A Veszprém újra szétszedte a Flensburgot, BL-döntős

DBOGI20190504005
2019.05.04. 19:07
A Telekom Veszprém jutott elsőként a kézilabda-BL kölni négyes döntőjébe. A siker kulcsa most is a védekezés volt. Egy év kihagyás után lesz a sorozat legfontosabb eseményén a magyar csapat.

A német bajnokságban címvédő, és jelenleg is vezető Flensburg hat gólos hátránnyal (22-28 volt az első meccs eredménye) érkezett Veszprémbe a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének visszavágójára.

Gyengén kezdett a magyar csapat, amelyikben Lékai irányított, a két átlövő: Nagy László és Momir Ilics között.

Bergerud remekül védett a kapuban, ezzel együtt a vendégek támadásai pontosak voltak, így pillanatok alatt ötgólos előnybe kerültek (0-5). Davis azonnal időt kért, Nagy László akkor lőtte az első magyar gólt, amikor már a nyolcadik perc kezdődött.

Negyedóra után 5-8 volt az állás, Mikler Roland állt már akkor a veszprémi kapuban Sterbik Árpád helyén. Gajic hetese és Mackovsek berepüléses lövése hatékony volt, így egy gólra csökkent a németek előnye.

Nilsson a huszadik percben egyenlített (9-9), utána azonban két flensburgi gól következett. A Veszprém újra időt kért, Davis azonnal reagálni akart a vendégek 7-6-os játékára.

Gajic következő büntetője Bergerud kapus lábai között talált utat a kapuba, Tönnesen következett, majd az ellenféltől Lauge. Manaszkov kiszorított helyzetből lőtt gólt, majd kiharcolt egy hetest, amit Gajic bevágott, akkor vezetett először a magyar csapat. Blagotinsek az üres kapuba ívelt saját kilenceséről, ezzel a 26. percben 14-12 lett az állás.

A félidőig még két üres kapus magyar gólt láthattunk, az eredményjelző ezzel 17-13-at mutatott, vagyis összesítésben már 10 gólt volt a két csapat között. Nem lehetett más feladat, mint ennek megőrzése a második félidőre.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

A fordulás után Bergerud megint jól kezdett, két gyors gólt vágott is a Flensburg. A 40. percben Nagy László egy alsó sarkos bombával 20-17-re módosította az eredményt, ami egyúttal a kilencszázadik gólja volt a balkezes átlövőnek a klub színeiben.

Marguc a szélről visszaállította a négygólos félidei előnyt, a németek 5+1-es védekezésre váltottak, és tettek még egy elkeseredett próbálkozást a felzárkózásra. 

A különbség azonban nem csökkent, sőt. 26-20-nál jártunk, amikor a hazai közönség a Final Fourt harsogta. A tavalyi szünet után idén ott lesz Kölnben a Veszprém. A végeredmény 29-25 lett.

  • A Veszprém gólszerzői: Gajic 6, Nilsson 5, Mahé 4, Nenadic 3, Nagy L., Lékai, Marguc 2-2, Manaszkov, Ilic, Strlek, Blagotinsek, Mackovsek 1-1

Az edzőváltás ennél jobban nem sikerülhetett volna, a spanyol David Davis nemcsak stabilizálta a csapatát, hanem rátalált arra a formációra - különösen védekezésben -, ami üdvözítő. A két meccsen ugyanis egy német élcsapattól 47 gólt kapni, kifejezetten értékes teljesítmény.

A Veszprém kétszer volt eddig ezüstérmes a BL-ben (2015 és 2016), most értelemszerűen az aranyat veszik célba. Kedden sorsolják ki a következő ellenfelet.

A Barcelona ugyancsak kettős győzelemmel (32-25, 29-26) jutott a négyes döntőbe, a Nantes megnehezíteni sem tudta a dolgát. A Kielce 10 gólos előnyt (34-24) visz vasárnap a PSG-hez. A Szeged mínusz nyolcról (23-31) indul a Vardarral szemben.

David Davis azt mondta a Sport1 kamerái előtt, mindenki hozzátette a magáét ehhez a sikerhez, és megérdemelten jutottak tovább.

"Nagyon ott szerettem volna lenni Kölnben. Amikor lehetőséget kapok, megpróbálom a legtöbbet adni. Ma csereként szálltam be, majdnem mindegy, ki kezd, az a lényeg, hogy egy kapus elkapja a fonalat. Különös mérkőzés volt nekem, mert ez az utolsó BL-meccsem ebben az arénában, de még rengeteg dolgunk van még ebben a szezonban" - magyarázta Mikler Roland.

(Borítókép: a veszprémi Lékai Máté (k) valamint a német Simon Hald (b) és Tobias Karlsson a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjében játszott Telekom Veszprém - Flensburg-Handewitt visszavágó mérkőzésen, a Veszprém Arénában, 2019. május 4-én. Fotó: Bodnár Boglárka/MTI)