Még mindig él a remény: a kéziválogatott behúzta a kötelezőt Brazília ellen

D  AS20230120037
2023.01.20. 19:33
A magyar férfi kézilabda-válogatott 28–25-re legyőzte Brazíliát a világbajnokság középdöntőjének második mérkőzésén, így Chema Rodríguez együttesének továbbra is reális esélye van a negyeddöntőbe jutásra.

Vegyes előjelekkel várhatta a Brazília elleni mérkőzést a magyar férfi kézilabda-válogatott, mivel Chema Rodríguez együttese az Izland elleni bravúros győzelmet követően kettő, bántóan sima vereséget gyűjtött be Portugália és Svédország ellen. Azonban még így is minden esélyük megvolt a magyaroknak a legjobb nyolcba kerülésre, mivel korábban a brazilok döntetlenre végeztek Portugália ellen, így a dél-amerikaiak elleni mérkőzés kulcsfontosságú volt válogatottunk számára. 

A találkozó előtt változást jegyezhettünk fel a mieink keretében: a jobbátlövő Leimeter Csabát a kapus Palasics Kristóf váltotta. A HSA NEKA hálóőre megérkezett Göteborgba, így akár pályára is léphetett a Brazília elleni mérkőzésen. A PPD Zagreb jobbátlövője, Leimeter Csaba egy percet sem játszott a magyarok eddigi négy meccsén.

Kiváló kezdés, Mikler-bravúrokkal

Rögtön góllal indította a mérkőzést a magyar válogatott, Bánhidi Bence első próbálkozásából azonnal a kapuba talált. Jó támadás után jó védekezés érkezett a magyaroktól, majd Mikler védése után Ancsin Gábor kapta a labdát, aki másfél perc után kétgólosra növelte az előnyt. 

Sokkal élesebben kezdett a magyar csapat, mint dél-amerikai riválisa. A folytatásban gyors gólváltást jegyezhettünk fel, első alkalommal találtak be Mikler kapujába a mérkőzésen. Nem tartott sokáig a brazil felzárkózás, Lékai góljával már 4–1-re vezetett a magyar válogatott szűk négy perc játék után. 

Kiváló formában kezdte a sorsdöntő mérkőzést Mikler Roland, a Szeged kapusa bravúrt bravúrra halmozott a nyitó percekben. Hét perc játék után már négygólosra duzzadt a magyar előny, Ancsin második gólját is megszerezte a mérkőzésen. Az első időkérést a brazil szövetségi kapitány kérte ki 7–3-as magyar vezetésnél, miután Bóka Bendegúz szép csuklómozdulattal vette be a brazilok kapuját. 

Tökéletes kezdés! 

És ezek után sem hagyott alább a magyarok lendülete, emberelőnybe kerültek Lékai Mátéék, a kétperces előnyt pedig két góllal használták ki, az első félidő derekán már hat góllal vezetett válogatottunk. A folytatásban viszont kettős emberhátrányba került a magyar együttes, de az első előnyből érkező brazil lövést Mikler hárította, maradt az állás 9–4 ide. 

A kettős emberhátrányt végül egy kapott góllal megúszta a csapat, Leonardo Abrahao betörés után vette be a magyarok kapuját. Egy kisebb hullámvölgybe került ezután a válogatott, tíz perccel az első játékrész vége előtt három gólra zárkózott Brazília. Kulcsfontosságú percek következtek a félidő zárásaként, de Ancsin újra betalált, így igyekezett eloltani a brazil felzárkózást jelentő szikrákat.

Váratlan brazil felzárkózás

Brazil gólra magyar gól, jó pár percig ez volt a mérkőzés menete, 12–8-as állással fordultunk a félidő utolsó harmadára. És mondhatni már, de semmi meglepő: Mikler újabb bravúrral hárította a brazilok gólba tartó lövését. 

Öt perccel a vége előtt azonban Chema Rodríguez is kikérte az idejét, miután két brazil gólra nem érkezett válasz magyar oldalról, így már csak kettő találat volt a csapatok között, közeledve az első játékrész végéhez. 

A felzárkózás az időkérés ellenére sem maradt annyiban, eladott magyar labda után újabb brazil gól érkezett, így már csak egy volt a különbség. Folyamatos magyar hibák után a dél-amerikaiak az egyenlítésért támadhattak. Ami végül össze is jött nekik, így hat gólos magyar vezetés után mindössze döntetlennel vonulhattak pihenőre a felek. 

A statisztikák szerint Mikler Roland öt alkalommal hárított az első félidő alatt. 

És ahol abbahagyta, ott folytatta a magyar kapus, újabb védést mutatott be rögtön a második félidő elején, de sajnos a sikertelen magyar támadást már egy brazil gól követte, így 15–14-nél első alkalommal volt a dél-amerikai együttesnél az előny. 

Szerencsére sikerült megfékezni a brazilok lendületét, és öt perc elteltével már újra a magyar csapatnál volt az előny, sőt, Bodó Richárd góljával már 18–16-ra vezetett válogatottunk. 

Sipos Adrián a 38. percben begyűjtötte harmadik kétperces kiállítását is, így a játékvezető neki mutatta fel a találkozó első piros lapját.

Ahhoz képest, hogy a portugálok elleni mérkőzésen az első percben állították ki Sipost, a mostani pályán töltött 38 perce abszolút vállalható. 

Kiállítás ide vagy oda, három gólra nőtt a magyarok előnye, a második félidő első 10 perce után 21–18 állt az eredményjelzőn. Ancsin Gábor hatodik gólját szerezte, míg Bodó öt találattal vitte hátán a magyar csapatot. 

Az újabb brazil időkérés 24–19-es magyar vezetésnél jött el, azok után, hogy a magyar emberhátrány alatt válogatottunk további két góllal növelte előnyét. 

A második félidő derekán újra öt góllal lépett el a magyar csapat. 

Az időkérés azonban meghozta a várt előrelépést a braziloknál, egymás után két gólt szereztek rövid időn belül, így az ötgólos vezetés három gólra csökkent. Sőt, rákanyarodva az utolsó öt percre mindössze egy gólra fogyatkozott az előnyünk. Rendkívül szorosan alakult a mérkőzés végjátéka. A magyar válogatottnak mindenképpen meg kellett nyernie a meccset ahhoz, hogy tovább álmodjon a negyeddöntős szereplésről. 

Elképesztően balszerencsés lövések után háromszor találták el a kapufát a magyar játékosok, így egyik ziccert puskázták el a másik után, maradt az egy gól különbség ide. Pedig ezek nagy lehetőségek voltak a mérkőzés lezárásához.

Két és fél perccel a vége előtt Lékai adta el felelőtlenül a labdát, de 

a brazil ziccert Mikler bravúrral hárította, majd az előbb még hibázó Lékai gólt dobott, így két góllal vezetett a magyar csapat két perccel a vége előtt.

Ez kulcspillanat volt a mérkőzésen. 

És innentől már nem engedte ki a kezéből a győzelmet a magyar válogatott, 28–25-re győzött Chema Rodríguez csapata, így életben tartotta negyeddöntős szereplésének lehetőségét.

Ahhoz, hogy a magyar válogatottnak megmaradjon a remény a legjobb nyolcba jutásra, arra volt szükség első körben, hogy Svédország legyőzze Izlandot, ami meg is történt. Így vasárnap amennyiben Magyarország legyőzi a Zöld-foki-szigeteket, és a svédek felül múlják Portugáliát, úgy a magyar válogatott jut be a legjobb nyolc közé.

A középdöntő utolsó körében Magyarország a Zöld-foki-szigetek legjobbjaival játszik vasárnap 15.30-as kezdéssel. 

A négy hatcsapatos csoport első két helyezettje jut tovább a negyeddöntőbe. Azonos pontszám esetén elsősorban az egymás elleni eredmény rangsorol.

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
Középdöntő, II. csoport (Göteborg)
Brazília–Magyarország 25–28 (14–14)

Korábban:
Zöld-foki-szigetek–Portugália 23–35 (12–14)

Később:
Izland–Svédország 30–35 (16–17)

A csoport állása:
1. Svédország 8 pont (négy meccs)
2. Portugália 5 pont (négy meccs)
3. Magyarország 4 pont (négy meccs)
4. Izland 4 pont (négy meccs)
5. Brazília 3 pont (négy meccs)
6. Zöld-foki-szigetek 0 pont (négy meccs)

(Borítókép: Kovács Tamás / MTI)