Gulyás István a kézilabda-válogatott új szövetségi kapitánya

2019.07.10. 12:23

Gulyás Istvánt nevezték ki a férfi kézilabda-válogatott új szövetségi kapitányának. Szerződése 2022-ig, a magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság végéig szól, segítője a korábbi veszprémi játékos, a spanyol Chema Rodríguez lesz.

Gulyás István
Gulyás István
Fotó: Reggeli Start / youtube

A magyar válogatottat eddig két társkapitány, Csoknyai István és Vladan Matics vezette. Előbbi a balatonfüredi, utóbbi a tatabányai NB I.-es klub vezetőedzője is volt egyidejűleg. Az ő megbízatásuk a világbajnokság végéig szólt.

Gulyás játékosként 84-szer volt válogatott, kilencszer nyert magyar bajnokságot. 1995-ben az év játékosának választották az NB I.-ben. Edzőként női és férfi csapatokkal is foglalkozott. 2018-ban a Veszprémet is irányította megbízott edzőként, majd az idény végéig a klub szakmai igazgatója volt.

A Nemzeti Sportnak nyilatkozó Gulyás azt mondta, az egyik legfontosabb feladat a játékosok állóképességének és erőnlétének javítása, hogy bírják a nagyobb iramot.

„Ilyen felkérésre butaság lenne nemet mondani, számomra ez nem is volt kérdés. Olyan stábot állítottunk össze, amely eredményes lesz, olyan emberekkel vesszünk körbe magunkat, akik a saját területükön profik" – idézte Gulyást az MTI.

Az új kapitány a jövő januári osztrák, norvég, svéd közös rendezésű Európa-bajnokságról elmondta, egy hajszálnyi esélye még van a csapatnak az olimpiai kvalifikációs sorozatban, ezt igyekeznek kihasználni, és azért is szeretnének minél jobban szerepelni, hogy kedvező helyzetbe kerüljenek a világbajnoki selejtező sorsolása előtt.

Nagy László, a Magyar Kézilabda Szövetség alelnöke elmondta, igyekeztek főállású, lehetőleg magyar szövetségi kapitányt találni, és ezt sikerült megtalálniuk Az erőnléti edző a norvég Tord Ellingsen lesz, aki korábban már dolgozott a magyar női válogatottnál.

„Én is ott leszek minden felkészülésen, minden edzésen, minden mérkőzésen, és igyekszem segíteni a szakmai stáb és a játékosok munkáját" – mondta Nagy László, aki a meccseken a kispadon foglal majd helyet.

A korábbi világklasszis jobbátlövő szerint a csapategység és a stabilitás kialakítása, az önbizalom és az erőnlét fejlesztése, a taktikai elemek bővítése és a jobb helyzetkihasználás elősegítése az új szakmai stáb legfontosabb feladata.

Chema Rodríguez idén nyáron vonult vissza, ez az első edzői megbízatása. Profi pályafutását 1999-ben a BM Valladolid csapatában kezdte, majd a Ciudad Real, az Atlético Madrid, a Veszprém és végül a francia USM Saran kézilabdázója volt. A Bajnokok Ligáját kétszer nyerte meg. Veszprémi színekben 2012 és 2017 között ötszörös bajnok és Magyar Kupa-győztes, illetve kétszeres SEHA Liga-aranyérmes volt. A spanyol válogatottban több mint 120 mérkőzésen lépett pályára, 2005-ben világbajnok, később vb-bronzérmes, illetve Európa-bajnoki döntős volt.

Nagy László szerint Chema Rodríguez a spanyol gondolkodásmódot képviseli a szakmai stábban, már Veszprémben is ő volt az edző meghosszabbított keze, van érzéke a feladathoz.

Keretet szeptember végén, október elején fog hirdetni az új kapitány.