Egyetlen BL-meccses rutin elég a kapitányi poszthoz

2019.07.10. 19:44
Gulyás István lett a férfi kézilabda válogatott kapitánya. A segítőjének, Chema Rodrigueznek szintén nincs nagy rutinja edzőként. A drukkerek abban bízhatnak, hogy Nagy Lászlónak helyesek a megérzései.

A magyar férfi kézilabda-válogatott kapitányduója, Csoknyai István és Vladan Matics három hete számolt be az elnökség előtt, az Európa-bajnoki selejtezők után. Ők már akkor azt mondták a színfalak mögött, nem számítanak újabb szerződésre. A világbajnokság után volt is Maticsnak egy kirohanása, akkor azonban még maradhattak.

A két szakembernek a vb-n nem sikerült elérnie az alapvető célt, nem jutott a válogatott a nyolc közé, mert nem tudta legyőzni azt az Egyiptomot, amelyet éppen a veszprémi David Davis készített fel. A két csapat meccse döntetlen lett. Ha akkor nyerünk, most az olimpiai selejtező szinte garantált lenne.

A vb-tizedik hely azonban ettől még értékes lehet, mert ha augusztusban Brazília megnyeri a földrészének bajnokságát, valamint jövő januárban Egyiptom lesz Afrika bajnoka, akkor a mieink mehetnek a márciusi selejtezőre, ráadásul a legegyszerűbb csoportba, a franciák vagy a norvégok mellé, és más európai nem lesz a csoportban.

Gulyás István
Gulyás István
Fotó: keziszovetseg.hu

Ezért is volt kiemelt jelentősége annak, hogy ki lesz az új kapitány. Most eldőlt: a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Gulyás Istvánnak adta a férfi válogatott irányítását.

Gulyás referenciája: megbízott edző volt, amikor Veszprém idegenben legyőzte a fehérorosz Bresztet. Mikler Roland az utolsó pillanatokban hetest hárított, ezzel jött össze a siker. Vagyis Gulyás mérlege 100 százalékos.

Az 51 éves, 84-szeres válogatott Gulyás a kinevezését annak a Nagy Lászlónak köszönhette, aki átvette a szövetségben a férfi szakág irányítását. Gulyás a Veszprém szakmai igazgatója volt, amit pedig Nagy kapott meg. Nagy a múlt héten fel is vázolta, miben kellene haladéktalanul előrelépni. Az erőnlét volt az egyik ilyen sarkalatos pont, így most Tord Ellingsen, aki a nőknél már jó munkát végzett, a férfiak erőnléti edzője lesz.

A drukkerek, illetve a hazai vezetés nem bízhatnak másban, mint hogy Nagy megérzése helyes lesz, és a rutin nélküli Gulyás valamint a rutin nélküli segítője, Chema Rodriguez megváltást hoznak. Chema a Veszprém irányítója volt, a játékot a francia másodosztályban a nyáron hagyta abba.

Egy meccses rutin

Vagyis a két kapitánynak lesz összesen egy komoly, nemzetközi meccse a kispadon. Spanyolországban néhány hét alatt meg lehet szerezni az edzői képesítést, nem kell hónapokat vagy éveket lehúzni az iskolapadban, jobban sűrítik az órákat.

A hazai szakma egy részét irritálta, hogy Chema Rodriguez neve egyáltalán felmerülhetett. Nagy játékos volt, világbajnok, de edzőként még semmi nincs a neve mellett. Igaz, ez a hazai szakma nem tudott felmutatni Éles József óta nemzetközi szinten használható bal oldali átlövőt, aki sorra nyeri a meccseket, nemcsak felvillanásai vannak. A szélsőink érdemben nem bevethetőek nagy nemzetközi tornákon. És nem tudott komolyan vehető edzőt sem felmutatni Mocsai Lajos 2014-es távozása óta. (Előtte sem sokat.)

Az idén BL-győztes Garcia Parrondo sem volt gyakorlott edző, amikor átvehette a Vardart, de az más kérdés, hogy a Vardar másodedzőjeként volt néhány szezonja.

Az előző két Eb-n (2016 és 2018) két BL-győztes tréner irányította a magyar válogatottat, egyik nagyobb égés volt, mint a másik. Talant Dujsebajev legalább nyert egy meccset, Lubomir Vranjesnek nem sikerült ez sem. Jövőre sem lesz könnyű megverni a vb-címvédő Dániát, vagy az olimpiai álmait még nem feladó oroszokat vagy Izlandot. Mert azt nem lehet mondani, hogy lennének jó játékosok, hiszen két ilyen edző nem bukhat csak úgy. 

Chema Rodriguez
Chema Rodriguez
Fotó: handballveszprem.hu

Nagy jelenlegi szavaiból - a hivatalos bejelentés idején - az derült ki, hogy hosszú távon is gondolkodnak, a 2022-es hazai rendezésű Eb-ig kötöttek szerződést. Eközben ő is ott lesz a csapat mellett.

A futballban a 2014. szeptemberi vészhelyzet idején bejött egy merész húzás, Dárdai Pál komoly tétmeccs nélkül lett mindmáig visszasírt és sikeres edző a válogatottnál. Ha Nagy lenne a szövetségi kapitány, emészthetőbb is lenne a mostani döntés, mert ilyen múlttal és ilyen felkészültséggel egyszer meg kell adni neki az esélyt. Ha már Csoknyai kétszer kapta meg (2010-ben és 2019-ben).

A korábbi védőspecialistának úgy kellett másodszor is felállnia, hogy csekély nyomott hagyott maga mögött. Akármerről nézzük, Csoknyait tekinthettük eddig a hazai szakma ügyeletes tábornokának. Ám ő úgy lett kapitány, hogy nem volt előtte veszprémi vagy szegedi vezetőedző. Gulyásról ez nem mondható el, hiszen Bresztben győzelmet ünnepelt.

Nem könnyű a küldetés, bár az olimpiai selejtező önerőnkön kívül összejöhet, így az Eb-t már fel lehet használni egy kvázi felkészülésre is. Bár örömtelibb lenne a helyzet, ha lenne a Veszprémben és a Szegedben 10 BL-játékos, akikkel neki lehet menni a nagy meccseknek, ám ehelyett négy-öt van összesen.