Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elképesztő izgalmak: a Győr megvédte BL-címét

Image uploaded from iOS
2018.05.13. 20:05
Amióta a női kézilabdában négyes döntőben lesz győztese a Bajnokok Ligájának (2014 óta), még nem volt címvédés. A Győr nemcsak nyert, történelmet is írt. 2013, 2014 és 2017 után 2018-ban is Európa legjobb csapata magyar.

A 2018-as női kézilabda Bajnokok Ligája döntőben megismétlődött a tavalyi finálé, vagyis a címvédő Győri Audi ETO KC kihívója ezúttal is a macedón Vardar Szkopje volt. Egy éve a hosszabbítást (26-26 volt a rendes játékidőben) jobban bírta a magyar bajnok, és 31-30-ra nyert. Idén újra hosszabbítás volt, és megint csak egy gól. És megint ide. 

De hogy jutottunk el idáig?

Az elődöntőben mindkét csapat a védekezésben volt átlag feletti, és ezúttal is inkább a kőkemény védekezésről szólt a döntő, mint a virtuóz támadójátékról.

Az első 10 perc végére 4-3-ra vezetett a Győr, pedig emberhátrányban is voltak, de pontosan tudták, hogy a jövőre a Győrbe szerződő francia kapus, Leynaud a lábainál sebezhető leginkább. Oftedal és Groot nem véletlenül az alsó sarkokat vette célba.

Grimsbö védései után az első negyedóra végére már 6-4 volt a magyarok előnye, a védekezés nagyon kemény és feszes volt, Penezic nem találta a távolságot, nem tudta jól bejátszani a labdákat a beállónak. Lekicnek sem volt meg a sebessége, Lacrabere pedig alig mert a kapu felé menni.

A világbajnok francia átlövő hetesét is fogta a csereként beküldött Kiss Éva, ezzel a 20. percre maradt a 7-4.

Utána viszont jött a rövidzárlat.

Risztovszka gyors indulása után Lekic egy nagyon hosszú támadás végén talált be, majd újra a bal kezes Risztovszka a 25. perc végére a szélről kiegyenlítette az állást.

Ambros Martín időt kért, a mieink spanyol átlövője, González kísérlete gyenge volt, a Vardar támadása a szélen Kuznyecovát találta meg, aki tökéletesen ejtett. (7-8) Akkor vezetett először az ellenfél.

Kettővel azonban nem tudtak ellépni a macedónok, mert a kapufa velünk volt, Bódi viszont egy emberelőnyös, de zaklatott támadás végén, amikor visszakerült hozzánk a labda, megtalálta a hosszú felsőben a helyet. A bal kezes, sérüléssel bajlódó Bódi helyén a jobb kezes Puhalák is játszott, de nem kapott labdát.

Penezic létszámhátrányban is továbblendítette a Vardart, Amorim pedig hetest harcolt ki, Görbicz ezt belőtte, így döntetlen az első félidő.

Fordulás után

A második félidőt Görbicz kiállítása miatt hátrányban kezdte az Eto, Kuznyecova pontos volt a szélről, Cvijics is megszerezte első gólját beállóból. Először volt kettő oda (9-11)

Bódi a kapufát találta el, Oftedal lövését lábbal védte Leynaud, Lacrabere fölé vágta a labdát hetesből. Hansen ellenben megtalálta a rést a védőfalon, és be is fejezte a támadást, így mínusz három helyett csak egy gól volt közte.

Lacrabere átlövésből javított, Görbicz hetesből válaszolt, újra a francia következett, így 11-13 volt a 40. percben. Cvijics kiállítása után eladta a labdát a Győr, a jó védekezés után viszont Bódi a kapuig rohant.

Lekic hetesét kiütötte Grimsbö, Oftedal lövését is könnyedén kapta le a kapus. A macedónok hibáztak, Hansen ellenben a bal alsóba lőtte a labdát. (13-13)

Negyedóra volt ekkor hátra, minden kezdődhetett elölről. Görbiczhez került a labda a szélre, ő pedig a hosszú sarokba lőtt. Penezic gyorsan válaszolt rá, Görbicz azonban hetest hibázott, Radicevic ellenben megtalálta az utat a jobb sarokig a szélről. (14-15)

Groot gondoskodott arról, hogy az utolsó 10 percre ne hátrányban menjen a Győr, de az első félidőben pihenő Radicevic ugyanoda, az alsó sarokba tette a labdát. A holland Groot büntetőből is higgadt volt, és egy tökéletes védekezés után lerohanásból is befejezte a támadást.

17-16-ra újra a Győr vezetett, de akkor megint jött a Győrrel már korábban győztes Radicevic. Öt perccel a vége előtt Brochot a francia bírók kiállították, mert látványosan belekapaszkodott Lacrabere-be.

Lacrabere viszont passz helyett belement, Oftedal a másik oldalon jól pattintott, Lazovic első gólja három perccel a vége előtt egyenlőt jelentett. (18-18)

Groot kapufája a legrosszabbkor jött, Althaust kiállították, mert leterítette Penezicet, így a Győr az utolsó két percben hátrányban kellett végigjátssza. Lazovic másfél perccel a vége előtt, a kapuba lőtt. (18-19)

Broch hetest harcolt ki egy perccel a vége előtt, Groot belőtte, és jött a macedónok támadása.

Lekic belépett a hatosra, és egy olyan cundert húzott elő, amit ebben a helyzetben nem mertek volna sokan.

21 másodperc volt hátra, a Győrnek gólt kellett lőnie. 

Egy nagyon szép figura végén Amorim berepült, és hosszú idő után ő is hozzá szólt a meccshez.

Most a macedónok kértek időt.

Kilenc másodperc volt hátra. Kapufát dobtak, jöhetett a hosszabbítás.

A ráadás

Az ötperces pihenő alatt Radicevic és Lekic temperamentumosan magyarázott társainak, a másik oldalon inkább jókedvet láttunk, a búcsúzó Ambros Martínra fülig érő szájjal nézett a csapat java része. A feladat pontosan ugyanaz volt, amit tavaly már megvalósítottak.

A macedónok nagy igyekezetükben eladták a labdát, Amorim pedig szétlőtte a jobb felsőt. Radicevic büntetője sokkal megfontoltabb volt, de ugyanannyit ért. (21-21)

Aztán Amorim egy olyan lövést húzott elő, amit a két meccsen nem láttunk tőle, alulról lőtte ki a jobb felsőt.

A másik oldalon már csak Lekicben volt erő, hogy a kapu felé törjön, de ő meg is tette. Amorim bombája azonban újra pontos volt, Canadija első gólja után Oftedal gyorsan elvégezte a középkezdést, és Bódi ziccerben kapta a labdát, és be is lőtte. (24-23)

Jöhetett a hosszabbítás második szakasza, az utolsó öt perc.

Groot kiharcolt egy hetest, és be is lőtte. Hosszú idő után volt újra két gól a két csapat között. Bódi pedig 26-23-ra alakította a meccset, akkor érezni lehetett, ezt a meccset már nem lehet elveszíteni.

Lazovic egy irdatlan nagy bombával hozta közelebb a Vardart, Canadija pedig végigrohant a pályán. Amorim azonban a negyedik gólját süllyesztette el a hálóban a ráadásban. (27-25) Rá nem volt ellenszerük a macedónoknak, és a legfontosabb időszakban utolérhetetlen volt a brazil.

Lazovic egy perccel a vége előtt emberelőnyt harcolt ki, Lekic azonnal bevágta, akkor egy perc volt vissza.

Az utolsó támadásban rontott a Győr, a kontrából ziccerbe került a Vardar, Covic ment a kapura egyedül, a hosszabbításban beálló Kiss viszont földöntúli bravúrral védett. Így elmaradtak a hetesek, bár ennél izgalmasabb így sem lehetett volna az egész meccs.

  • Győri Audi ETO KC-Vardar Szkopje (macedón) 27-26 (9-9, 20-20, 24-23) - hosszabbítás után
  • gólszerzők: Groot 8, Amorim 6, Bódi 4, Görbicz, Hansen 3-3, Oftedal 2, Broch 1, illetve Lekic 6, Radicevic 4, Lazovic, Penezic, Lacrabere 3-3, Kuznyecova, Canadija, Risztovszka 2-2, Cvijic 1