Tibor
2 °C
8 °C

Magyarország rendezi a 2027-es női kézilabda-világbajnokságot

2020.02.28. 10:40

Magyarország rendezheti a 2027-es olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokságot – döntött kairói ülésén a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) tanácsa, írja az MTI.

A hírt a magyar szövetség közölte péntek délelőtt Facebook-oldalán.

Horváth Gabriella, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) főtitkára hangsúlyozta: rendkívül értékes torna rendezési jogát nyerték el.

„A 2028-as Los Angeles-i olimpia legfontosabb női kvalifikációs versenye lesz a magyarországi világbajnokság – mondta. – A négy rendező város, nyugatról kelet felé haladva Győr, Tatabánya, Budapest és Debrecen az M1-es és M3-as autópálya tengelyén helyezkedik el, így a két legtávolabbi helyszín is elérhető majd a lehető leggyorsabban, ez a koncepció pedig a Nemzetközi Kézilabda Szövetségnek is elnyerte tetszését.”

„Talán sokaknak már kicsit megszokottnak tűnhet a 2022-es férfi és a 2024-es női Európa-bajnokság rendezési jogának elnyerése után, hogy a 2027-es női világbajnokságnak is mi adhatunk otthont, azonban ne feledjük, hogy Magyarország önállóan legutóbb 16 esztendeje rendezhetett felnőtt világversenyt kézilabdában, amikor a női Európa-bajnokságra került sor nálunk, felnőtt világbajnokság pedig legutóbb 25 éve, 1995-ben volt hazánkban” – idézte Kocsis Mátét, az MKSZ elnökét a szövetség honlapja.

A 32 csapatos tornát a tervek szerint Budapesten, Debrecenben, Győrben és Tatabányán rendezik meg.

Magyarország legutóbb 1995-ben volt női világbajnokság házigazdája a társrendező Ausztriával. Előtte 1982-ben rendezett egyedül vb-t az ország, akkor a Szovjetunió mögött a második helyen zárt a csapat, 1995-ben pedig a Koreai Köztársaság előzte meg a magyarokat.

A nemzetközi szövetség tájékoztatása alapján a 2025-ös férfi vb-t Horvátország, Dánia és Norvégia közösen rendezi, 2027-ben pedig Németországban lesz a torna. A 2025-ös női vb-nek Németország és Hollandia ad otthont.