Szív, erő, taktika - nem várt, óriási győzelem Szlovéniában

Image from iOS
2018.06.09. 22:18
A magyar kézilabda-válogatott 29-24-re verte Szlovéniát a Koperben rendezett világbajnoki selejtezőn, és ezzel nagy lépést tett a továbbjutás felé. A szlovénok ígérték, de nem tudták hozni a gyors, leindításokra építő játékukat. A magyarok szikrázóan keményen védekeztek, 26 percet voltak emberhátrányban, de semmi sem tudta őket megtörni. Szerdán 19 órától visszavágó Veszprémben.

Nyolc év alatt háromszor játszott egymással a magyar és a szlovén férfi kézilabda-válogatott világbajnoki selejtezőt. Amikor olimpiai kvalifikációs vb-re (2011, 2015) kellett kijutni, rendre akkor találkozott a két csapat, és mindig a visszavágót rendező jutott ki. Mivel az első meccs Koperben volt, ez nekünk akár kedvező előjel is lehet. (Szerdán Veszprémben lesz a visszavágó.)

Az Eb-n azonban nem voltunk jók, a csoportban ragadtunk, a rendkívül gyors szlovénok pedig 2017-ben vb-bronzig jutottak. Inkább ők voltak az esélyesek, a mieink győzelmére négyszeres pénzt fizettek. Aki bátor volt, jól járt.

Nagy László ismét vállalta a válogatottságot, tőle remélte a kapitány, Lubomir Vranjes, hogy a védelemnek stabilitást hoz, és persze a támadásban sem elhanyagolható a jelenléte.

A mieinknél Bóka Bendegúz és Hornyák Viktor volt a két szélen, Lékai Máté irányított, Nagy és Bodó Richárd volt a két átlövő, Bánhidi Bence a beálló. Lékai helyére a védekezésre a szintén visszahívott Ilyés Ferenc állt.

Rosszabbul nem is kezdődhetett volna a meccs, mert az első három magyar támadás sikertelenül zárult, Blagotinsek azonban és Dolenec kétszer megtalálta a kaput.

Az ötödik perc végére Nagy harcolt ki hetest, Lékai lövését Lesjak kivédte, de a kipattanót az irányító bevágta. A második magyar gól ugyancsak kivédett hetes után született, akkor Balogh kaparta össze a Lesjak kezéről kivágódó labdát.

A tizedik perc végére 6-3 volt az állás, a következő magyar gól Bókáé volt – használtuk a bal szélt -, majd Mikler védett, és mivel üres volt a kapu, Ilyés zavartalanul menetelhetett a kapuig.

A gólja után kiállították, és mivel már másodszor, vigyáznia kellett, de szerencsére ő nem kapott pirosat.

Amikor az egyenlítésért támadtunk, Sipost látványos mezhúzásért kiállították, de nálunk maradt a labda. Elvették a bírók, a kontra eredményes volt. Bodó nagy gólt lőtt, Gaber válaszolt rá. Megint Bodó jött, majd Zarabec.

Az első negyedóra után Ancsin Gábor, Ligetvári Patrik és Juhász Ádám érkezett a magyar csapatba, Bánhidit megtalálta egy bejátszás, a szegedi beálló könyörtelen volt. Mikler labdát fogott a szélről, az egyenlítésért támadtunk.

A szlovénok nyitott védekezésre váltottak, elbizonytalanodott a csapat, Vranjes ezért időt kért. Nem sikerült azonban semmit kitalálni, Juhász kezéből kicsúszott a labda, Ancsint pedig kiszórták.

Zarabecet csak hetesért cserébe lehetett megállítani, Kavticnik be is lőtte. Zarabec középről újra pontos volt, Bánhidit ezúttal Balogh játszotta meg jól, a következő támadásnál Bánhidi piros lappal kiállt, Bezjakkal találkozott. Kicsit rájátszott az irányító, kétségtelenül nyúlt a feje felé, de hogy súlyosan eltalálta-e, abban nem lehettünk biztosak a helyszínen.

Kavticnik gyorsan kihasználta az előnyt, Ligetvári válaszolt rá.

Az utolsó öt percre 12-11-es szlovén vezetéssel vágtunk neki, Lékai egy csel megtalálta Sipost, aki befordult és nem hibázott a hatosról. Zarabecet kiállították, Balogh egyenlített.

Szlovénia egy kicsit összezavarodott, tanácstalanul támadtak, labdát szereztünk, üres volt a kapu, de sajnos a mieink pontatlanul passzoltak. Kavticnik ezek után túllendítette őket a holtponton, Sipost ismét magyar támadásnál állították ki a dán bírók (Gjeding, Hansen) immár másodszor.

Székely védése után Bóka került ziccerbe, belőtte.

„Gyerünk gyerekek, egy ország veletek”

- szólalt meg a magyar kórus. Lehettek vagy ötszázan, és a nehéz pillanatokban is nagyon jól jött a segítségük.

Mackovseké volt a következő gól, a szlovénok labdát szereztek, Kavticnik azonban elhibázta az üres kaput, a kapufáról pattant vissza a labda. Az utolsó magyar támadásból nem sikerült egyenlíteni, ezért a félidőben 14-13-ra vezetett a házigazda.

Második félidő:

Szlovénia kezdte a második félidőt, a mieink kőkeményen védekezték, blokkoltak, akkor is érződött, nagyon nem ennyire számítottak a hazaiak, Lékai pedig egyenlített. Janc a szélről kihasználta, hogy emberelőnybe kerültek, Hornyák hibázott, Mackovsek nem.

Bóka szépített, de egy vitatott hetes után Kavticnik 17-15-re alakította az állást. Bodó ellenállhatatlan volt, Blagotinsek nem tudta becsapni Székelyt, mert a kapufa hárított, Sipost viszont harmadszor is kiállították. Neki ezzel véget ért a meccs, vagyis a második beállónkat veszítettük el, Schuch maradt egyedül.

Vranjes időt kért, próbálta átszervezni a csapatát, Lékai a 38. percben emberhátrányban is egyenlített egy remek lövéssel. Blagotinsek viszont nagyon üresen maradt, és bepattintotta.

Ahogy a másik oldalon Nagy László is egy betörés után a kapus lába között találta meg a helyet. (18-18)

Székely védett, Lékai pedig jobb ütemben nem is lőhetett volna, a csereként beállt Kastelic nem tudta hárítani. Először vezettünk a meccsen!

Ligetvári letépte Bezjakot, Dolenec hetest harcolt ki, Kavticnik belőtte. Schuch is kiküzdött egy büntetőt, Balogh bevágta a bal alsóba. Jancnak húzták le a szélre, és ő kilőtte a hosszú sarkot.

A szlovénokon ekkor már érződött, nagyon nem ízlik nekik a kőkemény magyar védekezés, hogy Nagy László kettesből odaér Mackovsekre, az egyetlen távolról igazán veszélyt jelentő átlövőre. 

Lékai három kapufás gólja szenzációs volt, Bóka lerohanása pedig már azt jelentette, hogy kettővel vezettünk.

Sőt, támadtunk a háromgólos előnyért is, de nem jött össze, Kavticnik viszont végigrohant a pályán. Lékai kiállították, a dán bírópáros így látta jónak, nagy tüntetés volt utána.

Bodó bombájára két szlovén gól érkezett, 23-23 lett 48. percben. Akkor még nem tudtuk, csak később, az volt a hazaiak utolsó fellángolása, a meccs legfontosabb időszakában nem voltak versenyképesek.

Schuch harcolt ki két percet a másik oldalon, Nagy László pedig egy ritka elegáns szedett elő, Székely remek védése után Dolenec eljátszotta, hogy mindene fáj, ezt már nem ették meg a bírók, így a szlovénnak kellett három támadást kihagynia.

Kavticnikot küldték ki törlesztésért Bodó rossz lövése után, Nagy László a jobb alsóba vágta a labdát, 25-23 nekünk.

A hazai csapat kezdett teljesen elbizonytalanodni, levitték a kapust, Zarabectől elvették a labdát, Bóka pedig az üres kapuba gurította, nehogy mellémenjen.

Először vezettünk három góllal, ami minden várakozást felülmúlt, mert már csak nyolc perc volt hátra. A plusz négy elmaradt, Bodót kiállították, Zarabec bevitte a labdát, Székely azonban kirúgta a bal alsóból. Ahogy Kavticnik hetesénél sem lehetett becsapni.

Bodó újabb gyilkos lövése után a tatabányai kapus megint kiolvasta, hová jön a labda. Lékai kiharcolt még egy emberelőnyt, vagyis az utolsó perceket fölényben fejezhettük be, és már csak a győzelem különbsége volt kérdéses.

A huszonnyolcadik magyar gól már a közönségnek szólt. Az egyik szélről a másikra ment a labda, Bóka könnyedén passzolta be.

A 29. még tökéletesebb támadásabban alakult. Akkor is a szélről jött vissza a labda, a teljesen szétzilált Szlovénia követni sem tudta, mi történik. A végén még kaptunk egyet, remélhetőleg nem lesz jelentősége.

A jövő szerdán 29-24-es előnyről várjuk a veszprémi visszavágót, ekkora különbséget el sem mertünk képzelni.

  • Szlovénia-Magyarország 24-29 (14-13) 
  • gólszerzők: Kavticnik 7, Zarabec 4, Mackovsek, Cingesar 3-3, Blagotinsek, Janc, Dolenec, 2-2, Gaber 1, illetve Bóka, Bodó, Lékai 6-6, Nagy L., Balogh Zs. 3-3, Bánhidi 2, Ilyés, Ligetvári, Sipos 1-1