A halál torkából táncoltak vissza a franciák a kézi-Eb-n

Download (2)
2022.01.27. 05:32
Bőven maradtak izgalmak a részben hazai rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság utolsó középdöntős napjára, amelynek végén a magyarokat búcsúztató Izland szomorkodhatott, mivel hiába győzte le Montenegrót, az olimpiai bajnoki címvédő franciák egy huszáros hajrával megverték a már biztosan elődöntős, tartalékos dánokat, így a világbajnok mellett a gallok jutottak a legjobb négy közé.

Izland abban a tudatban léphetett pályára a nap első mérkőzésén, hogy ha legyőzi Montenegrót, este pedig Franciaország nem szerez pontot a dánok ellen,  elődöntőbe jut. Esélyeiket növelte, hogy Aron Pálmarsson, Bjarki Már Elísson és Elvar Örn Jónsson számára véget ért a koronavírusos megbetegedés miatti karanténidőszak, így visszatérhettek a keretbe. A remekül rajtoló izlandiak a 12. percben már 6–1-re vezettek, és ezt követően is nagy fölényben játszottak, így a szünet előtt 17–7-es előnyben voltak.

Montenegrónak már az első félidőben is volt egy 3–0-s sorozata, majd a második felvonás elején is nekirugaszkodott a felzárkózásnak Milos Vujovic vezérletével, aki korábban öt évig Tatabányán kézilabdázott. Csapata 16–21-ig jutott, ám ezután Ómar Ingi Magnússon és Bjarki Már Elísson góljaival biztossá tette sikerét az izlandi együttes, amely végül 34–24-re ütötte ki riválisát. Milos Vujovic 11, a Ferencváros irányítója, Bozo Andjelic hat gólig jutott. Magnusson szintén 11, Elísson nyolc találattal járult hozzá a sikerhez.

A nap második mérkőzésének komolyabb tétje már nem volt, sem Hollandia, sem Horvátország nem juthatott már tovább ugyanis a csoportból.

Szinte végig szoros volt az állás a tét nélküli mérkőzésen, először a 48. percben, egy 4–0-s horvát sorozat végén alakult ki kétgólosnál nagyobb különbség a csapatok között. A hátralévő időben a hollandok Lucas Steins irányításával visszazárkóztak, majd egy perccel a vége előtt egyenlítettek. Már csak 17 másodperc volt hátra, amikor Tin Lucin betalált, és már csak öt, amikor a gyors középkezdés után Steins beállította a 28–28-as végeredményt. 

A magyarok csoportjából továbbjutott Hollandia bravúros teljesítménnyel, három győzelemmel, három vereséggel és egy döntetlennel zárta szereplését története második Európa-bajnokságán.

A meccs legjobbja a horvát Ivan Martinovic lett, aki 12 gólt szerzett.

Az eddig hibátlan dánok már korábban biztosították helyüket a legjobb négy között, a franciáknak viszont ehhez mindenképpen pontot kellett szerezniük. A dolgukat látszólag megkönnyítette, hogy az ellenfélnél Mikkel Hansent és Mathias Gidselt  sem nevezték a meccsre, akik ketten együtt 75 (!) gólt dobtak eddig a tornán, a tokiói nyári játékok fináléjában pedig csapatuk találatainak 70 (!) százalékát jegyezték a franciák elleni, vesztes fináléban.

Ennek ellenére mégis a skandinávok kezdték jobban a mérkőzést, olyannyira, hogy a 6. percben már időt kellett kérnie Franciaország szakmai stábjának. Ez hatásosnak bizonyult, támadásban ugyanis rendezték soraikat a franciák és egy gólra felzárkóztak (10–9). Védekezésben azonban továbbra sem remekeltek, klasszis kapusuk pedig, Vincent Gerard húsz percen át egy lövést sem tudott védeni. Érkezett is Wesley Pardin a kapuba, neki jött össze az első francia hárítás a 25. perc végén.

A dánok az első félidőben az egyaránt hatszor eredményes Niclas Kirkelökke és a fiatal tehetség, Jacob Holm vezetésével elöl is hatékonyabbak voltak, azonban a különbséget igazán a védelmek közti differencia jelentette: a szünetig a franciáknál a két hálóőr összesen egyet hárított a 18 dán kísérletből, míg a túloldalon Kevin Möller húsz kapura tartó lövésből nyolcat védett, így a szünetben 18–12 állt az eredményjelzőn.

A fordulást követően a dán gólvonalon már Niklas Landin mutatott be egymást követően két bravúrt, miközben a francia védekezésből fontos láncszem esett ki a záró negyedórára azzal, hogy Ludovic Fabregas megkapta harmadik kétperces kiállítását. Ennek ellenére fokozatosan zárkózott a francia gárda, a kapuba visszaállt Gerard kulcspillanatokban védett, így az utolsó négy percen belül egyenlített is (28–28) az olimpiai bajnok, amely másfél perccel a dudaszó előtt vezetett először.

A hektikus utolsó perceket jobban bírták idegekkel a franciák, míg a játékrész derekán öt góllal is vezető dánok kissé dekoncentrálttá váltak, a rengeteg pontatlan lövés mellett többször is könnyelműen passzolták el a labdákat. 

A KIÉLEZETT TALÁLKOZÓT VÉGÜL ÚGY NYERTE MEG FRANCIAORSZÁG 30–29-RE, HOGY GERARD NÉGY, PARDIN EGY LÖVÉST VÉDETT, SZEMBEN MÖLLER NYOLC ÉS LANDIN HAT HÁRÍTÁSÁVAL.

Franciaország így a középdöntőcsoport első, míg Dánia a második helyezettjeként jutott a négy közé, a csoportkörben a magyar érdekeltségű négyest megnyerő Izland pedig az elődöntőről lecsúszva az ötödik helyért mérkőzhet pénteken.

Az összecsapás legeredményesebb játékosa a tízgólos Kirkelökke, a mérkőzés legjobbja a kilenc találatig jutó Holm lett, a túloldalon Dika Mem és Hugo Descat egyaránt nyolcszor volt eredményes. A Telekom Veszprém csapatkapitánya, a dán Rasmus Lauge Schmidt öt helyzetéből négyet értékesített.

Az elődöntőben tehát pénteken Dánia Spanyolországgal, Franciaország pedig Svédországgal találkozik majd, az ötödik helyért pedig Izland–Norvégia északi rangadót rendeznek.

FÉRFI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
Középdöntő,  4. (utolsó) forduló, I. csoport (Budapest)

Franciaország–Dánia 3029 (1217)

HorvátországHollandia 2828 (1315)

IzlandMontenegró 3424 (178)

A végeredmény: 1. (és elődöntős) Franciaország 8 pont, 2. (és elődöntős) Dánia 8, 3. Izland 6, 4. Horvátország 3 (124136), 5. Hollandia 3 (137156), 6. Montenegró 2

Pontazonosság esetén az egymás elleni eredmény rangsorolt.

A pénteki program (Budapest):

az 5. helyért:

NorvégiaIzland 15.30

elődöntők:

SvédországFranciaország 18.00

SpanyolországDánia 20.30

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)