Máig nem tudni, miért kellett meghalnia Marian Cozmának

D  YT20090812021
2019.02.07. 21:58
Tíz éve történt a magyar sport elmúlt évtizedeinek egyik legnagyobb tragédiája, amikor egy veszprémi szórakozóhely előtt a hajnali órákban szíven szúrták a Veszprém és a román válogatott kézilabdázóját, Marian Cozmát, két csapattársát pedig életveszélyesen megsebesítették. A tragédiához nagyjából csak Simon Tibor 2002-es agyonverése hasonlítható.

2009. február 8-án, szombatról vasárnapra virradó éjjel szúrták szíven a veszprémi Patrióta lokálban csapattársaival szórakozó kézilabdázót, a Veszprém és a román válogatott beállóját, a 26 éves Marian Cozmát. Cozmáék Iváncsik Gergő gyerekének születését és Nikola Eklemovics születésnapját ünnepelték, amikor összetűzésbe kerültek egy többfős társasággal.

A szórakozóhelyen kitört verekedést a klub előtt folytatták, itt szúrták szíven Cozmát, és sebesítették meg a segítségére érkező Ivan Pešić horvát és Žarko Šešum szerb játékosokat. Pešićet vesén szúrták, emiatt egyik veséjét ki is kellett venni, Vilovski a vállán vitte el a kórházba. Šešumot fejbe rúgták, arccsonttörést szenvedett.

A rendőrség még aznap országos, majd az ügyészség nemzetközi körözést adott ki három feltételezett elkövető ellen – Raffael Sándort és Németh Győzőt még éjjel elfogták az osztrák rendőrök, a harmadik férfi, Sztojka Iván pedig február 12-én adta fel magát a hatóságoknak. Februárban még két gyanúsítottat fogott el a rendőrség, végül a garázdaság ügyében három, a gyilkosság kapcsán hét ember ellen emeltek vádat.

A tárgyalások során kiderült, hogy nagyjából hajnali 3 óra előtt támadtak a sportolókra a szórakozóhelyen Némethék. A verekedésben ököllel, üvegekkel és székekkel estek egymásnak, de Raffael már ekkor is kést rántott, amivel vesén szúrta Cozmát. A nagyjából egyperces verekedés után a kézilabdázók az utcára menekültek. Ott a feldühödött Cozma támadóinak rontott, de a szúrt seb miatt folyamatosan gyengülő, egyébként hatalmas termetű, 211 centis és 120 kilós játékos egyre kevésbé tudta elhárítani az őt érő ellentámadásokat. Végül Raffael szúrta szíven, ami után Németh és Sztojka is többször fejbe rúgta. 

A gyilkosság másnapján több ezren vettek részt a meggyilkolt sportoló tiszteletére szervezett megemlékezésen Veszprémben. A Patrióta lokálnál és a Veszprém Aréna előtt gyertyákat gyújtottak. További képekért kattintson a fotóra!
A gyilkosság másnapján több ezren vettek részt a meggyilkolt sportoló tiszteletére szervezett megemlékezésen Veszprémben. A Patrióta lokálnál és a Veszprém Aréna előtt gyertyákat gyújtottak. További képekért kattintson a fotóra!
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Németh ezután fejbe rúgta a hátára eső Cozma mellé térdelő Šešumot, majd vesén szúrta Pešićet.

A román játékos Ilyés kezei között halt meg. Néhány héttel a tragédia után azt nyilatkozta Ilyés, hidd el, látjuk őt, itt van velünk.

Óriás és óriási tehetség volt

A 26 évesen meghalt Cozmát 2006-ban igazolta le a Veszprém a Dinamo Bucurestitől. 11 évesen kezdett kézilabdázni, Magyarországra már román bajnokként és kupagyőztesként került. A Veszprémmel kétszeres bajnok és kétszeres kupagyőztes lett, 2008-ban KEK-et nyert a csapattal.

A 8-as számmal játszó beálló különleges fegyvere a kivételes magassága volt, a 211 centije miatt ugyanis nagyjából 3,5 méter magasra is lehetett neki passzolni, oda, ahova egy védő sem ért fel. Hasonló adottsága akkoriban senkinek nem volt a kézilabdában, fényes jövő előtt állt.

Cozmát egyébként korábban, 2005-ben is megkéselték egyszer, akkor egy bukaresti szórakozóhelyen támadtak rá nyolcan. A gerince mellett szúrták meg, a pályafutása is veszélyben volt, de sikerrel felépült. Halála előtt 60 válogatott meccsen 115 gólt szerzett.

A sokkhatás után egy héttel a csapat megnyerte a spanyol Leon elleni BL-mérkőzését (28-26), Mocsai Lajos volt akkor a vezetőedző.

A francia Montpellier-t idegenben 30-24-re verték. Az egyik szurkoló a helyszínen azt az üzenetet kapta, a csodát mostantól Veszprémnek hívják.  

A Leon elleni idegenbeli meccset 32-30-ra nyerték meg. Az volt a kritikus hétvége, ahogy Mocsai fogalmazott a meccs előtt.

A menetelés a spanyol címvédő Ciudad Real ellen ért véget már a nyolc között.

Két szálon ment a tárgyalás

A gyilkosság miatt összesen hét ember került bíróság elé:

  • Raffael Sándort, Németh Győzőt és Sztojka Ivánt emberölési kísérlettel és testi sértés kísérletével gyanúsították,
  • Pál Gábor és Bihari Csaba a testi sértés vádjában társtettesként lett vádlott,
  • Gergely Péternét és Antalik Lászlót pedig bűnpártolással vádolták.

Első fokon a három fő vádlott közül Raffael és Németh életfogytig tartó fegyházbüntetést kapott, Sztojkát 20 év fegyházzal sújtották. A negyed- és ötödrendű vádlottak – akik az emberölésben nem vettek részt 5, illetve 4 évet, a bűnpártolással vádolt Gergely Péterné 3 évet, Antalik pedig 2 év 8 hónap börtönt kapott.

A fellebbezés után másodfokú ítélet viszont óriási botrányt kavart, Raffael és Németh büntetéseit ugyanis 18 évre, Sztojka büntetését pedig 8 évre csökkentették.

A másodfokú bíróság Raffaelt emberölés, illetve társtettesként és bűnsegédként elkövetett testi sértés miatt találta bűnösnek, Némethet egyrendbeli emberölés kísérletében és kétrendbeli testi sértésben marasztalta el.

Az ügy egészen a Kúriáig jutott, itt Raffael és Németh büntetéseit változatlanul hagyták, Sztojka büntetését viszont súlyosbították – másodfokon még háromrendbeli testi sértés miatt ítélték el társtettesként, illetve bűnsegédként, a Kúria viszont úgy találta, hogy bűnsegéd volt emberölésben, emberölési kísérletben és életveszélyt okozó testi sértés kísérletében is. A másodfokon hozott 8 éves börtönbüntetést 13 évre módosították a 2012-es ítélethozatalkor.

Sztojka 2018 nyarán, „kifogástalan" magatartásának köszönhetően idő előtt szabadult, a bíróság úgy találta, hogy „az elítélt társadalomba való reintegrációja megfelelő”.

Az emberölési üggyel párhuzamosan futó garázdaság ügyében másodfokig jutott a tárgyalás, Raffael 3 év 6 hónap, Németh 2 év 10 hónap, Sztojka 2 év 6 hónap börtönt kapott, a többi, összesen 25 vádlott 8 és 18 hónap közötti büntetést kapott. Ezt a pert a szórakozóhelyen tanúsított magatartásuk miatt indították, ugyanis folyamatosan provokálták a többi vendéget. A bíróság azt is kimondta, hogy a vádlottak nem szórakozni, hanem verekedni indultak a Patrióta lokálba, és agresszív viselkedésükkel megfélemlítették a többi vendéget, többeket pedig bántalmaztak is.

Indíték nincs

A tárgyalások során a Marian Cozma halálához vezető események kirobbantó oka sosem derült ki világosan. A gyilkosságot követő napon, napokban több lehetséges verzió keringett mint a tragikus véget érő verekedés indítója.

Az egyik szerint a legalább húszfős társaság fizetés nélkül akart távozni, emiatt szóváltásba kerültek a pultoslánnyal, a kézilabdázók pedig az ő segítségére sietve kerültek az ügybe, de később tisztázódott, hogy nem ez történt.

Az is felmerült, hogy az elkövetők célzottan kerestek valakit a szórakozóhelyen, Cozmát pedig összekeverték a célponttal, és emiatt támadtak rá.

A lehetőségek között szerepelt az is, hogy Raffaelék a védelmi pénzért folyó alvilági harc egyik lépéseként indítottak támadást a helyszínen, és Cozma csak a véletlen áldozat lett. A védelmi pénzes verziót még 2009 márciusában cáfolta a hely üzemeltetője egy közleményben.

A negyedik verzió szerint elég volt annyi a verekedés kirobbanásához, hogy a két társaság többször egymásnak ütközzön a tánctéren. Mivel egyik fél sem engedett a másiknak, egy idő után lökdösődés helyett már pofon következett, ezek után pedig villámgyorsan elszabadultak az események – az első ütés után alig telt el pár perc, amíg Cozmát szíven szúrták.

A pontos magyarázatot háromévnyi tárgyalás alatt sem sikerült kideríteni, azóta is úgy tűnik, ok nélkül halt meg Cozma.

Felemás emlékállítás

A tragédiát Kálomista Gábor producer – aki később a veszprémi kézilabdaklub elnöke is volt 2012–2017 között – sürgetésére rettentő gyorsan feldolgozták egy fikciós dokumentumfilmben, a Szíven szúrt országban, ám az az eseményhez való időbeli és személyes közelsége miatt nem sikerült a legjobbra. Cozma halálát Kálomista egyébként személyes tragédiaként is megélte, hiszen akkor már 25 éve a Veszprém volt a kedvenc csapata, ennek erős lenyomata van a filmen, amin leginkább a hirtelen felindultság érződik. 2011-ben bejelentették a távolabbi nézőpontból vizsgálódó folytatást, az azonban nem készült el.

Cozma halála után a Veszprém visszavonultatta a játékos 8-as mezszámát, a román válogatott pedig a 82-es mezzel tett ugyanígy. Veszprém és Bukarest díszpolgárává avatta a kézilabdázót, akinek mindkét városban szobor őrzi emlékét.

Örökre magukkal viszik a tragédiát

A tárgyalások során 210 millió forint vagyoni és további 16 millió forint nem vagyoni kártérítést ítéltek meg Marian Cozma családja számára, ám ebből az összegből 2018 nyaráig egyetlen forintot sem kaptak meg, mert a jogszabályok alapján előbb az eljárás költségét hajtják be az elítélteken, és csak utána következik a kártérítés.

Tudom, hogy Sztojka Iván kijött a börtönből. Nagyon keveset kapott. Akinek pénze van, az kijöhet a börtönből, kilenc évvel a gyilkosság után. Azt kívánom Sztojkának, hogy ugyanazt kapja vissza a sorstól, amit tett velünk. Szenvedjen ugyanúgy, mint ahogy mi szenvedünk

nyilatkozta 2018. júliusban a 24.hu-nak Marian Cozma apja, Petre Cozma.

A család azóta sem tudta feldolgozni a tragédiát, szinte nincs nap, hogy ne mennének ki a temetőbe fiuk sírjához.

A 2009-es támadásban megsérült másik két játékos közül a kapus Ivan Pešić az elvesztett veséje ellenére is felépült, és folytatta pályafutását. 2009-ben Zágrábba igazolt, majd a Maribornál folytatta, ahonnan a Meskov Breszthez került, jelenleg is itt játszik.

A támadásban arccsonttörést szenvedő Žarko Šešum is visszatért a pályára, 2010-ig maradt a Veszprémnél, majd a sorban a Rhein-Neckar Löwen, a Frisch Auf Göppingen és a Kadetten Schaffhausen csapatokhoz igazolt. A 2012-es Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert a szerb válogatottal.

(Borítókép:  A román labdarúgó-válogatott tagjai állnak Marian Cozma, az MKB Veszprém  meggyilkolt kézilabdázójának portréja előtt a sportoló emlékére megrendezett Magyarország–Románia barátságos mérkőzés előtt a Puskás Ferenc Stadionban, 2009. augusztus 12-én. Fotó:  MTI/Illyés Tibor)