Simán verte Dél-Koreát a női kézi-vb-n a magyar válogatott

Download (1)
2021.12.12. 19:26
Utolsó mérkőzését játszotta vasárnap este a magyar női kézilabda-válogatott a spanyolországi világbajnokságon, Golovin Vlagyimir csapata Dél-Koreával találkozott. Bár nehéz meccsre volt kilátás és egy ideig a rivális jól is tartotta magát, a második félidőben állva hagyta ellenfelét a magyar csapat, amely 35–28-ra nyert, így szépen búcsúzott a tornától.

Az már korábban eldőlt, hogy sem a magyar, sem az ázsiai csapat nem juthat tovább a legjobb nyolc közé, az első két helyet ugyanis a dánok és a németek kibérelték maguknak. A Dél-Korea elleni meccsen így a csoportharmadik hely volt a tétje, amely a többi eredmény alakulásától függően összesítésben a 10-12. pozíciót jelenthette volna Golovin Vlagyimir együttesének.

Amely jól kezdte a meccset, Háfra Noémi és Márton Gréta révén az első két gólt mi szereztük. Egy hetesből szépítettek a koreaiak, de Planéta Szimonetta sem hibázta el a saját büntetőjét. Mindkét oldalon pontatlan passzok jellemezték a találkozó elejét, a nagy rohanásból azonban jobban jött ki a magyar csapat, amely Márton vezérletével a 10. percben 6–3-ra vezetett.

Egy rövidzárlat és egy 3–0-s roham után azonban gyorsan egyenlített az ellenfél, Háfra szép betörés után törte meg a gólcsendet. Nagyobb különbséggel azonban nem sikerült ellépni, hiába dobott gólt Lukács Viktória a jobb, majd Márton a bal szélről, mindegyikre érkezett dél-koreai válasz. Bordás Réka szép bejátszást kapott, a DVSC játékosa pedig higgadtan értékesítette a ziccert, így a félidő felénél 10–8 volt ide.

A mi szempontunkból megint jó periódus következett, a 20. percben 13–10-re növeltük az előnyt. A játékrész legszebb találatát viszont a rivális szerezte, Migyeong Lee egy kínai figura után vette be Bíró Blanka kapuját. Ezután bár az egyenlítésért támadhattak a koreaiak, egy jó védekezést, majd Tóvizi Petra és az ötödik gólját szerző Márton révén ismét három volt közte.

A félidő hajrájában Bíró nagy védéseinek és a feljavuló támadójátéknak köszönhetően először volt négygólos különbség a csapatok között (18–14), ebből a koreaiak legjobbjának, Lee-nek köszönhetően szünetig egyet tudott ledolgozni a rivális, 30 percnyi játék után 18– 15 állt az eredményjelzőn a javunkra.

A második félidő Bíró-bravúrral, majd Vámos Petra találatával indult és bár Darea Shin szerencsés gólt dobott, Vámos és Lukács válaszolt, 21–16 és először volt öt gól a javunkra. Amely egy jó védekezést és Kácsor Gréta átlövésévét követően hatra nőtt, jött is a dél-koreai időkérés. Planéta újabb sikeres hetesével azonban tovább nyílt az olló, a 40. percben Háfra távoli bombája, majd Bordás beállóból lőtt ziccere után 26–18-ra vezettünk.

Érezhetően fáradtak a koreaiak, a kulcsemberek rendre rossz döntést hoztak a kapu előtt, ehhez persze Bíró Blanka remek védései is hozzájárultak. Beállt a közte kilenc, sem csökkenni, sem nőni nem akart a különbség. AZ 50. percben aztán megtört a jég, Kovács Anett a jobb szélről 31–21-re módosított az állást.

A hajrára kissé pontatlanná váltunk, könnyű gólokat szereztek az ázsiaiak, elöl azonban továbbra sem lehetett panasz a magyar csapat játékára, amely végül a vártnál jóval könnyebben, 35–28-ra nyert Dél-Korea ellen.

Ezzel középdöntős csoportjában a harmadik helyen zárt Golovin Vlagyimir csapata.

Végeredmény, női kézilabda-világbajnokság
Középdöntő, Granollers

Dél-Korea–Magyarország 28–35 (15–18)

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)