A szlovákok legyőzésével csoportelső a magyar válogatott

2022.04.24. 17:12
A magyar női kézilabda-válogatott csoportelsőként zárta az Európa-bajnoki selejtezősorozatot, miután 25–19-re legyőzte Szlovákiát a hatodik, utolsó fordulóban, Győrben – számolt be róla az MTI.

Az már csütörtökön eldőlt, hogy a magyarok kijutnak a tornára, a vasárnapi mérkőzés tétje a csoportelsőség biztosítása volt.

A magyar keretből Kovacsics Anikó, Bíró Blanka, Szemerey Zsófia, Janurik Kinga, Márton Gréta, Fodor Csenge és Szöllősi-Zácsik Szandra hiányzott.

Jó néhány hibával kezdték a meccset a házigazdák, ezért a 12. percig szoros volt az állás, 5–5 után azonban az egyre hatékonyabban játszó magyarok egy ötös gólsorozattal elléptek ellenfelüktől. A szlovákoknál a harmadik perc után csak Adriána Holejová és Martina Popovcová talált be, így csapatuk egyre nagyobb hátrányba került, a szünetben már 16–9-re vezettek a magyarok.

A második félidőt is rosszul kezdte a hazai csapat, és mivel egyetlen gólt sem lőtt, Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány a 36. percben időt kért. Több mint tíz perc után született meg az első magyar találat, ezt követően némileg pontosabbá vált a játék, bár leginkább a védekezés működött jól mindkét oldalon. A házigazdák a tízgólos előnyért támadhattak, ám ellenfelük egy 5–1-es sorozattal felzárkózott, így végül „csak” hat találattal győzött a magyar válogatott, amely húsz lövést hibázott a hatvan perc során (25–19).

Kuczora Csenge öt góllal, Szikora Melinda 46 százalékos védési hatékonysággal (28/13) járult hozzá a sikerhez. A túloldalon Popovcová, Holejová és Erika Rajnohová is négy találattal zárt.

A két csapat 23. egymás elleni mérkőzésén egy vereség és három döntetlen mellett a 19. magyar siker született.

A november 4. és 20. között sorra kerülő szlovén, északmacedón, montenegrói közös rendezésű kontinenstorna csoportsorsolását csütörtökön tartják Ljubljanában. A magyarok biztosan a szlovén fővárosban, az A csoportban szerepelnek majd.

A kontinenstornán 16 csapat vesz részt, az észak-macedóniai mérkőzéseket Szkopjéban, a montenegrói találkozókat Podgoricában, a szlovéniai meccseket Ljubljana mellett Celjében játsszák.

Ez lesz a 15. női Európa-bajnokság. A magyar válogatott minden alkalommal ott volt a mezőnyben, legjobb eredménye a 2000-es aranyérem, a legrosszabb pedig a 2016-os 12. helyezés.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKI SELEJTEZŐ

5. CSOPORT, 6. FORDULÓ

Magyarország–Szlovákia 25–19 (16–9)

Magyarország: Szikora - Lukács 4, Vámos 2, Háfra 2, Bordás 1, Hornyák 1, Schatzl 3. Csere: Planéta 1, Kácsor 2, Klujber 2, Helembai 1, Kuczora 5, Faluvégi 1, Pál, Tóvizi, Csapó. Szövetségi kapitány: Golovin Vlagyimir

később:

19.00: Spanyolország-Portugália 

A selejtezőcsoport állása: 1. Magyarország 10 pont/6 mérkőzés, 2. Spanyolország 8/5, 3. Portugália 4/5, 4. Szlovákia 0/6