Leírta az érdi polgármester, hogy szivattyúzták a közpénzt a kézilabdából

2020.04.28. 12:43

A törölt női kézilabda-bajnokság hatodik helyén álló Érd már bejelentette, legjobbjait elengedi, minden felnőtt játékosával szerződést bontott, és jövőre egy megfiatalított csapattal vágnak neki a következő szezonnak. Az októberben polgármesternek választott Csőzik László Facebook-posztjában leírta, hogyan működött a város előző, fideszes vezetése alatt a klub. Herdálás, dézsmálás, szivattyú, ezekkel a megállapításokkal kezdte.

Csőzik László
Csőzik László
Fotó: Barbara Gabriella / Csőzik László / Facebook

2017-ben 275 millió, 2018-ban 359 millió, 2019-ben 388 millió forint önkormányzati támogatás ment a működtető Sport Kft.-nek az érdi adóbevételek terhére. Szerinte az érdi az egyetlen klub, amit kizárólag adóforintokból finanszíroznak. A kft 2020-ra 700 milliós igénnyel állt elő.

Csőzik megemlíti, hogy csak az érdi működéséből 40 milliárdos bevételre szert tevő, Mészáros Lőrinc érdekeltségéhez fűzhető cégeket sem sikerült megszerezni támogatónak az előző vezetés idején. Sőt, támogatás helyett még a város fizetett 10 millió forintot a mezekért annak a 2Rule-nak, amelyik mögött szintén Mészáros állt.

A következő pontokat írja még: 

  • A 2010-es évek közepétől külföldi és magyar sztárjátékosokat szerződtettek átlagosan 1,5 millió forint havi fizetésekkel, melyek mára 2 millióra emelkedtek (az ekhós adózás miatt ezek csaknem nettó összegeket jelentenek).
  • A játékosok határozott idejű munkaszerződéseiben automatikus évi 10–15%-os béremelés lett kikötve.
  • A játékosoknak közpénzből lakásokat béreltek, köztük a volt fideszes alpolgármester és két rokona által érintett cég tulajdonában állókat (9 lakást vettek bérbe ettől a Parimmo Kft.-től).
  • A lakások bérleti díja 2018-ban a duplájára emelkedett.

A város volt fideszes frakcióvezetője a kézilabdából kapott fizetést, de rokont is alkalmaztak. A tao-pályázatok hibái miatt 31 millió forintot kell visszafizetnie a városnak. Csőzik megbocsáthatatlan bűnnek nevezi, hogy nem foglalkoztak az utánpótlás-neveléssel, és azt is nehezményezte, hogy nem számoltak az áfa emelkedésével a gazdálkodásban.

"Sok dolgozó és sportoló is állítja, hogy mindennapos volt a klubon belüli félelemkeltés a szakmai hibák eltitkolása érdekében"

– írta Csőzik, aki szerethető, megbecsült,  szakmailag és pénzügyileg jól működő csapatot akar. A pénzt pedig inkább költi a város útjaira, járdáira és egészségügyi hálózatára.

Az Érd bejutott az EHF-kupa csoportkörébe, de egy drámai meccsen nem jutott tovább a nyolc közé. A csapat legjobbjai közül Tóth Gabriella és Kiss Nikolett Siófokra szerződik, Szabó Laura Vácra.

Szabó Edina edzőt, és segítőjét Rácz Mariannt kedden mentették fel állásából. Ők ketten  2010 óta hatszor vezette bajnoki bronzéremig a csapatot, ebben az időszakban négyszer végzett dobogós helyen a Magyar Kupában.