Újabb első perces kiállítás, majd nyolcgólos vereség Norvégiától

D  AS20230127057
2023.01.27. 19:27
A Norvégia elleni helyosztó egyetlen meccsbe sűrítve tartott tükröt elénk a magyar férfi kézilabda-válogatott eddigi világbajnoki teljesítményéről: jobb és rosszabb periódusok váltogatták egymást, ám a hullámvasútnak nem volt olyan görbülete, amikor igazán fenn érezhettük volna magunkat. A küzdelem a meccs jelentős részében megvolt, de ahogy a tornán, úgy ezúttal is a lehető legrosszabb pillanatokban jött egy bosszantó rövidzárlat. S a végére egy tekintélyes norvég pofon.

A célt teljesítve, a kiemelkedő bravúr reményét elvesztve lépett pályára a magyar férfi kézilabda-válogatott Norvégia ellen Stockholmban. Az est legfőbb kérdése pedig az volt, rendkívül kétarcú együttesünk melyik orcáját mutatja majd ezúttal: a Dánia ellen szerdán történelmi zakóba szaladót vagy azt, amelyikkel majdnem két hete mínusz hatról sikerült meglepni és legyőzni Izlandot. 

Nem telt bele egy perc sem, és egy harmadik, a portugálok elleni – sajnos szintén kiábrándító – meccs képe sejlett fel: csak ezúttal nem Sipos Adriánt, hanem Rosta Miklóst állították ki egyből pirossal... Rosta a mieink javára megítélt hetesnél dobta fejbe a norvég kapust, az ellenfél túlzott veszélyeztetéséért pedig évek óta – sokak által vitatott módon –, szinte mérlegelés nélkül jár ilyenkor a lap. 

Az ember érzése az egész első félidőben az volt, Chema Rodríguez együttesének tagjai sem tudták eldönteni, jobb vagy bal lábbal keltek reggel: a norvégok 5–2-nél, viszonylag hamar és könnyedén elléptek három gólra, aztán viszont a mieink elkezdtek zárkózni, és 6–6-nál egalizáltak is. Jött azonban egy újabb kihagyás, és pikk-pakk ismét három találat volt közte (10–7). 

A félidő hajráját megint jól kezdtük, 12–11-nél néhány pillanatra az egyenlítésben is reménykedhettünk volna, ám jött Ligetvári Patrik kiállítása, és mire letelt a kétperces büntetés – mit ad isten? –, megint háromgólos norvég fór tetszelgett az eredményjelzőn (15–12). 

Hiába küzdött becsülettel a magyar csapat – ezúttal legalább erre nem panaszkodhattunk –, a meccs lélektanilag fontos pillanataiból nem sikerült jól kikeveredni. A 29. percre fordulva Harald Reinkind góljával ráadásul a találkozón először néggyel is elhúztak a norvégok. A játékrész utolsó szava azonban Ligetvárié volt, aki négyből a negyedik gólszerzési kísérletét is értékesítette (16–13). 

Fordulás után megint sikerült egy biztatóbb hullámot kifogni, a 37. percben Bóka Bendegúz, nem sokkal később Bodó Richárd lövésével zárkóztunk fel egy gólra, de az egyenlítés csak nem akart összejönni. Többé pedig igazán szóba se kerülhetett a dolog: a norvégok 19–18 után egy háromgólos sorozattal ismét megléptek. 

Egyre szaporodtak a hibák, az elszórt labdák és az ezekből kapott könnyű találatok. Az utolsó 15 perc így már leginkább arról szólt, sikerül-e öt gólon belül tartanunk az északiakat a végelszámolásnál.

Nem sikerült. Nyolc lett a vége (33–25).

Ligetváriék vasárnap 13 órától Egyiptommal mérkőznek majd a 7. helyért. Norvégia a Nílus-partiakat hosszabbításban legyőző Németországgal meccsel majd az 5. helyért. 

FÉRFI KÉZILABDA-VILÁGBAJNOKSÁG
Az 5–8. HELYÉRT
Norvégia–Magyarország 33–25 
(16–13)
Németország–Egyiptom 35–34 (17–14, 30–30, 33–33) – h. u. 

(Borítókép: Ligetvári Patrik (k) és a norvég Magnus Gullerud (b) a férfi kézilabda olimpiai kvalifikációs világbajnokság 5–8. helyéért játszott Magyarország–Norvégia-mérkőzésen Stockholmban 2023. január 27-én. Fotó: Kovács Tamás / MTI)