Sokáig jól tartottuk az Eb-2. hollandokat, mégis kikaptunk

D  AS20181201012
2018.12.01. 16:44

A magyar női kézilabda válogatott vereséggel kezdte a franciaországi Európa-bajnokságot. Az első meccsen 28-25-re kaptunk ki a legutóbbi Eb-n második Hollandiától.

Egy rutintalan magyar válogatott kezdte meg az Európa-bajnoki szereplést, hiszen Kovacsics Anikón kívül nem volt játékosa a keretnek, aki már több, mint ötvenszer volt válogatott. Ráadásul a legutóbbi torna ezüstérmese, a holland válogatott volt az ellenfél, amelyből szintén hiányoztak kulcsjátékosok.

Talán ezért is, megilletődötten kezdte a meccset a magyar csapat. A vezető gólunkra háromra válaszolt az ellenfél. Aztán egyre jobban jöttünk bele, a kapuba Bíró Blanka is bemutatott bravúrokat, amely stabilitást adott és 5-3-ra mentünk el. Bár egyenlítettek a hollandok ismét, de aztán 8-5-ig, majdnem hét percig nem lőtt gólt az ellenfél.

Kiválóan védekeztünk, Bíró 44 százalékos védéshatékonysággal állt a kapuban. A legfontosabb momentum talán az volt, hogy a hollandok legjobbját, Nycke Grootot sikerült kivenni a játékból, a Győr légiósa az első félidőben csak hetesből tudott betalálni. Végül egy elrontott emberelőny után 11-9-ről egyenlített a szünet előtt az ellenfél. Az első harminc percben kilenc magyar játékos szerzett gólt, amiből látszott az is, hogy mindenki igyekezett hozzátenni, Rasmussen pedig remekül forgatta a csapatot.

A második félidő elején a hollandok megtalálták a magyar védelem ellenszerét, az első tíz percben mindig náluk volt az előny, a 40. percre pedig már hárommal húztak el, 18-15-re vezettek. Időt is kért gyorsan Rasmussen kapitány. Groot is magára talált két gyors gólt lőtt.

A kapus teljesítmény is leromlott és a csere sem segített rajtunk. Aztán Háfra Noémi és Kovács Anna góljaival tartottuk a lépést és a 49. percben megint csak egy volt a különbség a két csapat között (21-22)

Nagy küzdelemben sikerült újra kiegyenlíteni, de jött egy kiállítás, majd rossz csere maitt egy újabb és máris megint kettővel ment Hollandia. Hiába erőlködtünk, a rutin ekkor már tapinthatóan látszódott a két csapat között. Groot is egyre többet varázsolt, nem tudtuk tartani van der Heijdent se nagyon.

Az utolsó hat percre háromgólos hátránnyal fordultunk. Újabb időkéréssel próbálkoztunk, de nem tudtunk gólt lőni, miközben a hollandok Groot vezérletével tovább növelték, a kilencedik gólpasszát adta a győri játékos. Mi pedig szétestünk a végére, a hollandok egy 5-0-s rohanással döntötték el a meccset.

Egy félidőn át, majd a másodikban egy tíz percig jól tartottuk az Eb-ezüstérmest, de a végére szétestünk, a rutin és a nagyobb tudás egyértelművé tette, Hollandia jobb csapat volt ezen a meccsen. A javítás lehetősége hétfőn 18 órától Horvátország ellen.

„Jó mérkőzést játszottunk, csak sajnos sok kis hibát vétettünk. Azt gondolom, hogy a rossz csere miatti kiállítás pecsételte meg a sorsunkat. A kapusunk az első félidőben fogta a lövéseket, a másodikban már nem annyit. De ez nem az ő hibája, a védekezésé. Nagy különbség volt a két félidő között, ami eldöntötte a meccset.” – mondta a meccs után Rasmussen.

Női kézilabda Európa-bajnokság

Magyarország-Hollandia 25-28 (11-11)

A magyar csapat összeállítása: Bíró (Kiss É.) – Tóvizi 1, Schatzl 4, Kovacsics 3, Szalai, Orbán, Pálos-Bognár, Kovács 5, Mészáros 1, Planéta, Kazai 1, Háfra 5, Lukács 3, Tóth 2, Lakatos.

(Borítókép:  Kovács Tamás / MTI)