A szerbekkel és a horvátokkal is játszik a magyar női kéziválogatott az Eb-n

2020.06.18. 11:58

A világbajnok Hollandia után Horvátország és Szerbia csapatát kapta csoportellenfélnek a magyar női kézilabda-válogatott a decemberi norvég-dán közös rendezésű Európa-bajnokság csütörtöki, bécsi sorsolásán, írja az MTI.

A magyar válogatottat a 2. kalapból húzták ki, és az már az előzetes besorolás óta ismert volt, hogy a trondheimi C csoportban szerepel majd a világbajnoki címvédő Hollandiával együtt.

A szerbekkel a Győrben sorra kerülő jövő márciusi olimpiai selejtezőtornán is megmérkőznek a magyarok.

A december 3. és 20. között sorra kerülő Eb-n 16 csapat szerepel és 47 mérkőzést rendeznek. A csoportmeccseket Trondheim mellett Herningben és Frederikshavnben rendezik, a középdöntőre (AB- és CD-ág) Herningben és Stavangerben, a döntő hétvégére pedig Oslóban kerül sor.

A koronavírus-járvány miatt a selejtezősorozatból csak az első két fordulót tudták megrendezni, ezért az európai szövetség (EHF) úgy döntött, hogy az előző kontinenstornán szerepelt csapatok vehetnek részt az idei Európa-bajnokságon is.

Az európai, a norvég és a dán szövetség közös közleménye szerint mindhárom szervezet biztos benne, hogy megrendezhetik az Európa-bajnokságot, vagyis a koronavírus-járvány az év utolsó hónapjában már nem jelent akadályt. A helyi szervezőbizottságok abban bíznak, hogy addig mindkét rendező országban növelik a nyilvános rendezvényekre beengedhető nézők számát. A szervezők folyamatos kapcsolatban vannak a nemzeti kormányokkal, a helyi hatóságokkal, az EHF-fel, és több forgatókönyvvel készülnek a lebonyolításra.

Michael Wiederer, az EHF elnöke megerősítette, jelenleg nem téma a Eb elhalasztása vagy törlése. Erik Langerud, a norvég szövetség főtitkára elárulta, az előkészületek folyamatban vannak, minden erőfeszítésükkel a decemberi rajtra készülnek, a különböző forgatókönyvek pedig elsősorban arra vonatkoznak, hogy lehetnek-e majd nézők a csarnokokban.

Az óvintézkedések miatt Norvégiában jelenleg legfeljebb 200, Dániában pedig 500 fős rendezvényeket lehet tartani, ám Morten Stig Christensen, a dán szövetség főtitkára kijelentette, nagyon bíznak benne, hogy ezek a számok ősszel jelentősen növekednek majd.Az Európa-bajnokság csoportbeosztása - a csoportok 1-3. helyezettje jut a középdöntőbe és viszik magukkal az egymás elleni eredményeket.

A Magyar Kézilabda Szövetség a héten jelentette be, hogy a női válogatottat továbbra is a Danyi Gábor, Elek Gábor edzőpáros vezeti.

„Kerülhettünk volna erősebb csoportba is, de mindenkit óvnék attól, hogy örömtüzeket gyújtsunk, egy Európa-bajnokságon nyilvánvalóan nincsenek gyenge ellenfelek és gyenge csoportok” – idézi a magyar szövetség honlapja Danyi Gábort, aki hozzátette, nyilván pikáns lesz a szerbek elleni találkozó, hiszen bő három hónappal később sorsdöntő meccset játszik majd a két csapat az olimpiai kijutásért, „de senki ne gondolja, hogy bármit tartalékolnánk majd ellenük a trondheimi csoportkörben”.

Elek Gáborral együtt ígérhetem, hogy tisztességesen fel fogunk készülni az Európa-bajnokságra

- nyilatkozta Danyi, aki célként tűzte ki a csoportkörből való továbbjutást, hogy a középdöntőben újabb három jó meccset játszhassanak.

  • A csoport (Herning): Dánia, Franciaország, Szlovénia, Montenegró
  • B csoport (Frederikshavn): Svédország, Oroszország, Csehország, Spanyolország
  • C csoport (Trondheim): Hollandia, Magyarország, Horvátország, Szerbia
  • D csoport (Trondheim): Norvégia, Románia, Németország, Lengyelország