Szervác, Imola
12 °C
18 °C

A Mol-Pick Szeged igazgatója több empátiát várna a játékosoktól

2020.04.04. 16:25 Módosítva: 2020.04.04. 19:02

A koronavírus-járvány okozta váláság miatt sokkal nagyobb empátiát várna el a Mol-Pick Szeged játékosaitól Dr. Szűcs Ernő Péter, a kézilabdacsapat ügyvezető igazgatója. Erről, és a sportág jelenlegi helyzetéről a Sport TV Kézivezérlés Extra című műsorában beszélt.

Szűcs elmondta, hogy még a 2008-as gazdasági világválság idején sem volt olyan súlyos a helyzet, mint most, ugyanis a járvány miatt nem lehet mérkőzéseket rendezni, a játékosok nem tudják végezni azt a feladatukat, amiért a klubhoz szerződtek. Szerinte most a sportban is mindenkinek össze kellene fognia, és ennek hiánya miatt némi csalódottságot érez a játékosok hozzáállása miatt.

Vannak pozitív, és vannak negatív példák, ám sokkal nagyobb empátiát várnék el mindenkitől ebben a helyzetben. Maradjunk annyiban, hogy a játékosoknak túl sok súgójuk van, és ebből fakadóan nem olyan megállapodás született, amelyet én jónak tartok

– mondta Szűcs, aki a fizetéscsökkentés mértékére utalt. Először a gazdasági károk felmérése történt meg a klubnál, és ezután ültek tárgyalóasztalhoz a kézilabdázókkal. A klubvezetők 30 százalékos csökkentést javasoltak, rögzített euróárfolyamon, amire egy ellenajánlat érkezett a játékosoktól, akik a fizetésük 20 százalékáról szerettek volna lemondani. Végül a kettő között sikerült megállapodni.

Mi 30 százalékot kértünk, és miután jelentős az árfolyamveszteségünk is, ezért szerettük volna annak egy fix összegben való megállapítását. Ehhez képest a játékosok előbb 20 százalékot mondtak, majd egyezkedés után 25 százaléknál tartunk, mert nem járultak hozzá az árfolyam fixálásához. Úgyhogy ezért mondtam, hogy nagyobb empátiát várnék el tőlük” – mondta az igazgató, aki példaként a Barcelonát hozta fel, ahol 70 százalékkal csökkentették a játékosok bérét, miközben Szegeden pár százalékon mehet a huzavona.

Majdnem elnézést kellett kérni, hogy meg akarjuk tartani ezt a klubot. Még nincsenek aláírva a szerződések, de nyilvánvalóan egységesek lesznek. Ez a módosítás csak a játékosokra és a szakmai stábra vonatkozik. Nagyobb szolidaritást, felelősségteljesebb gondolkodást várnék el a sportolóktól

 – mondta Szűcs, aki hozzátette, hogy a szakmai stáb rugalmasabb volt ebből a szempontból. Szerinte a játékosoknak rá kéne jönniük, hogy a klub nem azért próbál költségeket csökkenteni, mert ezzel nyerészkedni akar, hanem azért, mert meg akarják hosszabbítani a csapat egy bizonyos szinten való tartását.

Szerinte az elmúlt évek felelős gazdálkodásnak köszönhetően a Mol-Pick Szegednek olyan tartalékai vannak, amelyekkel ezt a válságot is átvészelhetik.

„Egy menedzser sem hívott fel minket, hogy miben tudnak segíteni. A szezon elején a számláik benyújtásakor sokkal nagyobb aktivitás mutatkozik a részükről. Ez azért is furcsa, mert mindig azt hallani, hogy ők milyen érdekeket képviselnek”

– mondta az igazgató a játékosügynökökről, akiktől szintén több támogatást várna.

A Szegedet sem az Európai Kézilabda Szövetség (EHF), sem a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) nem kereste eddig, csak a közleményekből és az újságokból értesültek a halasztásokról, időpont-módosításokról.

„Ne hozzuk a magyar kézilabdát olyan helyzetbe, hogy a kis kluboknak el kelljen küldeniük a játékosaikat!”

– mondta Szűcs, aki szerint a kisebb kézilabdacsapatokat központilag kellene támogatni, mivel azok működése sokkal inkább veszélyben van.

Durva influenza vagy veszélyes világjárvány?

Vannak, akiknek már nincsenek kérdéseik,
És vannak, akik az Indexet olvassák!
Támogasd te is a független újságírást, hogy ebben a nehéz helyzetben is tovább dolgozhassunk! Kattints ide!