Bombameglepetés: nem jutott ki Tokióba a horvát férfi kéziválogatott

000 94Z4BY
2021.03.15. 14:27
Nagy meglepetésre nem jutott ki a tokiói olimpiára a horvát férfi kézilabda-válogatott, miután a hétvégén rendezett kvalifikációs tornán a francia és a portugál csapat mögött csak harmadik lett csoportjában.

A montpellier-i négyesben az első körben a franciák 30–26-ra verték a horvátokat, míg a portugálok 34-27-re a tunéziaiakat. A második fordulóban a horvátok 25–24-re győztek a portugálok ellen, a házigazdák pedig 40–29-re intézték el a tunéziai csapatot. A záró fordulóban a horvátok hozták a kötelező győzelmet Tunézia ellen (30–27), azonban arra nem számítottak, hogy a portugálok legyőzik a franciákat (3029), így a körbeverésből ők kerültek ki jól, a horvátok pedig - akik 1996-ban és 2004-ben arany-, 2012-ben pedig (a magyarokat legyőzve) bronzérmesek voltak - lemaradnak a tokiói olimpiáról.

A semleges helyszínen, Podgoricában rendezett csoportból a norvég és a brazil együttes lépett tovább, a dél-koreaiak a harmadik, míg a chileiek a negyedik helyen zártak. Berlinben is érvényesült a papírforma, a németek és a svédek váltották meg a tokiói repülőjegyet, a szlovénok és az algériaiak lemaradtak az olimpiáról.

A női kézisek selejtezőjét ezen a héten rendezik. A magyarok Győrben fogadják a kazah, a szerb és az orosz csapatot, a kvartett első két helyezettje jut ki a tokiói olimpiára.

A tokiói olimpia férfi kézilabdatornájának mezőnye:

házigazda: Japán

világbajnok (2019): Dánia

Európa-bajnok (2020): Spanyolország

Afrika-bajnok (2020): Egyiptom

Pánamerikai bajnok (2019): Argentína

Az ázsiai selejtező győztese: Katar

kvalifikációs tornák továbbjutói:

(Podgorica): Norvégia, Brazília

(Montpellier): Franciaország, Portugália

(Berlin): Németország, Svédország

(Borítókép: Sylvain Thomas/AFP)

(MTI)