Kiütötte a Veszprém a Szegedet a férfi kézidöntőben

2019.05.23. 20:15 Módosítva: 2019.05.23. 20:29

Nem úgy indult, hiszen a félidőben még a Szeged vezetett Veszprémben, a férfi kézilabda NB I. döntőjének első meccsén. Aztán a második harminc percben jött döbbenetes fordulat. A hazai csapat nem csak megfordította a meccset, de 11-et vert a Szegedre. Bár a sportban minden lehetséges, könnyen előfordulhat, hogy itt a visszavágón már a csodánál is többre lesz szüksége a címvédőnek.

Érzelmekkel dús meccsnek indult, hiszen Nagy László és Momir Ilics is utolsó meccsét játszotta ezen az estén a Veszprém Arénában, lévén a csapat a szezon utolsó három meccsét már idegenben, Szegeden és Kölnben játssza majd. A meccs végén szenvedélyesen búcsúztak el a közönségtől. Az is először fordult elő a magyar bajnoki döntők történetében, hogy külföldi játékvezetők irányították a meccset, az EHF javaslatára a dán páros, Martin Gjeding és Mads Hansen fújta a sípot.

Ugyanakkor a Szeged a múltban nem győzni járt Veszprémbe, hiszen a korábbi 64 ilyen meccsből csak 4-et nyert meg, igaz abból az utolsó kettőn vendégsiker született. Ezúttal is a Szeged szerezte meg az első gólt, a vendégeknél Canellas vállalta a legtöbb gólt az elején. A Veszprém a búcsú előtt álló Nagy László góljával csak a 10. percben vezetett először, 5-4-re.

Fej fej mellett haladtak előre a csapatok, és csak a második tíz perc végére tudott ellépni a Veszprém, 11-8-ra. Ekkor jött a meccs első fordulópontja, amikor a szegediek kapust cseréltek, és a horvát Marin Sego állt be. Bemelegedett, folyamatos bravúrokkal tartotta életben a vendégeket, pedig a 22. percben akár négy góllal is elmehetett volna a Veszprém. De 12-9 után, egy négygólos rohanással már 13-12-re fordított a Szeged, Sego zseniálisan védett.

A 27. percben aztán jött a másik fontos momentum. A veszprémi Blaz Blagotinsek a harmadik kétpercesével a piros lapot kapott. Canellas továbbra is csak ritkán hibázott, így végül a szünetre 14-13-as előnnyel ment pihenőre a címvédő Szeged.

A második félidőben is a Szegedé volt az első gól, de a 40. percben már a Vezprém vezetett 20-17-re, amely 7-2-re nyerte ezt az etapot. A hazaiak kapujában Mikler Roland elképesztő bravúrokat mutatott be, Gajic és Manaszkov pedig szállította a hazai gólokat.

A bajnokot nagyon megfogta ez, Mikler pedig egész egyszerűen megbabonázta a szegedi kéziseket. Hiába kért időt Juan Pastor, a 44. percben már 23-18 is volt a különbség a két csapat között. A szegedi Sigurmannsson például úgy hagyott ki hetest, hogy még a kaput sem tudta eltalálni.

A 49. percben Pastor kikérte az utolsó idejét is, de ekkor már elúszni látszott a hajó, hiszen Miklernek képtelenség volt gólt dobni továbbra is, míg a Veszprém Gajic és Nenadic góljaival már 26-19-re húzott el.

Az utolsó tíz perc tétje már inkább az volt a Szeged számára, hogy a visszavágóra valamelyest faragjon az 51. percben már kilenc gólosra (28-19) nőtt előnyből. A frusztrációtól viszont már teljesen szétesett a szegedi csapat. Kétszer is elhagyták a labdát és az 53. percben már 30-19-et mutatott az eredményjelző.

A Veszprém pedig nem lassított, képtelenség volt megállítani őket a szegedi kapu előtt. Az 57. percben kialakult az egy tucat különbség a két csapat között. A Szeged még egy aprót zárkózott, de így is teljesen szétesve, 11 góllal szenvedett vereséget. Valami óriási fordulatnak kell történnie, hogy ne a Veszprém harcolja ki vasárnap a bajnoki címet.

Sokkal pontosabban kellett volna játszani, hogy meccsben maradjuk, de kihagytuk a ziccereket, a védekezésünk szétcsúszott, és a második félidőben kapusteljesítmény sem volt. A visszavágóra vissza kell térnünk a saját játékunkra, mert a BL-kiesés óta nem találjuk.

- mondta Juan Pastor.

Férfi kézilabda bajnoki döntő, 1. mérkőzés

Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged 35-24 (13-14)

Gólszerzők: Gajic 9, Nenadic 6, Manaszkov 4, Nagy L., Nilsson, Lékai 3-3, Tönessen, Mahé 2-2, Blagotinsek, Mackovsek, Ilic 1-1, illetve Canellas 8, Maqueda 5, Zsitnyikov 4, Bánhidi 3, Sostaric 2, Källman, Sigurmannsson 1-1

Kiállítások: 14, illetve 8 perc

Gólok hétméteresből: 6/6, illetve 8/5