Simon, Szimonetta
1 °C
15 °C

Egy újabb sérülés után is küzdöttünk, de a svédek győztek

BTN4941
2019.01.17. 22:15
Elveszítette a csoportdöntőt a magyar férfi kézilabda-válogatott a világbajnokságon, a középdöntő negyedik helyét viszont ha megtartja, mehet az olimpiai selejtezőre. Minden gólnak jelentősége lesz a folytatásban, ha ugyanannyi pontunk lesz, mint Egyiptomnak.

A magyar férfi kézilabda-válogatott utolsó világbajnoki csoportmérkőzése előtt nagy volt a tét, hiszen egy bravúros győzelemmel a csoport első helye is elérhető, emellett három pontot vihettünk volna a középdöntőre.

Nem jött össze, hatalmas küzdelemben alulmaradtunk, így egy ponttal folytatjuk, és az egyik házigazda, Dánia ellen folytatjuk szombaton, vasárnap pedig jön Tunézia, várhatóan a legfontosabb meccs az olimpiai selejtezőért. 

De szaladjunk ennyire előre. Ha végig akarja nézni, mi történt percről percre, itt megteheti. 

Az alapcsapat kezdett nálunk, Lékai irányított, a két oldalán Nagy és Bodó volt átlövő poszton, Bánhidi beállóban. Az egyik szélen Bóka, a másikon Hornyák. A kapuban azonban Székely Márton váltotta Mikler Rolandot.

Bodó bombáival és a frissen benevezett Máthé Dominik hetesével és átlövésével kezdődött a találkozó. Máthét nem ismerték, hiszen valószínűleg a Balatonfüred kevés meccsét elemezték a vb előtt. Az átlövő láthatóan meglepte a riválist.

Székely pedig a kapuban nagyon jó érzékkel tolta oldalra az átlövéseket.

A tizedik perc végére 6-3-ra vezettünk még úgy is, hogy a svédek a gyors középkezdésből azonnal ránk rohantak, mert ki akarták használni, hogy nekünk két embert is cserélni kell.

Újabb négy perc elteltével, amikor a védekezésben nem hagytunk levegőt a riválisnak, támadásban pedig volt ötletünk, 9-5-re megléptünk.

Máthé büntetője ismételten sikeres volt, a hátrányt látva időt is kért a svéd kapitány.

Nem sikerült maximálisan rendezni a soraikat, mert nyögvenyelősen, passzív jelzés alatt támadtak, két passzuk volt hátra, amikor a spanyol bírók kiállították Bánhidit. Vitatható ítélet volt, a svédek azonnal megérezték az esélyt, felzárkóztak.

Máthé második sikeres büntetője után időt kértek a svédek, mert a magyarok kifejezetten szépen és gyorsan támadtak.

11-11 után a svédek vették át az irányítást, először vezettek két góllal, ráadásul Bodónak kifordult a bokája, lentmaradt egy felugrás után. A svédek nem álltak meg, és gólt lőttek. A szegedi átlövő segítséggel hagyta el a pályát.

15-13 után azonban Hornyák és Bóka egyenlített. A félidő vége előtt néhány másodperccel 16-15 lett, mert Gottfridsson középről betalált.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

Sokáig fej-fej mellett haladtak a csapatok, Nagy László is belőtte az első góljait, de a 41. percben 23-21-re a svédek vezettek.

A skandinávok nagyon gyorsan a kapunk elé kerültek, nem sikerült megállítani a középkezdés utáni rohanásukat. Miután a védőfal előtt találták magukat, zavartalanul lőhettek.

27-24-nél Csoknyai időt kért, akkor vezettek először három góllal. Bánhidi bevágta a becserélt Palickának, Nilsson mellélőtt, Bánhidi viszont ismét a kapuba. Feljöttünk egy gólra, Arnesson góljára megint Bánhidi válaszolt, ez volt zsinórban a harmadik gólja, és emberelőnybe is kerültünk.

Arnesson találatára Lékai üres kapus gólja jött, a magyar irányító hetedszer iratkozott fel a gólszerzők közé. Székely büntetőt védett, az egyenlítésért támadtunk.

A szélre lehúzott Nagy László egyenlített Lékai varázslatos átadása után. (29-29)

Hét perccel a vége előtt ismét egy új meccs kezdődött, ahogy megszokhattuk.

Ezúttal is minden mozzanatnak dupla jelentősége volt.

A svédek mellélőttek, de Bánhidi elől elhozták a labdát. Székely újra védett, a másik oldalon Máthé először rontott. A vezetést nem sikerült magunkhoz ragadni.

A svédek fetrengős üzemmódba váltottak, Ligetvárit pedig öt perccel a vége előtt kiállították. Nem tűnt teljesen tisztának ez a büntetés, de a bírók megadták. 

Lukas Nilsson azonnal kihasználta, 30-29 lett oda. A mi támadásunk pontatlan lett, a svédek végigvitték a lerohanásukat.

Csoknyai három perccel a vége előtt időt kért, mert érezte, meg lehet még menteni ezt a meccset.

Ez a remény gyorsan elillant, mert Bánhidit kétszer egymás után sem sikerült megjátszani, a svédek pedig már játszottak az idővel is. 33-30 lett a vége.

A gólarány egyelőre nekünk kedvez Egyiptommal szemben - egész pontosan a több lőtt gól -, ezt kellene megőrizni, és persze előttük maradni.

Svédország-Magyarország 33-30 (16-15)

  • Koppenhága, 9000 néző, v.: Raluy López, Sabroso Remírez (spanyolok)
  •     lövések/gólok: 50/33, illetve 48/30
  •     gólok hétméteresből: 4/3, illetve 3/3
  •     kiállítások: 4, illetve 10 perc
  •     Magyarország: Székely - Hornyák 1, Bodó 2, Bánhidi 5, Lékai 8, Nagy L. 3, Bóka 3, cserék: Schuch, Máthé 6, Ligetvári 2, Sipos, Ilyés, Császár, Mikler, szövetségi kapitányok: Csoknyai István, Vladan Matics
  •     A csoport végeredménye: 1. Svédország 10 pont, 2. Magyarország 6, 3. Egyiptom 5, 4. Katar 4, 5. Argentína 3, 6. Angola 2
  • Innen indul a középdöntő: 1. Dánia 4 pont, 2. Svédország 4, 3. Norvégia 2, 4. Magyarország 1, 5. Egyiptom 1, 6. Tunézia.
  • Január 19., szombat, 20:30: Magyarország-Dánia
  • Január 20., vasárnap, 18:00: Magyarország-Tunézia
  • Január 23., szerda, 18:00: Magyarország-Norvégia

Borítókép: Popál Balázs / Index.