Kihúzták Veszprémet az Eb-helyszínek közül

2019.08.06. 14:24

A 2022. januári, már 24 csapatos férfi kézilabda-Európa-bajnokság helyszínei közül kiesett a Veszprém Aréna. A szlovákokkal közös pályázatban eredetileg a dunántúli város is szerepelt Debrecen, Szeged és Budapest mellett. 

Már július elején kaptunk olyan információt, hogy Veszprém nem szerepel a rendező városok között, de akkor ezt a kormánybiztos cáfolta. Utána viszont kiderült, hogy a 2016-ban még csak 3 milliárd forintosra tervezett bővítés hirtelen 39 milliárd forintosra drágult, amiből kijött volna két Fradi-stadion.

A polgármester legalábbis még 2018 végén ennyit terjesztett a város közgyűlése elé, amire most a kormány nemet mondott. Keddi közleményében a Miniszterelnökség tudatta, hogy a bővítés gazdaságosan nem megvalósítható, és többe kerül, mint egy új csarnok építése.

A beruházás költségeinek vizsgálata során megállapított előzetes tervezői becslés alapján a Veszprém Aréna bővítése jelenleg gazdaságosan nem megvalósítható, a tízévesnél alig régebbi csarnok bővítése többe kerülne, mint egy teljesen új megépítése.

Az új budapesti multifunkciós csarnok a maga 20 022 helyével két csoport meccseit is zavartalanul lebonyolíthatja. A másik kettőt pedig Szegeden és Debrecenben gond nélkül megrendezhetik. Szlovákiában Pozsony és Kassa a két helyszín.

Az új budapesti csarnok árát 116 milliárd forintra lőtték be, a legolcsóbb ajánlatot természetesen Mészáros Lőrinc köre adta. Szegeden még nem kezdődött el a bontás sem, oda 8 ezres csarnokot ígértek a régi SZEOL-pálya helyére.