Tiba kézisei 300 milliót kaptak a vesztegetéssel gründolt csarnok megvásárlására

2019.05.11. 07:53

A balmazújvárosi Kőnig Rendezvényház története felér egy politikai krimivel, esetleg egy közgazdasági komédiával. A jó politikai kapcsolatokkal rendelkező helyi nagyvállalkozó annak idején vesztegetéssel szerzett állami támogatást a sportcsarnok felépítésére, az akkori polgármester kéziegyesülete pedig a napokban kapott pénzt, hogy megvegye tőle.

A legújabb költségvetési forrás, amit a városba irányított, a maga nevében egyedülállónak is nevezhető. A Magyar Közlöny keddi hirdetménye szerint a Magyar Kormány 300 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad a Kalmár Zoltán Általános Iskola Diáksport Egyesülete (DSE) infrastruktúra-fejlesztésre. 

Az amatőr kézilabda-egyesület elnöke Tiba István pénteken egyértelműsítette, hogy nem új csarnokot építenek a pénzből, hanem a meglévőt vásárolják meg az egyesület és a város javára.

VAGYIS AZ ELÍTÉLT NAGYVÁLLALKOZÓ VESZTEGETÉSSEL MEGSZERZETT ÁLLAMI TÁMOGATÁSBÓL ÉPÍTETT SPORTCSARNOKÁT A MEGVESZTEGETETT JEGYZŐ VOLT FŐNÖKÉNEK EGYESÜLETE VEHETI MEG AZ ÁLLAMTÓL KAPOTT PÉNZEN.

Így aztán a támogatás elköltése után egyetlen négyzetméterrel sem áll majd nagyobb terület a helyi kézilabdások rendelkezésére, viszont az államnak sikerült előbb egy magánvállalkozást, majd egy sportegyesületet is megtámogatnia – előbbit 180, utóbbit 300 millióval – ugyanazért az épületért.

A helyi kézilabdacsapat otthonául szolgáló sportcsarnokot is magába foglaló komplexum története akkor vett váratlan fordulatot, amikor kiderült, hogy a megyei rendőrkapitányság nyomozói lehallgatták a város akkori polgármestere, valamint annak jegyzője és az építtető helyi nagyvállalkozó, K. Sándor közötti telefonbeszélgetéseket.

Ezekből az derült ki többek közt, hogy K. Sándor 2012 decemberében 5 millió forintot a jegyzőnek egy borítékban, amiből V. Margit megtartott magának 400 ezer forintot, a többit pedig továbbadta főnökének, Tiba Istvánnak, a város jelenlegi fideszes országgyűlési képviselőjének.

A jegyző a pénzért, illetve a vád szerint egy irreálisan olcsón vásárolt autóért cserébe hamisan úgy tájékoztatta a képviselőket, hogy 2012-ben Balmazújvárosnak megítélt  180 milliós kormánytámogatás kizárólag a K. Sándor építtette sportcsarnokra fordítható, noha ez nem volt igaz. V. Margitot és K. Sándort 2018 tavaszán jogerősen börtönbüntetésre ítélték vesztegetés bűntettéért.

Az 5 millió forint maradékát átvevő Tiba Istvánt viszont meg sem vádolták, a bíróság elfogadta magyarázatát, hogy esetében csak egy baráti kölcsönről volt szó, amire a focicsapat likviditási hiánya miatt volt szükség. Tiba válaszát úgy is hihetőnek találták, hogy a pénzügyi beszámoló szerint a csapatnak semmiféle likviditási gondja nem lehetett a kérdéses időszakban, a kölcsönügyletnek semmilyen írásos nyoma nem maradt, ellenben a képviselő-testület 2012. december 21-i ülésének jegyzőkönyvében ma is olvasható, hogy Tiba azt mondta a támogatásról:

"EKKOR AZ ÖNKORMÁNYZATUNK KAPOTT EGY TÁMOGATÁST, AZZAL A FELTÉTELLEL, HOGY CSAK A RENDEZVÉNYHÁZ MEGVALÓSÍTÁSÁRA FORDÍTHASSA."

A vesztegetés megtörténte és az ítélet közt eltelő évek nagyobbik részét V. Margit Balmazújváros polgármestereként töltötte, a posztról összeférhetetlenség miatt lemondó Tiba helyett, amíg a jogerősen kiszabott börtönbüntetése miatt mennie nem kellett. Az időközi választást aztán 2018 augusztusában nagy meglepetésre elbukta a Fidesz. Tiba István mindeközben országgyűlési képviselőként és helyi fideszes erősemberként munkálkodott a központi források balmazújvárosi sportba való csatornázásán, igen eredményesen. Illetve a helyi futball felvirágoztatásán, váltakozó eredménnyel.

Ha érdeklik a balmazújvárosi sportügyek, akkor a témában ajánljuk a szociális bérlakásokba költöztetett labdarúgókról szóló cikkünket.