Nagy László az Indexnek: Minden nap egy újabb meglepetés

139217575 4296129050413662 4781051500281865233 o
2021.01.18. 16:14
Az Uruguay elleni újabb magabiztos győzelmével a magyar férfikézilabda-válogatott biztosította helyét az egyiptomi világbajnokság középdöntőjében. A találkozó másnapján rendezett online sajtótájékoztatón Székely Márton és Ancsin Gábor, a szakmai stábból pedig Gulyás István és Nagy László válaszolt az újságírók kérdéseire.

Ancsin Gábor szerint a vb előtt a szlovákok elleni két elmaradt edzőmeccs hiányát még most is érzi a csapat, de egyre jobb a teljesítmény. 

Folyamatosabb volt a játékunk, mint az első meccsen, és bár nem megbántva Uruguayt, de nyilván nem képviseltek akkora játékerőt, így könnyebben tudtuk alkalmazni a megbeszélt taktikai utasításokat.

A második félidő már kifejezetten jó volt, ettől függetlenül szó sincs megelégedésről, támadásban és védekezésben is vannak olyan elemek, amelyekben javulnunk kell. 

Székely Márton az Index kérdésére válaszolva elárulta, nem gondolja, hogy jelentősége lesz annak, hogy a németek a Zöld-foki-szigeteket sújtó koronavírus-járvány miatt nem léptek pályára vasárnap. 

Annyival mindenképp kedvezőbb helyzetben vannak, mint mi, hogy ők a tornát megelőzően játszottak egy Európa-bajnoki selejtezőt az osztrákok ellen. Meccshelyzetet edzésen ugyanis nem igazán lehet gyakorolni.

Az Uruguay ellen az első félidőben nagyszerűen teljesítő kapus (60 százalékos védési hatékonyság) arra is kitért, mi lehet a kulcs a németek elleni, csoportelsőségről döntő keddi találkozón. 

A legfontosabb, hogy lehetőleg minden akciót lövéssel fejezzünk majd be, és meg tudjuk akadályozni a gyors indításaikat, hiszen a Bundesliga is köztudottan a tempós játékra és a lerohanásokra épül.

Az első két meccsen mi sem szerettünk volna olyan kártyákat kijátszani, amelyeket esetleg mélyrehatóan ki tudnak elemezni a riválisnál, úgyhogy remélhetőleg meglepetést tudunk majd szerezni az eddig nem használt taktikai elemekkel.

Nagy László korábban úgy fogalmazott, a rendezés közel van ahhoz, hogy a feje tetejére álljon. Az Index arról érdeklődött a csapatvezetőnél, történt-e pozitív változás ezen a téren. 

Őszintén? Nem igazán, inkább megszoktuk azokat a körülményeket, amelyeknek ki vagyunk most téve.

Apró példa, tegnap lehetőségünk volt a mai edzés időpontján változtatni, előrébb is hoztuk, hogy mindenki időben kerüljön ágyba. Azt az ígéretet kaptuk, hogy nem lesz probléma a módosítással, ehhez képest ma még semmilyen megerősítést nem kaptunk, úgyhogy továbbra sem tudjuk, mikor tudunk edzeni...

A meglepetés itt nem meglepetés, azt tapasztaljuk, hogy mindennap új szabályt vezetnek be, aminél aztán lesz még újabb, vagy később visszatérnek a régihez. Sodródunk az árral.

A szövetségi kapitány, Gulyás István a vasárnapi meccs értékelésén túl már előre tekintett. 

Égett a játékosokban a bizonyítási vágy, emiatt néha pontatlanság csúszott a játékunkba, de összességében, főleg a második félidővel, elégedett voltam. Az érezhető, hogy a középdöntős ellenfeleink, bármelyik három válogatott is jut majd tovább, sokkal keményebb csoportban vannak és élesebb meccseket vívnak egymással. Emiatt már biztos, hogy maximális pontot egyikük sem hoz majd magával, ezt az előnyt viszont csak akkor tudjuk igazán a javunkra fordítani, ha holnap este legyőzzük a németeket. Megígérhetem, hogy mi mindannyian maximálisan erre koncentrálunk, és ahogyan Marci is említette, több olyan játékunk van, amit még nem vettünk elő, remélhetőleg ezeket tudjuk majd kamatoztatni.

A magyar válogatott kedden 20.30-tól mérkőzik meg Németországgal.

(Borítókép: mksz.hu/Kovács Anikó)