Nagy győzelem Románia ellen, olimpiai selejtezőt érhet

2018.12.12. 20:03
Kim Rasmussen megfiatalított kézilabda-válogatottja olyan erőt mutatott, amire régóta vágytunk. A kapus, Kiss Éva volt a meccs embere, de mindenki hozzátett egy keveset a sikerhez.

A magyar női kézilabda-válogatott az Európa-bajnoki középdöntő utolsó meccsét Romániával szemben vívta, és nekünk volt kisebb a tét, mert tudtuk előre, csak 11 gólos sikerrel juthatunk be az elődöntőbe. A románoknak viszont elég volt egy döntetlen is.

A két kispadon két klubszinten kimagasló edző ült, a korábbi győri Ambros Martín és Kim Rasmussen, akik BL-döntőn meccseltek már egymás ellen, most pedig válogatott szinten is összecsaptak.

Martín volt korábban magyar kapitány, és ezt a megfiatalított csapatot ugyan kevéssé ismeri, néhány játékosa is ott volt a pályán, tőlük tudta, mire számíthat.

A románok jól, kezdtek 13-9-re elléptek, de a szívós magyarok utolérték őket, és a félidő végére 17-17 volt az állás.

A második félidőt abszolút a mieink játéka határozta meg, és végig vezetve megvertük Romániát.

20-20 után egy ötgólos magyar roham – Kiss Éva a román beálló, az addig hibázó Pintea ziccereit folyamatosan hárította -, ami először csak lélektani előnyt hozott, Neagu megpróbálta a vállára venni csapatát, fontos gólokat lőtt, a vezetésével 27-27 lett.

Aztán nyolc perccel a vége előtt kidőlt. A Bukarest átlövője valószínűleg szalagszakadást szenvedett, üvöltött a fájdalomtól, amikor összeesett. Planéta a közelében állt, de nem bántotta, a játékvezetők visszanézték a jelenetet, és nem büntették a magyar védelem oszlopát.

Lukács Viktória duplája továbbvitte a magyar csapatot - a Fradi szélsőjének formája fokozatosan javult a torna alatt -, és a 29-27-es állásból már kényelmesen lehetett lejátszani az utolsó perceket.

Kiss Évától pedig még inkább megriadtak, Ardean Elisei hetesből egy méterrel lőtt fölé valamint mellé. Nagyon ritkán lehet ilyet látni, futballban azt mondanánk, hogy az égbe lőtte a tizenegyest.

A románok összeroppantak, a nagy favorit norvégok legyőzése valószínűleg értéktelen lesz.

A magyarok pedig megnyerték a meccset, és ugyan az elődöntőre már nem volt esély, kedvező pozícióba kerülhetünk az olimpiai selejtezőben.

A meccs percről perce közvetítését itt olvashatják.

A holland-német után látunk tisztán, hányadik helyre futott be a junior világbajnokokkal megfiatalított, lendületesen és szervezetten játszó csapat. Ez a válogatott a középső posztokról is kapott jelentős támogatást, de a két fiatal a beálló (Tóvizi és Szabó) be tudott szállni erre a szintre, ami nem csekélység.

Egy biztos, a jövő évi világbajnokságra sok biztató jelet lehetett felfedezni a sok probléma ellenére.

Az Európa-bajnokságról két nemzet mehet az olimpiai selejtezőre - a győztes közvetlenül kijut -, de csak azok, amelyek nincsenek benne a jövő évi vb legjobb hét válogatottja között. Sok összetevős még az egyenlet, de a 9. vagy 11. hely környékéről sokkal szerényebb lehetőségeink lennének. A 2012-es londoni olimpia előtt a hollandok Eb-nyolcadik helye selejtezőt jelentett.

Így ünnepelt a magyar válogatott az öltözőben

"Nagyon büszke és boldog vagyok, hogy így sikerült a torna. Folyamatosan fejlődött a csapat, de szomorú vagyok azért, hogy ilyen sok szép eredménnyel, ilyen ellenfelek legyőzésével sem jutottunk tovább" - nyilatkozta szerda este a dán edző. Megint kemény meccset vívtunk a románokkal. Működött a játéktervünk, a játékosok betartották a taktikát, megcsinálták, amit terveztünk, és soha nem adták fel"

A meccs legjobbjának megválasztott Kiss Éva elmondta, igyekezett kihozni magából a maximumot, és a többiek is nagyon jól dolgoztak.

"Az egész csapatra büszke vagyok. Jó eredményt értünk el, voltak néha hullámvölgyeink, de szerintem nagyon jól működött a csapat, és remélem, a továbbiakban is képesek leszünk fejlődni. 

A védekezésünkre és a kapusteljesítményre nem lehet panasz, a támadójátékunk pedig fokozatosan fejlődött"

- nyilatkozta a Győr kapusa, aki 31 román lövésből 13-at védett.

A csoportban végül Hollandia lett az első, miután 27-21-re legyőzte Németországot, a magyar válogatott ezzel a csoportja negyedik helyén végzett. A román-norvég-magyar minitabellán a románok végeztek a második helyen, mert

  • Románia: +8 Norvégia ellen, -2 Magyarország ellen: +6
  • Norvégia: +13 Magyarország ellen, -8 Románia ellen: +5
  • Magyarország: +2 Románia ellen, -13 Norvégia ellen: -11

Azaz a norvégok elődöntőjéhez még két magyar gól hiányzott. Így már egészen biztos, hogy nem lesz címvédés az idei Európa-bajnokságon.

Magyarország-Románia 31-29 (17-17) 

  • Nancy, 1500 néző, v.: M. Bennani, S. Bennani (svédek) 
  •     lövések/gólok: 48/31, illetve 49/29 
  •     gólok hétméteresből: 5/3, illetve 7/3 
  •     kiállítások: 8, illetve 4 perc 
  •     Magyarország:  Bíró - Lukács 5, Kovacsics 5, Planéta 1, Szabó L., Háfra 6, Schatzl 6, cserék: Kovács A. 4, Tóth G., Tóvizi 2, Kiss É., Lakatos 2, Pálos-Bognár, szövetségi kapitány: Kim Rasmussen

I. csoport (Nantes):

  • Franciaország-Szerbia 38-28 (18-14)
  • Svédország-Oroszország 39-30 (13-9)
  • Dánia-Montenegró 24-23 (15-11)
  • A csoport végeredménye: 1. Oroszország 8 pont, 2. Franciaország 6, 3. Svédország 5, 4. Dánia 4, 5. Montenegró 4, 6. Szerbia 2

II. csoport (Nancy):

  • Hollandia-Németország 27-21 (13-11)
  • Magyarország-Románia 31-29 (17-17)
  • Norvégia-Spanyolország 33-26 (18-17)
  • A csoport végeredménye: 1. Hollandia 8 pont, 2. Románia 6, 3. Norvégia 6, 4. Magyarország 6, 5. Németország 4, 6. Spanyolország 0

A csoportokból az első két helyezett jutott az elődöntőbe, a harmadikok pedig az ötödik helyért játszhatnak. Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmények rangsoroltak.

A torna további programja (Párizs):

péntek:

az 5. helyért: Norvégia-Svédország 14.00

elődöntő: Oroszország-Románia 17.30

elődöntő: Hollandia-Franciaország 21.00

vasárnap:

a 3. helyért 14.00

döntő 17.30