A statisztika is elszomorító: Hollandia szinte mindenben jobb volt

image 6483441 (27)
2022.01.14. 11:32
A magyar férfi-kézilabdaválogatott háromgólos vereséget szenvedett Hollandiától az Európa-bajnokság első mérkőzésén csütörtökön. A statisztikai mutatók alátámasztják: a hollandok megérdemelten nyertek.

A legszembetűnőbb statisztikai mutató, hogy az öt legtöbbet futó játékos között egyetlen magyar sincs. Luc Steins – aki 43 perc 27 másodpercet töltött a pályán – 4560 métert tett meg a találkozó közben, ezzel ő futotta a legtöbbet. A 26 éves irányítót Bobby Schagen, Samir Benghanem, Dani Baijens és a 11 gólt szerző Kay Smits követi a sorban. A mieink közül Pedro Rodríguez futotta a legtöbbet, 3800 métert.

Összességében az egész holland csapat többet mozgott a pályán, illetve többet és jobban is járatta a labdát: amíg a magyaroknak 553 sikeres passzuk volt a találkozón, a hollandoknál ez a szám jóval magasabb, egészen pontosan 703.

Mindez azt is mutatja, hogy ellenfelünk tudatosabban kézilabdázott, a begyakorolt figurák ültek, a mieink pedig többször is tanácstalanok voltak egy-egy támadás során.

Gulyás István szövetségi kapitánya hiába próbálta forgatni a csapatot, a frissen beszálló játékosok nem tudtak sokat lendíteni a válogatott játékán: a hét legtöbb percet pályán töltött játékos közül csupán egy magyar neve szerepel, Pedro Rodríguezé (45 perc 12 másodperc).

Átlövésekben is van még hova fejlődni, a statisztikai mutatók szerint a hollandok jóval ruganyosabbak is voltak, játékosaik összesen 148-szor emelkedtek el a talajtól, míg a mieink Máthé Dominik vezérletével mindössze 114-szer.

További érdekesség, hogy a hollandok átlagosan 7,8 méterről szerezték a góljaikat, 70 százalékos pontossággal, a mieink közelebbről, átlagosan 7,6 méterről próbálkoztak, és csupán 61 százalékos pontossággal.

A magyar válogatott legközelebb vasárnap, Portugália ellen lép pályára az MVM Dome-ban 18 órakor.

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)