Öt góllal kikaptunk a svédektől, legjobb esetben is csak 11. lehet a magyar kéziválogatott

DEBRE20221114041
2022.11.14. 22:01
A magyar női kézilabda-válogatott 30–25-re kikapott a svédektől Ljubljanában, ezzel eldőlt, hogy a 11. helynél előrébb nem végezhet a 2022-es Európa-bajnokságon.

A magyar női kézilabda-válogatott a második csoportkörben pont nélkül, hatosa utolsó helyén állva készülhetett a svédek elleni mérkőzésre. A sárga mezes északiak a középdöntő első körében a norvégoktól kaptak ki két góllal, míg az első csoportkörben a szerbeket és a szlovénokat verték, míg a dánoktól kikaptak. Összességében tehát kemény, de nem sebezhetetlen riválisnak tűntek. 

A két válogatott tétmeccsen a tokiói olimpián találkozott a legutóbb, akkor a mieink három góllal győztek, most egy hasonló siker segített volna életben tartani a reményeinket a középdöntős csoport harmadik helyéért folyó csatában, s így később az esetleges ötödik hely megszerzésére. 

Nem indult jól a meccs, az első gólt a svédek szerezték, majd 4–1-re is elhúztak a sárga mezes északiak. Az ötödik perc után viszont megrázták magukat a mieink, és egy négygólos sorozattal fordítani tudtunk: Albek Anna ráadásul emberhátrányban tudta megszerezni válogatottunk vezetést érő találatát a nyolcadik minutumban (5–4).

A folytatásban hol egyik, hol másik együttes vezetett, ide-oda forgott az állás, egészen a 20. percig, amikor a meccs eleje óta először ismét két, majd három góllal is megléptek Linn Hanssonék (10–13). Innentől inkább az volt a kérdés, mekkora különbségnél vonulnak öltözőbe a csapatok – végül a háromgólos különbség nyert, miután Győri-Lukács utolsó pillanatokban elengedett lövésénél védeni tudott a svéd kapus. 

A második félidőben végig futottunk az eredmény után, a 38. percben Kuczora duplája után felcsillant a remény, hogy akár döntetlenre is felzárkózzunk, de az északiak a kulcsfontosságú pillanatban megint megrázták magukat – egál helyett újfent kétgólos mínuszba került Golovin Vlagyimir együttese (18–20)

A svédek a játékrész hajrájában már nem égtek ezer fokon – talán az egész második félidőre is írhatnánk ugyanezt –, ami jó néhány pontatlan labdában, technikai hibában nyilvánult meg, de ezekkel a bakikkal sem sikerült élni. Sőt, az utolsó öt percre ötgólosra nyílt a két csapat közti olló (23–28)

13 másodperccel a vége előtt Klujber Katrin még hetest hibázott, így végül maradt az ötgólos különbség, és egy 30–25-ös vereség a mieink számára.

A magyarokra a második csoportkör végén a társrendező Szlovénia elleni találkozó vár. A szerdai meccsnek a tisztes helytálláson kívül fajsúlyos tétje már nem lesz: a válogatott biztos, hogy a hatos utolsó helyén zár, ezzel pedig összesítésben legfeljebb a 11. pozíciót szerezheti meg a kontinensviadalon. 

A pontszerzés nem ígérkezik könnyűnek, Szlovénia ugyanis még matematikai esélyeket dédelget az elődöntőbe kerülésre.  

A svédek nagyot léptek a négy felé ellenünk. 

NŐI KÉZILABDA-EURÓPA-BAJNOKSÁG
MÁSODIK CSOPORTKÖR
Magyarország–Svédország 25–30 (15–18)

(Borítókép: A svéd Emma Lindqvist (b) és Anna Lagerquist (b3), valamint Bordás Réka (b2) és Vámos Petra a női kézilabda-Európa-bajnokság Magyarország–Svédország-mérkőzésén a ljubljanai Stozice Arénában 2022. november 14-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)