Egyenként halunk meg, ha nem tesznek semmit

000 1BK024
2018.12.13. 13:24

Bár Románia kikapott Magyarországtól a női kézilabda-Európa-bajnokságon, mégis a legjobb négy közé jutott. Ott azonban már nem játszhat legjobbjuk, Cristina Neagu, aki keresztszalag-szakadást szenvedett a szerdai meccsen. Ambros Martín kapitány szerint az Eb-program is felelős ezért. 

 A korábban Győrben dolgozó edző a meccs utáni sajtótájékoztatón az európai szövetséget (EHF) bírálta. „Valakinek tennie kell valamit a játékosok túlterhelése ellen, valakinek közbe kéne lépnie. Ők (EHF) nem törődnek vele. Mi alig egy nappal az előző meccsünk után újra játszottunk. Lehetetlen ez a program. A játékosok lennének a legfontosabbak, semmi más" – mondta a románok spanyol kapitánya, aki szerint a EHF sosem magyarázta meg, hogy miért alakult ki ez a rendszer. 

A magyarokat vezető Kim Rasmussen is sajnálkozott Neagu sérülése miatt, és ő is azt mondta, hogy ez a lebonyolítási forma elfogadhatatlan, és a Bajnokok Ligája, ahol a legtöbb kiemelkedő kézis is játszik, is rosszkor van. „Egyenként halunk meg, ha az EHF nem tesz semmit a játékosok védelme érdekében. Az Európa-bajnokság előtt egy szabad hétvégére lenne szükség klubszinten, ha nem fittek a játékosok, nem tudnak kézilabdázni."

Csak idő kérdése volt, hogy mikor lesz sérülés – idézte a dán TV2 Sport a holland szövetségi kapitányt, Hello Thomsent. A hollandoknak is sűrű programjuk volt, négy nap alatt háromszor játszottak. Míg a románok és norvégek egymás utáni nap játszottak két-két sorsdöntő meccset. 

Neagun kívül a svéd Daniela Gustin és a szerb Katarina Tomasevic is komolyabban megsérült, mindkettejüknél közre játszhatott a fáradtság, a rövid regenerációs időszak. 

A szabályok szerint két Eb-meccs között legalább 18 órának kell eltelnie, de ez sokak szerint kevés, akár 48 órára is fel lehetne vinni, hogy kevesebb sérülés legyen.