Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kézi-vb: a skandináv ágról juthatunk az olimpiára

2018.06.25. 13:10

A legutóbbi világbajnoki bronzérmes Szlovénia búcsúztatásával jutott ki a jövő januári férfi vb-re a kézilabda-válogatott. Erről a vb-ről hat nemzet juthat az olimpiai selejtezőre, innen lehet a legtöbb helyet megszerezni. A győztes azonnal kijut, a 2–7. helyezettek pedig 2020. márciusban egy újabb tornán vesznek részt.

Magyarország a második kalapba került, de ennek leginkább csak azért volt jelentősége, hogy a horvátokkal nem kerülhettünk össze.

A legjobb nyolc csapatot a dán kapus, Niklas Landin, valamint a németekkel 2009-ben világbajnok edző, Heiner Brandt húzta ki.

Magyarországot a könnyebbnek látszó skandináv ágra helyezték, a svédekkel vagyunk egy csoportban, és más európai nincs is a hatosban.

Elvileg a csoport legjobb három helyezettje közé kerülni nem okozhat nehézséget, akkor pedig folytathatjuk a középdöntőben. Katart persze nem szabad lebecsülni, Argentínának is vannak jó játékosai, de mindkettő verhető. 

Az águnkon ott vannak az olimpiai bajnok dánok, valamint a 2017-es vb-n ezüstérmes norvégok, de az osztrákok is, akikkel vélhetően harcban leszünk az olimpiai pozícióért.

A másik ág lényegesen erősebb, hiszen ott vannak a franciák, spanyolok, horvátok, akik ellen kevés esélyünk szokott lenni. És ott vannak azok az európaiak (Izland és Macedónia), akik mindig mindenkire veszélyesek.

  • Összességében: Katar és Argentína legyőzése megnyithatja az utat a legjobb nyolcba.

Lubomir Vranjes csapata mindenkire veszélyes lehet, ha maximális tudását előhozza. A mondatnak szokott lenni egy másik fele is, hogy bárkitől képes kikapni. Nagyon jó lenne, ha ebből semmit sem mutatnának meg Koppenhágában.

A csoportmeccsek január 10-én kezdődnek. Ha továbbjutunk, akkor is maradunk Dániában, és Herningben játszunk tovább.

  • A csoport, Berlin: Franciaország, Oroszország, Németország, Szerbia, Brazília, Korea
  • B csoport, München: Spanyolország, Horvátország, Macedónia, Izland, Bahrein, Japán
  • C csoport, Herning: Dánia, Norvégia, Ausztria, Tunézia, Chile, Szaúd-Arábia
  • D csoport, Koppenhága: Svédország, Magyarország, Katar, Argentína, Egyiptom, Angola

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?