Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Kéziszövetség: Nem tudunk mit tenni, szurkolunk az előttünk végző csapatoknak

2019.12.07. 11:27

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) főtitkára továbbra is bízik benne, hogy a női válogatott kvótát szerez a márciusi olimpiai selejtezőtornára a Japánban zajló világbajnokságon.

Nem igazán tudunk mást tenni, mint szurkolunk azoknak a csapatoknak, amelyek előttünk végeztek az Európa-bajnokságon. Még így is van esélyünk, hogy a tavalyi eredményünkkel kvótát szerezzük a selejtezőtornára, és ebben bízunk is

– nyilatkozta az MTI-nek a főtitkár Horváth Gabriella.

A magyar csapat az olimpiai kvalifikációs világbajnokság pénteki játéknapján, a csoportkör utolsó fordulójában 16-10-es első félidő után 28-27-re kikapott Romániától, így két győzelemmel és három vereséggel negyedikként zárt a C csoportban, és a folytatásban csak a 13-16. helyért játszhat. Az MKSZ elvárása a legjobb hét közé kerülés volt.

„Nehéz szavakat találni, hiszen parádés első félidőt zárt a csapat, utána viszont a románok feltámadtak. Végig bíztunk abban, hogy meg tudjuk nyerni a mérkőzést, vagy legalább döntetlenre hozni, de a drámai végjátékban ez sajnos nem sikerült” – folytatta Horváth.

A magyar válogatottnak még van minimális esélye az olimpiai kijutásra, ám ehhez komoly külső segítség kell, egészen pontosan az, hogy a tavalyi Európa-bajnokság 2-6. helyezettjei, vagyis Oroszország, Hollandia, Norvégia, Svédország és Románia közül legalább négy csapat kivívja az olimpiai szereplés, illetve a selejtezőn való részvétel jogát a világbajnokságon, mert ebben az esetben az Eb-n hetedik helyen záró magyarok is részt vehetnek a márciusi selejtezőn. Az Európa-bajnokságról az a két legjobb csapat szerez részvételi jogot a selejtezőtornára, amelyek nem vívják ki az olimpián vagy a selejtezőn való szereplés jogát a mostani vb-n.

A Japánban rendezett vb helyszínén az MKSZ munkatársai a magyar csapat támogatása mellett sportdiplomáciai tárgyalásokat folytatnak, leginkább a 2024-es női Európa-bajnokságra próbálnak minél több támogatót szerezni a közös, magyar-osztrák-svájci pályázat mögé.

A Románia elleni vereség után a magyar válogatott a 13. helyért játszhat a vb-n, vasárnap hajnalban Argentína ellen kezdik meg a minitornát az Elnök-kupában.