A járvány új kihívást jelent, de nincs kétely a kézi-Eb kapcsán

20211216161932 PAP 9094-01
2022.01.09. 10:19
Az egyre súlyosbodó járványhelyzet mellett közeledünk a magyar–szlovák közös rendezésű férfikézilabda-Európa-bajnokság nyitányához, amely kapcsán a szervezőknél érdeklődtünk a torna lebonyolítási lehetőségeivel kapcsolatban.

A mieink felkészülésébe már bele is szólt a koronavírus-járvány, hiszen az ellenfél egyik játékosának megbetegedése miatt elmaradt a fehéroroszok elleni edzőmeccs, így különösen érdekes kérdés, hogy hogyan állnak az Európa-bajnokság előkészületei, van-e bármiféle fennakadás a kialakult helyzet miatt.

Az Európai Kézilabda-szövetség folyamatosan figyelemmel kíséri a járványhelyzetet, az Európa-bajnokságon részt vevők biztonsága a legfontosabb a számunkra. Természetesen ilyen körülmények között új kihívások is vannak a szervezésben, de nincs kétség afelől, hogy a 2022-es kontinensviadalt megrendezik

– tolmácsolta az európai szövetség állásfoglalását Bencsics Márk, a magyar szervezőbizottság marketingkommunikációs vezetője.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy lesz-e úgynevezett buborék az esemény során a csapatok számára, amivel kapcsolatban az EHF az orvosi szakértőkkel történt alapos kiértékelés után úgy döntött, hogy ilyen intézkedést nem vezetnek be.

Ugyanakkor egyértelmű szabályok vonatkoznak minden érintettre, legyen szó játékosról vagy hivatalos személyről, hogy a lehető legkisebbre csökkentsék a társadalmi kapcsolatokat. Azt is javasoltuk minden résztvevőnek, hogy ahol csak ez lehetséges, a játékosok kapják meg a harmadik oltást is, hogy csökkentsük a fertőzésveszélyt. A maszkviselés mindenhol kötelező, lehetőség szerint FFP2-maszkkal, igyekszünk a lehető legbiztonságosabb módon megrendezni az Európa-bajnokságot.

Milyen szabályok vonatkoznak a csapatokra?

Adja magát a kérdés, hogy mi történik, ha egy csapatnál felüti a fejét a vírus, milyen lehetőségei vannak az adott válogatottnak arra, hogy megfelelő létszámban vehessen részt a meccseken, számolhat-e kizárással valaki, ha nem tud megfelelni az előírásoknak.

Ezzel kapcsolatban a szövetség jelezte, ha koronavírus miatt kell cserét végrehajtani, az nem számít bele a legfeljebb hat cserébe, amelyet a csapatok a torna egésze alatt végrehajthatnak. A szövetség csökkentette a fertőzött játékosok kötelező karanténjának időtartamát, de rendkívüli körülmények esetén a 35 fős bő kereten kívüli játékosokat is be lehet vetni. Ezek a lépések összességében pedig garantálhatják a rendezvény biztonságos lebonyolítását, valamint azt, hogy minden mérkőzést meg lehessen rendezni.

Számít-e az oltottság?

Akadnak sportágak, ahol külön kezelik az oltott és az oltatlan játékosok esetét és a miattuk kialakult koronavírus-problémákat, illetve ezek szankcióit. A kézilabda-Európa-bajnokságon ebből a szempontból nem lehet kivételt tenni:

A 2022-es Európa-bajnokságon részt vevő csapatok teljes delegációjának kötelező védőoltásban részesülnie, vagy már fel kellett épülnie a koronavírusból, így ezek alapján mindenkit egyformán kezelnek.

A szövetség mindenkit szeretettel vár az Európa-bajnokságra, és arra kér minden kilátogatót, hogy tartson be minden egészségügyi és biztonsági szabályt annak érdekében, hogy mindenki gond nélkül tudja élvezni a mérkőzéseket.

Ami a tornát illeti

A januári torna B csoportjában 13-án 20.30-tól Hollandiával, 16-án 18 órától Portugáliával, majd 18-án 18 órától Izlanddal találkoznak a magyarok.

A 24 csapatos tornán január 13. és 30. között 65 mérkőzést játszanak le Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Kassán és Pozsonyban. Mind a hat négycsapatos csoportból az első két helyezett jut a középdöntőbe, onnan pedig az első kettő kerül az elődöntőbe.

Az egyik középdöntős csoportnak Pozsony, a másiknak Budapest ad otthont, majd az elődöntőket és a helyosztókat a magyar fővárosban rendezik.

(Borítókép: A Budapesti Multifunkcionális Sportcsarnok 2021. december 16-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)