Hatalmas Fradi-bravúr, BL-döntőbe jutott a zöld-fehér csapat!

DSC9795
2023.06.03. 19:40
A női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében a második elődöntő párosítása az FTC-Rail Cargo Hungária–Esbjerg-találkozó volt. A magyar csapat történelme során először jutott be a Final4-ba, míg dán riválisa azért ennél sokkal rutinosabb volt. Végül az FTC a szünetben még négygólos hátrányban volt, de a második félidőben hatalmas bravúrral megfordította a mérkőzést, és nyert 30–29-re. Így a Ferencváros küzdhet meg a döntőben a címvédő Vipers Kristianstaddal.

A szombati játéknap első mérkőzésén a tavalyi finálé visszavágóját rendezték a Győr és a Vipers Kristianstad között, a végeredmény pedig hasonlóképpen alakult, mint egy évvel ezelőtt. A norvég címvédő felülkerekedett magyar riválisán, az egész mérkőzés alatt magabiztosan vezetett, a vége 37–35 lett. 

A dán Esbjerg az előzetes esélyek szerint favoritnak számított a Fradival szemben, ennek ellenére a zöld-fehérek kifejezetten bátran kezdtek. A ferencvárosi szurkolótábor hamisítatlan szurkolással buzdította övéit, az első, gólszegény öt perc után 2–1-re vezetett a Ferencváros Klujber Katrin és Angela Malestein góljainak köszönhetően. Fej-fej mellett haladtak a felek, a 10. perc után 4–4 állt az eredményjelzőn, ekkora szerezte meg az első gólját az Esbjerg klasszisa, Nora Mörk. Majd két percen belül újabb két gólt kapott az FTC, hamar kétgólosra duzzadt a dánok előnye, még annak ellenére is, hogy Bíró Blanka több bravúrt bemutatott ezekben a percekben.

Nem engedte elrohanni ellenfelét a zöld-fehér csapat, Malestein vezetésével maximum két góllal vezetett az Esbjerg, de minden Fradi-gólra érkezett egy dán találat is, így az egyenlítés egyelőre váratott magára. Szöllősi-Zácsik Szandra két hatalmas gólt ragasztott a dánok kapujába, de a helyzet változatlan volt, egy-két gólon mozgott a különbség.

Közeledve a félidő végéhez első alkalommal lépett el hárommal az Esbjerg, Reistad és Ingstad volt eredményes. Sőt, az FTC egy hétméterest is hibázott az első játékrész utolsó perceiben, Malestein dobta kapufára a labdát, így a zöld-fehér csapat nem tudott közelebb kerülni ellenfeléhez. 

A szünetben négy góllal vezetett az Esbjerg, a 17. találatukat Reistad szerezte, így magabiztos előnnyel vonulhattak pihenőre a dánok.

A fordulás után Nora Mörk rögtön betalált, de aztán három Fradi-gól érkezett válaszként! Előbb Stolle, majd Lekics, végül Malestein volt eredményes, így mindössze két gólra csökkent a magyar csapat hátránya. Ingstad viszont gyorsan lehűtötte a kedélyeket, hamar újra háromgólos volt az Esbjerg vezetése. Közben a Ferencváros emberelőnybe került, a fórt pedig sikerült kihasználni, Stolle gólja után már csak egy találat volt a felek között.

És ha egy üzlet beindul... újra emberelőnybe került a Ferencváros, így az egyenlítésre sem kellett sokat várni, Bölk és Malestein révén újabb két magyar gól következett, így azok után, hogy a félidőben néggyel ment az Esbjerg, egyenlőt mutatott az eredményjelző. Egy emberként tombolt az MVM Dome.

A folytatásban összekapta magát a dán együttes, Mörk és Heindahl góljaival megint kettő volt közte oda, de nem esett össze a Fradi, Klujber hetese és Bölk gólja után megint egál volt az állás. Aztán emberelőnybe került az Esbjerg, Mörk szintén hetesből volt eredményes, de még emberhátrányban is egyenlített a Fradi Lekics góljával. 

Elképesztő, milyen teljesítményt nyújtott az előzetesen esélytelenebbnek tartott magyar csapat.

Rákanyarodva az utolsó 10 percre megint az Esbjerg ragadta magához a kezdeményezést, Solber-Isaksen találatával újra a dánoknál volt az előny, de Emily Bölk hatalmas bombagóljával újra egyenlített a Fradi! Sőt, Janurik Kinga védése után már az előnyért támadott az FTC, Klujber Katrin pedig betalált, ezzel újra vezetett a magyar csapat!

Az utolsó négy percben Emily Bölk góljától zengett a Dome, már két góllal vezetett a Fradi, jött is a dán időkérés. A rövid pihenő után hamar betalált az Esbjerg, Solberg-Isaksen volt eredményes, de rögtön válaszolt a zöld-fehér csapat, Klujber talált be megint! Breistöl hamar visszahozta a dán reményeket, sőt egy jó védekezés után egyenlített az Esbjerg!

Az utolsó fél percben a Fradinál volt a labda, Emily Bölk pedig az utolsó pillanatban egy hatalmas góllal lezárta a találkozót, felrobbant a Dome, döntőben a Fradi!

Női kézilabda Bajnokok Ligája, Final4, elődöntő
FTC-Rail Cargo Hungária–Esbjerg 30–29 (13–17)

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)