8500-asra bővítik a Veszprém Arénát, új csarnok épül Pesten és Szegeden

2018.12.11. 10:18

A 2022-es férfi kézilabda-Eb-re új sportcsarnok épül Szegeden, ami 2021 szeptemberére készül el, míg Veszprémben 8500-asra bővítik az arénát, a debreceni Főnix-csarnokot pedig felújítják. Ezek részleteiről beszélt bővebben Bardóczy Gábor, a 2022-es kézilabda-Európa-bajnokság kormánybiztosa a Sport TV Mai helyzet című műsorában.

Veszprém Aréna
Veszprém Aréna
Fotó: Google Street View

A kontinensversenyt Magyarország és Szlovákia közösen rendezi.

Az esemény kapcsán kell egy minimum 18 ezres aréna, ez a tervek szerint meg is épül Budapesten.

Mivel multifunkcionális lesz a létesítmény, abban is bíznak, hogy több olyan koncert is lehet benne, ami eddig nem valósulhatott meg. A vidéki helyszíneken, Debrecenben, Szegeden és Veszprémben is multifunkcionális lesz a csarnok. Ezeknek legalább 8000 főt kell befogadniuk.

„A Főnix Arénát fel kell újítani, hogy a XXI. századnak megfelelő infrastruktúrát tudjunk biztosítani a sportolók számára. Meg kell vizsgálnunk statikailag, illetve az elektromosságot és a gépészetet is, hogy megfelelő-e. 2021-től olyan európai uniós direktívák kerülnek bevezetésre, mint például, hogy a felhasznált energia 25 százalékát újrahasznosított energiából kell megvalósítani. Ezeket meg kell vizsgálni, ez jövőre el is indul, és ennek megfelelően kerül sor a felújításra” – nyilatkozta a kormánybiztos.

A Veszprém Arénáról elmondta, jelenleg 5200 férőhelyes, és mivel óriási az érdeklődés a mérkőzések iránt, ráadásul az EHF szabályai is szigorodtak, ezért is szükséges a bővítés.

„Gyakorlatilag a legfelső karéjt és a tetőszerkezetet elbontják, és egy következő szint kerül ráépítésre. Bent a lelátórészeket teljes mértékben elbontják, kicsit szélesítik a pályát, és meredekebbek lesznek a lelátók. Illetve lesz egy oldalirányú bővítés, ahol most a VIP-szektor található, annak a résznek az eltolása történik meg, hogy beférjen 8 és fél ezer ember” – fogalmazott Bardóczy Gábor

A Mol-Pick Szeged is olyan körülmények közé kerül, ami európai színvonalú lesz, 2014 óta téma az új csarnok építése Szegeden. „A Felső Tisza-parton egy vadonatúj aréna épül, amely befogadóképessége szintén meghaladja a 8000 főt. Remélhetőleg 2021 szeptemberére birtokba is vehetik, és a 2021/22-es Bajnokok Ligája-szezont már ott tudják elkezdeni”

A veszprémi és szegedi építkezés esetében is úgy készültek a tervek, hogy az aréna mellé munkacsarnok is épül, ahol a felnőtt csapatok és az utánpótlás is edzhet. Ezeket bármilyen más teremsportra is lehet használni majd. Debrecenben a Hódos Imre Sportcsarnok ott van a Főnix Aréna mellett, ami hasonló funkciót lát el, és ennek felújítása már tao-pénzből elkezdődött.

„Szeged esetében született kormánydöntés arról, hogy az aréna tervezéséhez és a munkálatok elkezdéséhez biztosított a kormány 5 milliárd forintot, illetve van egy kormányhatározat, amiben 16,2 milliárdot már biztosít arra, hogy a szegedi aréna építése megkezdődjön. A veszprémi aréna előterjesztését is tárgyalta a kormány, de még nem jelent meg a Magyar Közlönyben annak a költsége.”