Nem edzenek az új arénában a magyarok a nyitómeccs előtt

271323316 5417664188260137 4360534871809019606 n
2022.01.12. 14:44
A magyar férfi kézilabda-válogatott egyszer sem edz az új MVM Dome-ban első Európa-bajnoki csoportmérkőzése, a hollandok elleni csütörtök esti találkozó előtt.

A csapat szerda délutáni online sajtóbeszélgetésén Gulyás István szövetségi kapitány elmondta: úgy döntöttek, hogy nem élnek a szerdai lehetőséggel, és a rajt előtti napon is a Telkiben található bázisukon, a Magyar Labdarúgó Szövetség edzőközpontjában gyakorolnak, illetve videózással készülnek a Hollandia elleni meccsre. Hozzátette, csütörtökön megismerkednek majd a körülményekkel, és megjegyezte, nem hiszi, hogy ezen múlna a sikerük. A magyarok első ellenfele szerdán délután az új népligeti csarnokban tartja edzését.

Sipos Adrián ennek kapcsán megjegyezte, mindannyian egyre tapasztaltabbak, és tudják, hogyan kell belépni egy ilyen csarnokba és elkezdeni egy ilyen fontos találkozót.

Élveznünk kell, de nem szabad átesnünk a ló túlsó oldalára. Oda kell figyelnünk, és akkor nem lesz ebből problémánk

– nyilatkozta a Telekom Veszprém védekezőspecialistája.

Gulyás kifejtette: a hollandok nagyon gyorsan játsszák át a pálya középső területét, ezért a visszafutásra különösen figyelni kell ellenük. Hollandia először két évvel ezelőtt jutott ki az Európa-bajnokságra, akkor egy győzelemmel és két vereséggel a csoportkörben búcsúzott. Erlingur Richardsson szövetségi kapitány elmondása szerint idén a középdöntőbe jutás a céljuk. Több játékosuk is a német élvonalban szerepel, legnagyobb sztárjuk, az irányító Luc Steins pedig a Paris Saint-Germaint erősíti.

November eleje óta hat edzőmérkőzést játszottak, Norvégiától, Dániától, Japántól, Lengyelországtól és Svédországtól kikaptak, Tunéziát legyőzték. A magyarok novemberben előbb 26–24-re, majd 26–23-ra nyertek Bosznia-Hercegovina ellen, múlt szombaton pedig 36–30-ra legyőzték Bahreint.

A magyar és a holland válogatott eddig húsz alkalommal csapott össze egymással. Minden mérkőzés magyar győzelemmel zárult.

Máthé Dominik elmondta: csütörtökön is az lesz a legfontosabb, hogy az irányítók hatékony védekezésre és jó kapusteljesítményre alapozva szervezhessék a játékot. Hozzátette: az a céljuk, hogy Steinst kikapcsolják a játékból, illetve gyors gólokat lőjenek, hogy minél egyszerűbb dolguk legyen.

A norvég Elverum jobbátlövője elárulta, hogy jól érezte magát a pályán a Bahrein elleni találkozón – hét gólt szerzett , és bár egy kicsit fáj a bokája, mert néhány nappal ezelőtt kibicsaklott, ez nem lehet akadálya a szereplésének.

Sipos Adrián rámutatott, hogy egyelőre a megszokott körülmények között készülnek, de már kezdenek egyre izgatottabbak lenni.

A dán Rasmus Boysen, a sportág egyik legismertebb és legfelkészültebb szakírója közösségi oldalán azt jósolta, hogy Magyarország ezüstérmes lesz a kontinenstornán, a gólkirályi címet Máthé Dominik szerzi meg, a legértékesebb játékosnak (MVP) pedig Bánhidi Bencét választják majd.

A próféta szóljon belőle! Hízelgő számunkra, de nem szabad nagyon sokat foglalkoznunk ezzel

kommentálta a szövetségi kapitány. Hozzátette: továbbra is sokat beszélnek arról, hogy meccsről meccsre, napról napra kell haladniuk, hogy a saját elvárásaiknak meg tudjanak felelni.

Ez lesz a 15. kontinenstorna, és a 13., amelyen a magyar csapat is részt vesz, de az első férfi felnőtt világverseny a sportágban, amelynek  részben  Magyarország ad otthont. Az eddigi legjobb Eb-szereplés az 1998-as hatodik hely volt, legutóbb kilencedik lett a csapat, idén pedig a legjobb nyolc közé kerülés a magyar szövetség elvárása.

A budapesti B csoportban csütörtökön 20.30-tól Hollandiával, vasárnap 18 órától Portugáliával, kedden 18 órától Izlanddal találkoznak a társházigazdák. A középdöntőbe az első két helyezett jut.

(Borítókép: MKSZ / Kovács Anikó)