Jön az aranycsata: a Szeged vagy a Veszprém lesz a bajnok?

Névtelen-1kom
2021.06.02. 15:55
Szerdán este a kézilabda NB I bajnoki döntőjének első mérkőzésén az alapszakaszban második Pick Szeged az első Telekom Veszprémet fogadja. A két csapat két alapembere, Mikler Roland és Lékai Máté nyilatkozott az Indexnek a rangadókat megelőzően.

A Tisza-partiaknak az idei szezonban nem volt okuk az örömre a legnagyobb riválisukkal játszott összecsapásokat követően: 

a bajnokságban Szegeden 36–24-re, Veszprémben 27–23-ra nyertek az Építők, a Magyar Kupa fináléjában pedig 28–26-ra győzött David Davis alakulata.

Ennek azonban semmi jelentősége – legalábbis a válogatott két alapembere szerint, akik megosztották gondolataikat a párharccal kapcsolatban.

Mit vár a bajnoki döntőtől?

MIKLER ROLAND: Röviden nehéz lenne összefoglalni, de mindenképpen felszabadult, jó és lehetőleg pontos játékot. Természetesen meg szeretnénk nyerni a finálét, ehhez azonban mindenkitől extra teljesítményre lesz szükség.

LÉKAI MÁTÉ: Egyértelműek a céljaink, szeretnénk bajnokok lenni. Óriási küzdelmet várok, más-más érzésekkel jön a két csapat a döntőbe, hiszen nekünk túl kellett tennünk magunkat egy csalódást keltő BL-kiesésen, a Szeged viszont a Bajnokok Ligájából már korábban búcsúzott, az NB I-ben viszont csak sikerélménye volt a közelmúltban. Nem számít, hogyan, a lényeg csak az, hogy legyőzzük ellenfelünket a párharcban.

Mekkora jelentősége van a szezon korábbi szakaszában lejátszott három, veszprémi győzelemmel zárult találkozónak?

M. R.: Nem vonnék párhuzamot, más meccsek voltak, különböző előjelekkel és nehézségekkel. Azok a találkozók már nem motoszkálnak a fejünkben, a bajnoki döntő viszont egyértelműen, az utóbbi napokban kis túlzással ezzel keltünk, ezzel feküdtünk, mindenkit ez foglalkoztat. Egyértelműen ez a két összecsapás lesz a legfontosabb ebben a szezonban, remélem, hogy az eredményekkel feledtetni tudjuk majd a korábbi kisiklásokat.

L. M.: Szinte semmi. Ebben a bajnoki rendszerben gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy első vagy második helyen végzel az alapszakaszban, csak az számít, hogy valamelyik pozíció meglegyen. Bár a visszavágót otthon játsszuk, pályaelőnyről nem beszélhetünk – ha mondjuk két nyertes meccsig menne a párharc, akkor számítana. A Magyar Kupa döntőjében már óriási volt a küzdelem, de ezen a két találkozón még annál is nagyobb csatát várok.

Mi lehet a kulcs a döntő megnyeréséhez?

M. R.: Könnyű labdákat semmiképpen nem ajándékozhatunk a veszprémieknek, mert azt biztosan könyörtelenül megbüntetik, és nem lenne jó, ha a saját helyzetünket nehezítenénk. Emellett a helyzetkihasználásunkon is sok múlhat, valamint a fegyelmezett védekezésen. És persze a kapusteljesítményen – ezen a téren nekem is lesz feladatom, bízom benne, hogy fontos védésekkel tudom majd segíteni a csapatot.

L. M.: Csak a szokásos sablonokat tudom durrogtatni: jó védekezés, eredményes támadások és kiegyensúlyozott teljesítmény a kapuban. És bár a legnagyobb közhely, de tényleg így gondolom: az nyeri majd meg az aranyérmet, aki jobban akarja.

Az, hogy immár ismét szurkolók előtt rendezik a meccseket, érezhető pluszt ad a korábbi, zárt kapus találkozókhoz képest?

M. R.: Kifejezni sem tudom, mennyire hiányoztak a drukkerek, iszonyatosan rossz volt nélkülük a szezon, megkockáztatom, hogy eddigi pályafutásom legnehezebbje. Olyan ez, mintha a színészek közönség nélkül lépnének színpadra. Persze, el lehet úgy is játszani a darabot, de nincs igazán értelme. Nagyon bízom a szegedi szurkolókban, hogy a rájuk jellemző csodálatos hangulatban buzdítanak majd minket, és újabb nagy sikert élhetünk át közösen.

L. M.: Mindenképpen, bár ezt szerdán este Szegeden még nem biztos, hogy érezni fogjuk. (nevet) Teljesen más üres lelátók előtt kézilabdázni, mint egy több ezer drukkertől hangos arénában. Libabőrös voltam, amikor a Nantes elleni BL-visszavágón buzdítottak minket, miattuk is nagyon sajnálom, hogy végül nem jött össze a továbbjutás. Remélem, hogy egy újabb bajnoki címmel megörvendeztetjük őket.

Melyik csapat nyeri a bajnokságot?

A két edző a klubok hivatalos honlapján nyilatkozott.

Juan Carlos Pastor: Nagyon hosszú volt ez az idény, várom már ezt a két meccset, közel egy hete a fináléra készülünk. rendkívül fontos lesz az első találkozó, mert ha ez nem sikerül, akkor nem sok esélyed van a visszavágón. Érzem a játékosokon, hogy nyerni akarnak; ez a legfontosabb, eljött az idő, hogy bajnokságot nyerjünk. Tanultunk a szezonban a Veszprémtől elszenvedett három vereségből, a legnagyobb plusz pedig a szurkolótáborunk lehet. Nagyon fontosak nekünk a drukkereink, biztos vagyok benne, hogy hatalmas erőt adnak majd nekünk, és velük sikerül olyan eredményt elérni, amely biztató lesz a szombati visszavágóra. 

David Davis: Mint ahogyan a szezonok nagy részében, most is a Szegeddel találkozunk a döntőben. Ez a legfontosabb sorozat számunkra, hiszen a magyar bajnoki címmel kaphatjuk meg a jogot a Bajnokok Ligája indulásra. A következő 120 percben minden másodpercben rendkívül koncentráltnak kell lennünk, hogy megszerezzük a címet Veszprémnek. Szeretnénk jó szájízzel befejezni a szezont.

FÉRFI KÉZILABDA NBI
DÖNTŐ
1. mérkőzés:
MOL-Pick Szeged – Telekom Veszprém
Szeged, június 2. szerda, 19.00

2. mérkőzés
Telekom Veszprém – MOL-Pick Szeged
Veszprém, június 5. szombat, 18.30

(Borítókép: Mikler Roland és Lékai Máté. Fotó: Illyés Tibor / Vasvári Tamás / MTI)