A világbajnok legyőzte az olimpiai címvédőt a kézi-Eb bronzmeccsén

2022.01.30. 17:23
Vasárnap délután rendezték a részben hazai rendezésű férfi kézilabda-Európa-bajnokság bronzmeccsét, amelyen az olimpiai bajnok franciák a világbajnoki címvédő dánokkal csaptak össze. A fordulatos, izgalmakkal teli összecsapást végül hosszabbítást követően 35–32-re Dánia nyerte, így vb-győztes végzett a harmadik helyen.

Az egyáltalán nem volt meglepő, hogy a kontinensviadal utolsó játéknapján Dánia és Franciaország meccselt egymással, az viszont annál inkább, hogy nem az Eb-cím, hanem a 3. hely volt az összecsapás tétje. Mindkét alakulat kikapott ugyanis a pénteki elődöntőkben, a franciákat a svédek, a dánokat a spanyolok ütötték el a finálétól.

A világbajnok helyzetét nehezítette, hogy a csapat legnagyobb sztárja, Mikkel Hansen sérülés miatt nem tudta vállalni a játékot. Hogy emiatt ragadtak-e be a dánok a kezdést követően, vagy valami más okból kifolyólag, azt nem tudni, mindenesetre a veszprémi Kentin Mahé vezérletével Guillaume Gille alakulata a 10. percre négygólos előnyre tett szert (10–6), Nikolaj Jacobsen kénytelen volt időt kérni. A felzárkózást a fiatal Jacob Holm duplájával kezdték meg az északiak, ráadásul a védekezésük is stabilabbnak tűnt, mint a mérkőzés kezdeti szakaszában, így a 22. percre Niclas Kirkelökke átlövésével egyre csökkent a különbség (12–11).

Niklas Landin két bravúrja után pedig már az egyenlítésért támadhatott Dánia, Lasse Svan pimasz emelése azonban a kapu mellé hullott, Yanis Lenne pedig a túloldalon góllal büntetett.

Kirkelökke találata, majd Landin újabb nagy védése után aztán ismét megnyílt az esély az egyenlítésre, a kapus testvére, Magnus Landin pedig nem hibázott, 13–13-nál kezdődhetett minden elölről.

Az utolsó szó viszont a franciáké, pontosabban Ludovic Fabregasé volt, a Barca beállója alakította ki a félidei, 14–13-as eredményt.

A második játékrész kiegyenlített küzdelmet hozott, felváltva estek a gólok, de a franciák a vezetést nem akarták kiengedni a kezükből. 

A 38. percben viszont kénytelenek voltak, Magnus Saugstrup lerohanásból szerzett találatát követően először vezetett Dánia.

És ha egy üzlet beindul: a Magdeburg beállója gyorsan dobott még kettőt, 22–19-es dán vezetésnél a francia szakmai stáb kénytelen volt időt kérni. Hatottak az intelmek, egy 3–0-s rohammal azonnal megint egyenlő volt az állás, Dika Mem vette hátára az olimpiai bajnokot. 

Maradtak is lendületben a franciák, 10 perccel a vége előtt 26–24-re vezettek. Dánia azonban nem arról híres, hogy feladná, ezúttal sem tette, és 27–27-nél megint döntetlen állt az eredményjelzőn. Bár Mahé találatával újra a franciáknál volt az előny, a dánok hat perccel a vége előtt kettős emberelőnybe kerültek, Vincent Gerard azonban kulcspillanatban védett hétméterest. 

Lasse Svan viszont egy labdaszerzés után üres kapus gólt dobott, majd a szélről is kilőtte a felső sarkot, egy perc volt hátra, Dánia 29–28-ra vezetett.

Dika Mem lövése a blokkról vágódott a kapuba, 13 másodperce maradt Dániának, hogy az utolsó időkérése után megnyerje a bronzmeccset. Hans Mensingre jött ki a figura, az ő lövése is megpattant egy kézen, neki azonban nem volt szerencséje, mellé pattant a labda, így 29–29-cel zárult a rendes játékidő, jöhetett a kétszer ötperces hosszabbítás.

A ráadás első találatát Rasmus Lauge dobta talpról a kígyótérről, Landin pedig bravúrral jelentkezett. Holm egy szép átlövéssel, majd ismét a Veszprém balátlövője volt eredményes. A franciák egyetlen gólját Mahé dobta a dudaszó pillanatában, az első játékrészt tehát 3–1-re nyerték a dánok, 32–30-as előnnyel jöhetett a második öt perc. Holm a 10. gólját lőtte a meccsen, eldőlni látszott a találkozó, ám Gerard sokadik nagy védésével meccsben tartotta Franciaországot. Nikola Karabatic ziccerét viszont fogta Landin, szűk két perccel a vége előtt 33–30 volt az állás.

A hajrát Melvyn Richardson találata nyitotta, a hosszabbítás legjobbja, Lauge azonban lezárta a lényegi kérdéseket. Dánia végül 35–31-re nyert.

(Borítókép: Illyés Tibor / MTI)

FÉRFI KÉZILABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG
Bronzmérkőzés, Budapest

Franciaország–Dánia 32–35 (14–13, 29–29, 30–32), hosszabbítás után