Remek játékkal óriási győzelmet aratott a válogatott Litvánia ellen az Eb-selejtezőn

2023.04.28. 09:11
A magyar férfi kézilabda-válogatott 46–31-re nyert Litvániában az Európa-bajnoki selejtezősorozat ötödik fordulójában, csütörtökön Klaipedában.

Mivel márciusban a negyedik győzelmükkel a magyarok biztosították továbbjutásukat és csoportelsőségüket, Chema Rodríguez szövetségi kapitány úgy döntött, az utolsó két meccsen szélesíti a keretet, azaz több fiatalnak is lehetőséget ad, hogy tanuljanak és még jobban megismerjék a játékrendszert. A hétfő óta együtt készülő keretből ezúttal Palasics Kristóf maradt ki.

A találkozó elején a Krakovszki-ikrek szélsőgóljaival elléptek a vendégek (4–2), majd a beállók, Rosta Miklós és Szűcs Bence vették át a főszerepet. Andó Arián remekül védett, erre alapozva – a döntetlennel zárult első 11 perc után – egy 7–1-es sorozattal sikerült ellépnie a magyar együttesnek. A szokatlan összeállítás ellenére a csapat az alapjátékban és a lövésekben sem hibázott sokat, ennek köszönhetően nyolcgólos előnyben volt a szünetben.

Még öt perc sem telt el a második félidőből, amikor a hazaiak időt kértek, mert tíz gólra nőtt a hátrányuk. A folytatásban egy 4–1-es sorozattal némileg csökkentették a különbséget, de erre a magyarok szintén egy 4–1-es szériával válaszoltak. A vendégek a hátralévő időben is rendkívül motiváltan, kevés hibával kézilabdáztak, ezzel szinte teljesen ellensúlyozták az összeszokottság hiányát, és a vártnál sokkal simábban nyertek.

A magyar mezőnyjátékosok közül Lékai Máté és Ilic Zoran kivételével mindenki szerzett gólt, a legeredményesebb Rosta Miklós és Imre Bence volt kilenccel. Andó Arián tíz, Nagy Martin öt védéssel járult hozzá a sikerhez. A házigazdáknál Aidenas Malasinskas hét, Benas Petreikis hat találattal zárt.

A két csapat 14. egymás elleni mérkőzésén három litván győzelem mellett a 11. magyar siker született.

Nem az számít, hány gólt dobtunk, az a lényeg, hogy jól játszottunk. Küzdős, hajtó meccs volt, hiszen az elején a litvánok tartották velünk a tempót és szoros volt az állás. Utána tudtunk váltani és remekül játszottunk

– nyilatkozott az M4 Sporton Rosta Miklós.

A szegedi beálló hozzátette, elég sok gólt kaptak, ezen még lehetne javítani és valószínűleg ezen dolgoznak majd a következő edzéseken. Mint mondta, a lerohanásaik kifejezetten jók voltak az egész meccsen, és mindenki a tudása legjavát adta, ez volt a kulcs. Rosta arról is beszélt, hogy nagyon örül Imre Bence eredményességének, de szinte mindenki kiemelhető, mert mindenki jól játszott. Hangsúlyozta, vasárnap Georgia ellen is ugyanez a céljuk: jó mérkőzést játszani és magabiztosan nyerni.

A csoport állása: 1. (és már továbbjutott) Magyarország 10 pont, 2. (és már továbbjutott) Svájc 6, 3. Georgia 2 , 4. Litvánia 2 

A januári, németországi Európa-bajnokságra a csoportok első két-két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut ki. A torna biztos résztvevője a házigazda Németország, valamint a legutóbbi kontinenstorna három dobogósa: Svédország, Spanyolország és Dánia.

A magyarok vasárnap 18 órától Georgiával játszanak Tatabányán az utolsó fordulóban.

Eredmény, 5. forduló, 6. csoport:

Litvánia–Magyarország 31–46 (14–22)

a magyar gólszerzők: Rosta, Imre 9-9, Krakovszki Zs. 5, Hanusz, Krakovszki B. 4-4, Ligetvári, Szűcs 3-3, Ónodi-Jánoskúti, Szrnka, Molnár R., Szita 2-2, Fazekas 1

lövések/gólok: 54/31, illetve 57/46
gólok hétméteresből: 3/2, illetve 4/4
kiállítások: 12, illetve 8 perc

MTI