Magyarország nyerte a férfi kézilabda-Eurokupát

Download
2021.05.01. 16:17
A magyar férfi kézilabda-válogatott megnyerte az Eurokupát, mivel 26–22-re legyőzte az Európa-bajnok Horvátországot a hatodik, utolsó fordulóban szombaton Veszprémben.

A harmadik fordulóból elhalasztott spanyol–horvát mérkőzés új dátumát egyelőre nem jelölték ki, ám novemberben a horvátok 31–27-re győzték le a magyarokat, így utóbbiaknak – idegenben lőtt több góljuk miatt – jobb az egymás elleni mérlegük, ezzel biztosították az Eurokupa megnyerését.

Az előzetesen kihirdetett magyar keretből Ancsin Gábor és Hornyák Péter sérülés, Győri Mátyás pedig rosszullét miatt hiányzott, Székely Márton visszatért portugál klubjához, Bujdosó Bendegúzt pedig Kovacsics Péter váltotta a csapatban. A horvát válogatottra „rá sem lehetett ismerni”, mert a januári egyiptomi világbajnokság, illetve a márciusi olimpiai selejtezőtorna után szinte teljes generációváltáson esett át a kerete.

A meccs elején két góllal elléptek a magyarok, ezt követően viszont a horvátok összeszedettebben kézilabdáztak, így a 13. percben már ők vezettek kettővel.

Az ellenfél tudatosan lassította a hazaiak játékát, egyre több volt a rossz lövés, illetve Ivan Pešić remekül védett, ráadásul Lékai Máté a 13. percben szájsérülés miatt kivált a magyar együttesből.

A házigazdák 12 perc alatt mindössze kétszer találtak be (5–8), és bár Gulyás István szövetségi kapitány időkérése után sikerült egyenlíteniük, a hajrában sem tudták felpörgetni a játékot, támadásban pontatlanok voltak, és az első félidőben mindössze kilenc gólt dobtak.

Bár Lékai az első felvonásban elveszítette egyik fogát, a szünet után ismét vállalta a játékot. Ennek ellenére a horvátok megint elléptek három találattal, de ezt követően már nemcsak az egyenlítés, hanem a fordítás is összejött a magyaroknak, akik 4–3 után vezettek újra (18–17). A vendégek a kapusuk lecserélésével létszámfölényes támadójátékkal próbálkoztak, ám a hazaiak teljesítménye nagyot javult, a horvát születésű Topic Petar vezérletével, illetve remek védekezéssel 23–19-re elléptek. Az utolsó percben az ötgólos győzelemért támadhattak, de végül 2622-re nyertek.

Magyar részről Máthé Dominik hat, Rodríguez Álvarez Pedro öt, horvát oldalon Ivan Čupić öt gólt szerzett.

A kapusok közül Mikler Roland hét, Bősz Dániel egy védéssel járult hozzá a sikerhez, Ivan Pešić 11 lövést hárított.

A két csapat 35., egymás elleni mérkőzésén hat döntetlen és húsz horvát siker mellett a kilencedik magyar győzelem született, de több mint nyolc éve az első.

Az Eurokupában a jövő januári, magyar–szlovák közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában nem szereplő csapatok, azaz a rendező országok válogatottjai, valamint a legutóbbi kontinensviadal két döntőse, Spanyolország és Horvátország vesz részt.

KÉZILABDA-EUROKUPA
6. FORDULÓ:

Magyarország–Horvátország 26–22 (9–10)

lövések/gólok: 44/26, illetve 36/22

gólok hétméteresből: 2/1, illetve 5/5

kiállítások: 8, illetve 12 perc

Az állás: 1. Magyarország 10 pont/6 mérkőzés, 2. Horvátország 8/5, 3. Spanyolország 2/4, 4. Szlovákia 0/5

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)