. Így elmaradtak a hetesek, bár ennél izgalmasabb így sem lehetett volna az egész meccs.

  • Győri Audi ETO KC-Vardar Szkopje (macedón) 27-26 (9-9, 20-20, 24-23) - hosszabbítás után
  • gólszerzők: Groot 8, Amorim 6, Bódi 4, Görbicz, Hansen 3-3, Oftedal 2, Broch 1, illetve Lekic 6, Radicevic 4, Lazovic, Penezic, Lacrabere 3-3, Kuznyecova, Canadija, Risztovszka 2-2, Cvijic 1