Kézi-Eb: a románokat vernünk kell, az elődöntő csodán múlik

2018.12.12. 11:52
Egyetlen esélye van a magyar női kézilabda-válogatottnak, hogy elődöntőbe jusson a franciaországi Európa-bajnokságon: le kell győznie Romániát szerdán, ám Norvégia feltámadása miatt lehet, hogy ez sem lesz elég a továbbjutáshoz. Nincs a saját kezünkben a sorsunk.

A magyar válogatott jelenleg ötödik a csoportban, ugyanúgy 4 pontja van, mint a harmadik és negyedik helyezett Norvégiának és Németországnak. Románia kedden megverte Spanyolországot, így 6 ponttal jelenleg második, de 

a magyar és a román válogatott között az egymás elleni eredmény fog dönteni, ha csak a két csapat közül kell dönteni, akkor egy győzelem esetén biztosan előttük végzünk.

Így néz ki jelenleg a csoport

1. Hollandia – 6 pont, -4-es gólkülönbség

2. Románia – 6 pont, +10-es gólkülönbség

3. Norvégia – 4 pont, +17-es gólkülönbség

4. Németország – 4 pont, +1-es gólkülönbség

5. Magyarország – 4 pont, -9-es gólkülönbség

6. Spanyolország – 0 pont, -15-ös gólkülönbség

A norvégok és a hollandok kezében a sorsunk

Mind a hat csapat négy meccset játszott, és még egy meccse van hátra. Szerdán a már biztos kieső Spanyolország Norvégiával meccsel 15:45-kor, míg mi 18.00-kor Romániával, vagyis

a Norvégok egy győzelemmel elintézhetik, hogy a Románia elleni meccs az elődöntőért gyakorlatilag tét nélküli legyen számunkra.

Ha a magyar válogatottat csúnyán elverő Norvégia hozza a kötelezőt a nyeretlen Spanyolország ellen, akkor 6 ponttal fejezi be a csoportkört. Ebben az esetben – illetve feltételezve, hogy Hollandia legalább egy pontot szerez majd Németország ellen – mi, maximum harmadikak lehetünk a csoportban. Így nézne ki ekkor a csoport:

  • Hollandia – 7 pont
  • Norvégia – 6 pont
  • Románia – 6 pont
  • Magyarország – 6 pont
  • Németország – 5 pont
  • Spanyolország – 0 pont

Hollandia csoportelső, a három 6 pontos csapatnál pedig az egymás elleni meccseket számítják csak. Ezeken mindhárman két pontot szerezne, viszont a magyar-román meccs előtt Romániának +8-as, Norvégiának +5-ös, míg nekünk mínusz 13-as gólkülönbségünk van. Ebben az esetben 

A csoport második helyéért 19 góllal kellene vernünk Romániát, a harmadik helyért pedig 11 góllal.

Egy norvég győzelem esetén tehát 99,9 százalék az esélye annak, hogy nem jutunk be az elődöntőbe. Ennél némileg jobb az esélyünk a továbbjutásra, ha a 4 pontos németek megverik Hollandiát a csoport utolsó meccsén. Ekkor öt csapat is 6 pontos lenne.

  • Hollandia – 6 pont, 
  • Norvégia – 6 pont
  • Románia – 6 pont
  • Magyarország – 6 pont
  • Németország – 6 pont
  • Spanyolország – 0 pont

Mivel mind az öt csapat 4 pontot szerezne az egymás elleni összevetésben, így a gólkülönbség döntene, nem számítva természetesen a spanyolok elleni eredményeket. Amennyiben a magyaroknak legkedvezőbb eredmény születik a német-hollandon – 1 góllal nyernek a németek –, akkor így nézne ki a csoport első öt helyezettjének sorrendje:

  1. Norvégia – +17-es gólkülönbség
  2. Románia – +8-as gólkülönbség (a magyarok elleni eredménnyel még nem számolva)
  3. Németország – mínusz 4-es gólkülönbség (az egygólos, hollandok elleni győzelemmel számolva)
  4. Hollandia – mínusz 6-os gólkülönbség
  5. Magyarország – mínusz 15-ös gólkülönbség (a románok elleni eredménnyel nem számolva)

Ez a norvégoknak jó, gyakorlatilag biztos csoportelsők. Nekünk viszont rossz, ugyanis

legalább 13 góllal kellene megvernünk a románokat, hogy biztosan a miénk legyen a második legjobb – mínusz 3-as – gólkülönbség (Romániának mínusz 5-ös lenne).

Egyébként a gólkülönbség egyenlőségénél a lőtt gólok számítanak. Tehát 12 gólos különbséggel is meglehet a csoport második helye, ha legalább néggyel többet lövünk a románoknak, mint a németek a hollandoknak. Ha ez nem jön össze, akkor csak a harmadik hely lehet a maximum, de ehhez még az eddigieknél is többet kellene számolni.

A legegyszerűbb az lenne, ha Norvégia nem verné meg Spanyolországot. Ebben az esetben nekünk a holland pontszerzésért kellene szorítanunk, és akkor a románok megverésével meglenne a csoport második helye.

Reális esélyünk a harmadik helyre van. Azzal ugyan tovább nem jutunk, de játszhatunk még egy tétmeccset az ötödik helyért a másik csoport harmadikjával. Ez leginkább a válogatott lelkének tenne jót, ötödikként végezni azt jelenti, az élmezőny közelében vagyunk. Ezt a meccset péntek kora délután játszanánk.

A II. csoport további programja: 

  • szerda
  • Spanyolország-Norvégia 15.45
  • Magyarország-Románia 18.00
  • Hollandia-Németország 21.00