Kirúgta a Veszprém a vezetőedző Ljubomir Vranjest

2018.10.01. 12:26

A hétfő délelőtti találgatásokat megerősítve a veszprémi kéziklub kora délután közölte, hogy leváltja a csapatot vezető szakmai stábot.

"A mai napon a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója, Dr. Csík Zoltán felmentette a munkavégzés alól a Telekom Veszprém csapatának vezetőedzőjét, Ljubomir Vranjest és segédedzőjét, Björn Sätherströmöt. A két svéd szakember 2017 nyarán vette át a magyar rekordbajnok együttes irányítását, vezetésükkel az „Építők” 2018 tavaszán megszerezte a 27. Magyar Kupa győzelmét. Az edzői stábbal együtt Eklemovic Nikola sportigazgató is távozik a klubtól. Az edzéseket az új vezetőedző érkezéséig Gulyás István fogja tartani"

- írja weboldalán a Veszprém.

Az utolsó csepp a pohárban: a nyáron meggyengülő Vardar Szkopje szombaton 27-25-re nyert Veszprémben a kézilabda Bajnokok Ligájában.

A magyar ezüstérmes második veresége azért fájó, mert a macedónok megérdemelten nyertek, Nagy László csapatkapitány rendkívül szimpatikusan nem is kezdett el bírózni a meccs utáni nyilatkozatában, míg a csapat edzője, Lubomir Vranjes igen.

Nagy azt is mondta, hogy el kell fogadni a szurkolók véleménynyilvánítását, és megköszönte nekik, hogy a meccs alatt mellettük álltak.

A svédekkel világbajnok Vranjes a szezon előtt azt mondta, hogy ez már az ő csapata lesz, a mostani játékosok már az ő kérésére érkeztek. Talán soha nem is volt ennyire erős keret Veszprémben, mint most.

Egy macedón újság már hétfő délelőtt arról írt, hogy

Vranjessel biztosan szerződést bontanak. Nemcsak vele, hanem Nikola Eklemovics sportigazgatóval is.

Úgy hírlik, David Davis lesz az utód, aki a Vardarnál volt másodedző, és Egyiptom válogatottját vezeti.

Nyilván meg lehetett volna nyerni a szombati meccset, ha szerencsésebb a magyar csapat. Nagyobb baj, hogy nem lehetett felfedezni, mit szeretne játszani a 2013-ban a Flensburggal BL-győztes Vranjes.

Nagy például egy gyors támadásnál leszúrta Blagotinseket, mert rossz irányba mozgott. A meg nem értés adódhat a kevés edzésből, sokan vallják, Sabate sokkal többet gyakorolt, sokkal többet videózott, mint utódja.

Vranjes elbocsátása nem egyszerű ügy, mert ő a válogatott kapitánya, és az olimpiai selejtezőre kvalifikáló vb-n igen kedvező sorsolást kapott a csapat, Katart, Argentínát, Ausztriát kellene megverni. Svédország, Norvégia és Dánia mögött kellene elcsípni az águnkon a negyedik helyet, ami azt is jelenti, hogy kvázi bravúr nélkül elérhető a vb nyolcadik helye. 

Vranjesnél Mikler Roland cserekapus lett, perceket sem kapott a BL-ben, néhány hetesre állt be. Lékai Máté a Vardar kapujára sem lőtt szombaton. Ligetvári Patriknak és Iman Dzsamalinak a keretben sem jutott hely. Velük kellene a vb-n sikerrel megvívni a csatákat.

Az ügyben a Magyar Kézilabda Szövetség közleményt is adott ki, kiemelve, hogy a történteket és azok lehetséges hatásait az MKSZ illetékeseinek is értékelniük, mérlegelniük kell. „Válogatottunk készül a jövő januári világbajnokságra, amely a tokiói olimpiai kvalifikáció szempontjából is kulcsfontosságú, de természetesen önmagában is az. A sorsolásunk kedvezőnek mondható, a csapatunk erős, a tét óriási. Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a magyar válogatott a lehető legjobb esélyekkel vágjon neki a világbajnokságnak. Hogy ez ebben a konkrét ügyben és helyzetben mit jelent, arról e pillanatban még semmi végérvényeset nem mondhatunk, mert az előállt szituáció számunkra is új és váratlan” – mondta Novák András főtitkár.

Az ügyben a szövetségi kapitánnyal, de a Veszprém válogatott kulcsjátékosaival is egyeztetnek, illetve mindenkivel, akinek a véleménye, értékelése segíthet a helyzet optimális kezeléséhez.

Vranjes tavaly februári bejelentése kuriózum volt, mert kivásárolták flensburgi szerződéséből, és nem a klub, hanem a szövetség közölte a szerződtetését. Ez a szövetség már finoman elhatárolódott tőle a januári Európa-bajnoki kudarc után, ahová nem vitt szélsőt. Kétséges, hogy ismerte-e egyáltalán a magyar mezőnyt.

A világbajnoki selejtezőkön ugyanakkor a legnagyobb szenzációt okozta csapata a vb-bronzérmes szlovénok elbúcsúztatásával. Nagy László és Ilyés Ferenc visszatérése is kellett a kinti nem várt győzelemhez.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?