A németek tettek egy szívességet nekünk a kézi-Eb-n

2020.01.20. 22:02

A férfi kézilabda Európa-bajnokság osztrák ágán papírforma eredmények születtek, ami jó hír a magyar válogatottnak.

Az elődöntőről lemaradó németek ugyanis egy számukra már tét nélküli meccsen alaposan megverték Ausztriát, 34-22-re Bécsben, így a rendező már nem szerezhet négy pontnál többet, és olyan ország nem végezhet előbb a negyedik helynél, amelyiknek nincs olimpiai selejtezős helye. A spanyol-horvát-német hármasnak van a vb-n szerzett indulási joga az olimpiai selejtezőre.

  • Az állás: 1. Spanyolország 8 pont, 2. Horvátország 8, 3. Németország 4 4. Ausztria 2, 5. Fehéroroszország 2 6. Csehország 0.

Ez azért jó hír, mert a mieink ágán a norvégok mögött csatázó négy csapatnak már nem kell arra figyelnie, mi történik Ausztriában. Magyarország, Szlovénia, Izland és Portugália egymás között döntheti el, melyik két ország csatlakozhat az áprilisi olimpiai selejtezőn érdekelt válogatottakhoz. Magyarországnak már most 4 pontja van, ha kétszer súlyosan kikapunk, csak akkor lehet ránk veszélyes Ausztria. 

Kedden a szlovénok a portugálokkal kezdik a programot (16.00), ha a szlovénok nyernek, hat pontosak lesznek, vagyis győzelmi kényszerbe hoznak bennünket a svédekkel szemben (20.30, Sport1). Ha a portugálok nyernek, négy pontot gyűjtenek, és az utolsó meccsen, a szerdai portugál-magyaron (16.00) derül ki, melyik csapat végez előrébb a csoportban. A norvég-szlovén jön a mieink meccse után. 

  • A jelenlegi állás: 1. Norvégia 6 pont 2. Magyarország 4 pont 3. Szlovénia 4, 4 Izland 2, 5. Portugália 2, 6. Svédország 0.

Szerencsére eddig nem kellett számolgatnunk, az esélyeket örökösen latolgatni, mert a magyar csapat formája, ereje nem adott rá indokot. Most se tegyük, és valójában sokkal igazságosabb is, ha innen, ebből a kiegyensúlyozott csoportból szerzi még két ország az olimpiai selejtezőre az indulási jogot. Jó eséllyel a csoport második és harmadik helyezettje kap esélyt. Szerda estére kiderül, mely nemzetek értek révbe. 

A magyar csapat titkáról ebben a cikkben írtunk.