Aliz
6 °C
14 °C

Itt vannak a kalapok a kézi-vb-re, magasról indulunk

2018.06.23. 21:34

A magyar férfi kézilabda-válogatott a második kalapba került a januári olimpiai kvalifikációs világbajnokság hétfői sorsolása előtt - írta az MTI.

A nemzetközi szövetség (IHF) szombaton tette közzé a német-dán közös rendezésű torna sorsolásának kiemelését, amelyre a magyarok az előző világbajnokságon bronzérmes Szlovénia búcsúztatásával jutottak ki, ezért elég magas helyre került.

A válogatott Horvátországgal, Oroszországgal és a vb-döntős Norvégiával biztosan nem kerülhet azonos csoportba.

Azt is nyilvánosságra hozták, hogy Németország a berlini A csoportban, Horvátország a müncheni B csoportban, Dánia a herningi C csoportban, Svédország pedig a koppenhágai D csoportban szerepel majd.

Az IHF közleménye szerint a phjongcshangi téli olimpiához hasonlóan minden bizonnyal a világbajnokságon is egységes koreai csapat indul, amely az A csoportban játszik majd.

A nyolc közé jutás már nem egyenes kieséses rendszerben dől el, mivel az IHF visszaállította a korábbi középdöntős rendszert. Ez azt jelenti, hogy négy helyett három csapat jut tovább a hatos csoportokból, majd következik az ág másik csoportjából érkező továbbjutók elleni három mérkőzés, és a középdöntős csoportok első négy-négy helyezettje alkotja majd a legjobb nyolc mezőnyét.

A vb-t január 10. és 27. között rendezik. A torna győztese kijut a tokiói olimpiára, a 2-7. helyezettek pedig részt vehetnek az olimpiai selejtezőn.

A kvalifikáció következő állomása a 2020-as, immár 24 csapatos norvég-svéd-osztrák közös rendezésű Európa-bajnokság lesz, amelynek győztese részt vehet az ötkarikás játékokon, a további két legjobb helyen végző együttes - amely korábban még nem szerzett részvételi jogot az olimpiai kvalifikációs tornára - szintén ott lehet a selejtezőn.

A mezőny a Grönlandon zajló Pánamerikai Bajnokság három dobogósával válik teljessé vasárnap. A torna elődöntőjébe Argentína, Grönland, Chile és Brazília jutott.

A világbajnokság sorsolására hétfőn 12.30-tól kerül sor Koppenhágában.

    Kiemelés: 

  • 1. kalap: Franciaország, Spanyolország, Svédország (D csoport), Dánia (C csoport)
  • 2. kalap: Horvátország (B csoport), Oroszország, Norvégia, Magyarország
  • 3. kalap: Katar, Németország (A csoport), Ausztria, Macedónia 
  • 4. kalap: Szerbia, Tunézia, Izland, Pán-Amerika 1
  • 5. kalap: Pán-Amerika 2, Egyiptom, Bahrein, Pán-Amerika 3
  • 6. kalap: Koreai Köztársaság (A csoport), Szaúd-Arábia, Angola, Japán

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?