Edzőmeccsen háromgólos kézigyőzelem a csehek ellen

DKRCS20200104003
2020.01.04. 18:44

A magyar férfi kézilabda-válogatott 27-24-re legyőzte Csehországot a Győrben rendezett szombat délutáni felkészülési mérkőzésen. A két csapat 29. egymás elleni meccsén - két döntetlen és hét cseh siker mellett - a magyarok huszadszor nyertek.

A magyar válogatott aktuális, húszfős keretéből csak a sérüléssel küszködő Lékai Máté és Bodó Richárd maradt ki. Gulyás István szövetségi kapitány elmondta, a Veszprém irányítója biztosan nem játszhat a jövő héten kezdődő olimpiai kvalifikációs Európa-bajnokságon, és a Szeged balátlövőjének szereplése sem valószínű.

Az első tíz percben csak egy gólt dobtunk, akadozott a támadójátékunk és pontatlanok voltak a lövéseink. A folytatásban Mikler Roland bravúros védéseire alapozva egy 4-0-s sorozattal fordítottunk, majd amikor már nem csak a belső posztokon erőltettek minden akciót, hanem a szélsőiket is játékba hozták, egy újabb 4-0-s széria végén már 10-5-re vezettünk.

Az első félidő utolsó két gólját a csehek szerezték, de így is négygólos hátrányban voltak a szünetben.

A második félidő elején minden addiginál nagyobb volt a különbség (17-10), ám a vendégek - a magyar hibákat kihasználva - egy négyes gólsorozattal visszazárkóztak, ettől lendületbe jöttek és fokozták a játék tempóját. A magyarok átvészelték a kritikus perceket, és Balogh Zsolt, illetve Ligetvári Patrik vezérletével a hajrában biztosították sikerüket.

A válogatott legeredményesebb játékosa Balogh Zsolt és Szita Zoltán volt négy-négy góllal, a vendégeknél Ondrej Zdrahala és Jakub Hrstka ugyancsak négyszer talált be.

A magyar csapat múlt vasárnap 31-26-ra legyőzte az Eb-re társházigazdaként készülő Ausztriát, vasárnap pedig ismét Csehországgal játszik Győrben, zárt kapus meccsen.

Gulyás István szövetségi kapitány csapata az Európa-bajnokság malmői csoportjában jövő szombaton Oroszországgal, január 13-án az olimpiai és világbajnok Dániával, 15-én pedig Izlanddal mérkőzik. Az első két helyezett jut a középdöntőbe.

"Elégedettek lehetünk, a közös munkának ebben a szakaszában jó teljesítményt nyújtottunk, a játékosok végig jól küzdöttek" - nyilatkozta az MTI-nek Gulyás István.

Gulyás elmondta, ez az mérkőzés egyáltalán nem hasonlítható össze az osztrákok elleni, múlt vasárnapi meccsel, mert ez nyílt volt több ezer ember előtt, a játékosokban dolgozott a drukk, az elején öt percig ezért nem is tudtak gólt lőni.

"Nekünk, a stábnak is egy mérföldkő volt, hiszen ez az első hivatalos meccsünk" - ismerte el a szakvezető.

Gulyás szerint rövid a hátralévő idő az első Európa-bajnoki csoportmeccsig, a csapatnak összjátékban, védekezésben és páros kapcsolatokban is fejlődnie kell.

"Minél több mérkőzés, minél több közös játék kell, és ezek a győzelmek viszik előre a társaságot, a játékosoknak ettől növekszik az önbizalmuk" - tette hozzá. (MTI)

Magyarország-Csehország 27-24 (14-10)

(Borítókép: Mikler Roland a magyar illetve Stanislav Kasparek és Miroslav Jurka a cseh válogatott játékosai a Magyarország-Csehország férfi kézilabda felkészülési mérkőzésen a győri Audi Arénában 2020. január 4-én. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)