Rasmussen a kirúgásáról: Ha valami bosszant, ez nagyon

GettyImages-888441956
2020.01.08. 11:24

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) elnöksége január 7-i ülésén felmentette a női kézilabda-válogatott kapitányát, Kim Rasmussent. A dán edző szerint a kirúgásához csak ürügy volt a nemzetközi szövetség felfüggesztő határozata.

A szakember a dán TV2-nek elmondta, hogy november végén négy évvel meghosszabbították a szerződését, mert a magyar szövetség elégedett volt vele.

„Furcsa, hogy akkoriban még elégedettek voltak a munkámmal és a csapat fejlődésével, most pedig hirtelen nem tartják szem előtt az elvégzett munkát. Ha valami bosszant, akkor ez nagyon” – nyilatkozta.

Rasmussen azt mondta: könnyű magyarázat és kifogás a felfüggesztése, de a következő válogatott összetartás február közepén lesz, az olimpiai selejtező pedig márciusban, tehát szerinte kellett volna készíteni egy vészforgatókönyvet, és meg kellett volna várni az IHF döntését.

„A szövetség türelmetlen volt, ezért a felfüggesztés miatt feláldoztak”

– közölte.

Decemberben, a Japánban rendezett olimpiai kvalifikációs világbajnokságon a magyarok a csoportkör utolsó fordulójában egy góllal kikaptak Romániától, így nem jutottak a középdöntőbe. A szövetségi kapitányt a meccsen előbb sárga lappal figyelmeztették, majd reklamálása miatt a hajrában kétperces kiállítással sújtották a magyar csapatot. A meccs után az edző a sajtótájékoztatón is kiborult, durva kifejezést használt. 

Az IHF azonnali hatállyal felfüggesztette, ám a vizsgálatot azóta sem folytatta le ellene, ezért nem tudni, milyen büntetés vár rá.

Rasmussen a keddi interjúban elmondta, tudomása szerint a történtek tisztázása már folyamatban van az IHF-nél.

A dán edzőt 2016 májusában nevezték ki, azóta a magyar válogatott története legrosszabb Európa-bajnoki és két legrosszabb világbajnoki helyezését produkálta. Az Eb-n 2016-ban a 12., 2018-ban a hetedik helyen végzett, a vb-n 2017-ben 15., tavaly pedig 14. lett.

A menesztett kapitány felidézte, hogy sérülések és várandósság miatt szinte soha nem tudta a lehető legerősebb összeállításban szerepeltetni csapatát, minden világversenyről kulcsemberek hiányoztak.

„Folyamatosan valami újat kellett építenem, és amikor éppen felépítettem valamit, akkor további sérülések vagy terhesség miatt újra kellett kezdeni mindent, különösen a kulcspozíciókban. A védelmet – amelynek jelentőségével mindenki tisztában van – háromszor kellett felépítenem. Kaotikus volt, de számomra őrülten izgalmas is egyben, mert új kihívásokat jelentett” – magyarázta.

Rasmussen elárulta, hogy telefonon értesítették az elbocsátásról, miközben Ausztriában síelt. Amikor tudomást szerzett a döntésről, megszakította pihenését, Magyarországra utazott, hogy lezárja kapcsolatát a magyar szövetséggel, és összecsomagoljon. Ezután visszatér Dániába, ahol már csak a jövőbe tekint.

„A kézilabda és az edzősködés az életem. Természetesen szeretnék a lehető leghamarabb visszatérni" – mondta.

„A feladat határozza meg, mit vállalok. Tíz éve dolgozom külföldön, és rengeteg nemzetközi tapasztalatot szereztem, ezeket senki sem veheti el tőlem” – vélekedett.

Borítókép: Kim Rasmussen a magyar női kézilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya a 2017-es világbajnokságon (Lukasz Laskowski/Getty Images)