Végzetes lett, hogy az első percekben elengedtük a spanyolokat

K EPA20191201005
2019.12.01. 11:36
Négy gólos vereséget szenvedett a magyar női kézilabda-válogatott Spanyolország ellen a világbajnokság vasárnapi csoportmeccsén. A spanyolok már az első percekben elhúztak 4-0-val, és ezt a különbséget végig tartani tudták.

29-25-re kapott ki a magyar válogatott a spanyolok ellen, akik főleg az első félidő elején hengereltek. A magyarok védekezése az első félidőben nem állt össze, a második félidőben a támadás gyengélkedett. Egész meccsen csak kapaszkodni próbáltunk - sikertelenül. Itt olvashatja vissza percről percre.

Első félidő: rossz kezdés, rossz folytatás

A három kapusunk közül Bíró Blanka kezdett, támadásban pedig a Háfra-Kovacsics-Kovács Anna hármas vezette az első támadást, Tóvizi Petra volta beállós. Idegesen kezdtek a csapatok: eladott labdák, ziccerek elhibázása - ez jellemezte mindkét válogatottat, végül a 3. percben lőtte az első gólt az Érd és a Győr egykori spanyol játékosa, Gonzales.

A magyarok meilletődöttsége, illetve a spanyolok kemény, hatékony védekezése miatt nem lőttünk gólt hat percig. 4-0-s spanyol vezetésnél Kim Rasmussen magyar kapitány időt kért, ezután Lukács Viktória meglőtte az első gólunkat. Ezután bátrabb lett a támadójátékunk, de a védekezésünk továbbra sem állt össze, már 9 perc után jött a magyar kapuba Kiss Éva.

A játék képe azonban nem változott: a spanyolok továbbra is kedvükre lőtték a gólokat, a magyaroknak pedig a felállt fal elleni támadás nem ment, lerohanásgólokkal tartottuk némileg a lépést. De így is öt góllal elhúztak a spanyolok a félidő közepére.

Támadásban aztán találtunk egy működőképes figurát: a beállós Tóvizi sorra lőtte a gólokat, amikor a falból kilépő spanyol védők helyére mozgott. Ám a védekezés továbbra sem működött, a 23. percben jött a harmadik kapus, Triffa Ágnes. Ő védéssel mutatkozott be, ami fordulatot jelentett. Sikerült feljebb kapaszkodnunk, és 3 gólosra csökkenteni a különbséget. Ám a félidő vége megint a spanyoloknak sikerült jobban: bár kihagyták a hétméterest a végén, 18-13-mal vonultak öltözőbe a játékosok.

Második félidő: Jó védekezés, gyenge támadójáték

A szünet után visszajött a kapuba Bíró Blanka, aki az egykori ferencvárosi csapattárs, Nerea Pena átlövését rögtön kivédte, majd egy ziccert is hárított. Ám felkapaszkodni így sem sikerült, mert ekkor a támadás nem működött. Folyamatosan kereste a jó felállást a magyar kapitány, de semelyik átlövőnek és irányítónak nem ment a játék. A zavartságot jól jelezte, hogy Háfra előbb Kovacsics háta mögé passzolt, és Kovács Anna akkor is Háfrát kereste, amikor amúgy rálőhette volna.

A félidő közepén a magyarok átálltak egy nyitottabb védekezésre, a spanyol kapitány időt is kért, nehogy emiatt csökkenjen az állandónak mondható 5-6 gólos különbség. A spanyolokat semmi nem zavarta meg, Kovács Anna viszont kihagyta a második hetesünket is.

Míg az elsőben a védekezés, a második félidőben a támadás nem működött. 17 perc alatt csupán hét gólt kaptunk, Bíró Blanka duplán is védte Pena hetesét. Viszont csak öt gólt sikerült lőni ugyanennyi idő alatt, mert Silvia Navarro nagyon jól védett - már, ha éppen el tudjuk juttatni a kapuig a labdát.

A végjátékban viszont elkezdtünk visszakapszkodni, és az 53. percre a beállós Szabó Laura góljainak köszönhetően feljöttünk mínusz 3-ra (25-22). Kiegyenlíteni viszont nem sikerült, mert támadásban ismét nem sikerült belőni a ziccereket.

A spanyolok vissza is állították gyorsan a meccsen megszokott ötgólos különbséget: 29-25 lett a végeredmény, ami azt jelenti, hogy a második félidőt megnyertük egy góllal. De a spanyol 4-0 az elején végzetes lett. Bíró Blanka kapus is arra célzott a meccs után, hogy ez a négy gól végigkísérte a mérkőzést. 

A spanyolok ezzel a győzelmükkel szimnte már a középdöntőben érezhetik magukat. A magyarokra pedig kedden egy újabb nehéz meccs következik Montenegró ellen. 

Az első perctől hátrányban voltunk

"Azonnal hátrányba kerültünk, az első perctől hátrányban voltunk. Bíró Blanka beállt, kitűnően védett, de nem tudtuk visszahozni, ami az elején elment - értékelt az M4 csatornán Kim Rasmussen szövetségi kapitány.

Borítókép, címlapkép: MKSZ/Kovács Anikó