Olivér
4 °C
8 °C

Csak önbizalmad legyen, és mosolyod

Image uploaded from iOS (2)
2018.05.14. 10:50
Nehéz rangsorolni, hogy a tavalyi vagy az idei győri BL-győzelem volt nagyobb, értékesebb, de az biztos, hogy most a zöld-fehéreknek kellett megmenteniük a meccset. A nüanszok ezúttal is a mieink mellé álltak.

Vasárnap este a negyedik Bajnokok Ligája-győzelemmel ért véget Ambros Martín korszaka a Győri Audi ETO KC-nál. A spanyol szakember példátlanul sikeres éveket hozott, mert hat szezon alatt négyszer nyerte meg azt a trófeát, amit magyar csapat összesen nem hódított el ennyiszer. Egészen pontosan a Vasasnak (1982) és a Dunaferrnek (1999) volt BEK-győzelme korábban.

Talán egyszer majd kiderül, mi volt a pontos oka, hogy a szakember miért nem marad itt, és miért a Rosztov edzője lesz a következő szezontól. Korábban volt a válogatott kapitánya is, aztán a hazai szövetség vezetése úgy döntött, főállású szakember kell oda, ezért Romániában lett szövetségi kapitány.

Az Itxakótól érkező Martín hatása már az első BL-győzelemnél megmutatkozott, akkor még nem volt készen a győri aréna, és amikor a veszprémi visszavágón bajban voltak, akkor áradt belőle a nyugalom; a Valcea ugyan megnyerte a meccset, de az összesítésben a Győr felé billent a mérleg.

A spanyol Győrben lett nagy edző, mert nagy csapatot csinált az Audi ETO-ból. A védekezést érezhetően fejlesztette az első pillanattól, és azután is megtalálta az összhangot a védőfalban, hogy a francia Raphaëlle Tervel visszavonult.

Emellett az sem túlzás, hogy a formaidőzítés nagymestere, mert az egész szezonban nem játszott olyan jól az ETO, mint amikor nagyon kell.

A vasárnapi esti meccsen a hosszabbítás előtt mosolygott, tele volt kedvességgel. Mit is mondhatott?

Megmentettük a meccset, most már valahogy nyerjük meg. Biztassátok egymást is. Ahogy tavaly. A ráadásban tavaly is egyértelműen a mi akaratunk érvényesült. Van már rutinotok, csak azt mutassátok, amit tavaly – valami ilyesmit sugallt a testbeszéde.

„Szeretnék gratulálni mindenkinek, természetesen tudom, hogy a Vardar játékosai nem boldogok, de azt kell mondanom, hogy annak kell lenniük" – ez egy rá jellemző nyilatkozat volt a meccs után.

Több játékos is azt mondta: az volt a siker kulcsa, ahogy elkezdték a hosszabbítást. A még nyolc másodpercig emberelőnyben lévő Vardar gyors gólt akart lőni, erre kettőt is kaptak. 

Ez volt az a finálé, amikor a fontos momentumokban a Győr kimagaslót nyújtott.

21 másodperc volt hátra, amikor a  Vardar 20-19-re vezetett.

De mégsem készült fel arra, hogy első lendületből nekik mennek, és 10 másodperc alatt kihagyhatatlan helyzetbe hozzák Amorimot, aki be is vágta a kapuba a labdát. Ha csak egy szabálytalanságot csinálnak, másodpercek telhetnek el. Nem kaptak erre esélyt. Nyilván számtalanszor visszanézik majd, mit kellett volna tenniük, ahogy a Veszprém is sokszor megvizsgálta, miért nem tudta kivédekezni 2016-ban a lengyel Kielce utolsó támadását.

Oftedal azt elevenítette fel, hogy Amorim olyan sugárzó magabiztossággal mondta, hogy ő belövi, hogy odaadta neki a labdát. Volt benne kockázat, mert akkor a brazilnak mindössze egy gólja volt, de hitte, hogy meg tudja oldani. 

A Vardarnak az egyenlítés után ugyanennyi ideje lett volna még, hogy emberelőnyben felérjen a kapuig, de belemenést láttak a francia bírók.

Az utolsó akció

A szkopjeiek harmadik esélye a hosszabbításban adódott, akkor már nekik kellett megmenteni a meccset, de a támadás Kiss Éva ösztönös védésével zárult. Ha akkor Lekić nem Čovićnak, hanem az addig szinte nem hibázó Radičevićnek húzza le a labdát, aki ugyanott futott, akkor most megint eljuthattunk volna a hetesekig.

Hozzászólna? Írjon nekünk Facebookon!
Csak önbizalmad legyen, és mosolyod

A brazil Amorim a legfontosabb gólokat lőtte a kézilabda BL-döntőben. Korszakos edző búcsúzik a Győrtől, bár a bajnokságot még meg kellene nyernie Martínnak. Mostantól a magyar lesz az öltöző nyelve.

231 · May 14, 2018 10:50am Tovább a kommentekhez
Facebook Comments

Radičević nyert BL-t a Győrrel, de talán ő volt a legelkeseredettebb, mert a macedónokkal nem sikerült neki, nem tudta visszatartani a könnyeit. A feloszló Vardarnak így nem sikerült megkoronáznia a teljesítményét.

A kapusain nem múlt, mert 18 védést mutattak be (Leynaud 17, Szuszlina 1), míg a másik oldalon ennek éppen a felét. Más kérdés, hogy a hosszabbításban a győri kapusok háromszor hárítottak, míg a komplett második félidőben mindössze egyszer.

A hosszabbításban már csak egyszer védett a Vardar kapusa.

A jövőre Győrbe érkező Leynaud lett a torna legjobb játékosa, amivel lehet vitatkozni, de hogy remekül védett, ahhoz nem férhet kétség.  

A kapusok ellensúlyozták azt például, hogy  a macedónok három hetest is elhibáztak. A francia Lacrabere például két büntetőt rontott, ami ilyen hőfokú és ilyen típusú meccsen nem fér bele. Máskor sem, de egy döntőben mindennek dupla jelentősége van.

Tavaly Nycke Groot lett a Győr és a torna legjobbja, idén tehát nem ő, pedig most látszott csak igazán, mennyire a vezére, és mennyivel markánsabban, mint egy éve.

A hosszabbítás persze Amorimról szólt, de addig a holland emelkedett az egész mezőny fölé, noha védekezésben a nála 25 kilóval nehezebb Cvijićet tartani meglehetősen fárasztó. Groot nyolc gólja mellett a védekezésben is folyamatosan nagyot nyújtott.

Csak legyen magabiztosságod, önbizalmad, és legyen mosolyod

– ennyi a titok a világbajnok brazil Amorim szerint, aki tényleg mindig mosolyog.

Nem volt könnyű szezonja a Győrnek, a világ legjobb balkezese, Nora Mörk megsérült, Amorim, Groot és Oftedal is kihagyott kisebb időszakokat. Tomori Zsuzsa válogatott meccsen sérült meg. 

A szurkolók a város védjegyei

„1982 óta járok a Győr meccseire, de ez a tábor volt most szerintem a legjobb” – mondta egy győri a meccs után.

Sok mindent fel tudnék sorolni, a keksztől az autókig, de azért mi is topkategóriásak vagyunk" – mondta egy másik fanatikus, aki már a fővárosban lakik, de ilyenkor felveszi a mezét, és ott a helye a nézőtéren.

Knedlíkovát egy héttel a döntő előtt kellett megműteni. Az egyedül maradó jobbszélső, Bódi a döntő előtt kínlódott sérüléssel, de valahogy harcképes állapotba hozták, pedig már ő sem hitt feltétlenül benne.

A Győrből hét játékos volt eredményes, vagyis a kezdő hatos plusz egy ember. Sokadszor nagy tanulsága ennek a lebonyolításnak, hogy a legjobbak kevés pihenővel végigtolják, fontos a kispadról beszállók támogatása – lásd Kiss Éva –, de egy jó kezdőcsapat csodákra képes, és az a siker záloga. (A Vardarnál kilencen találtak a kapuba.)

Kiss Éva szerepe különösen érdekes lesz jövőre, mert neki ezek után nem a legjobb opció, hogy harmadik számú kapus lesz, még ha a világ legjobb csapatában is. Húsz percekre eddig nem osztották szét a kapusok közötti meccset, lehet, hogy ez lesz a követendő út.

Danyi Gábor feladata lesz a helyzet kezelése, aki hat éven át volt Martín segítője, most megmutathatja, mit tanult tőle. Nem lesz könnyű kilépnie az árnyékából a cikk elején említettek miatt. Türelem biztosan kell, és biztosan sokszor fogják az elődhöz hasonlítani.

Danyi úgy gondolta, hogy az öltöző nyelve a magyar lehet a nyártól.

Annyi biztos, hogy a sikeresség megőrzése mellett neki kellene felépíteni a tehetséges fiatalokat, Afentálert, Puhalákot, Fodort, Pál Tamarát, mert ők lehetnek egy jövőbeni nagy csapat tagjai.

De hol van még a jövő szezon, amikor a Budaörs és a Békéscsaba ellen még kétszer össze kell kapniuk magukat májusban, különben a Fradi lesz a bajnok, ha nem tudják megtartani a hétgólos fórt a gólkülönbségben. Az is szép feladat, hogy arra ráhangolódjon a társaság. Mert igazából a Martín-korszak csak nemzetközi szinten zárult le, és egy magyar bajnoki arannyal lenne igazán teljes.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?