Hiába vezetett kilenc góllal, vért kellett izzadnia a Győrnek a bronzéremért

DSC 0568
2023.06.04. 16:48
Vasárnap délután már a helyosztókat játszották a budapesti női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjében: először természetesen a bronzmérkőzést, amelyet a Győr és az Esbjerg vívott egymással. Az első félidőben az ETO ellentmondást nem tűrő játékkal magabiztos előnyre tett szert, amelyet bár a dánok a második félidő hajrájára ledolgoztak, de az utolsó perceket a magyar csapat bírta jobban, 28–27-re nyert, és megszerezte a harmadik helyet.

Bár a dánok edzője, Jesper Jensen a szombati, Ferencváros ellen elveszített elődöntőt követően azt mondta, a harmadik hely kevésbé motiválja csapatát, és inkább már az Odense elleni bajnoki döntő motoszkál a fejükben, biztosak lehettünk abban, hogy az Esbjerg nem asszisztálni futott ki a pályára a győriek sima győzelméhez.

Marit Jacobsen szélről dobott góljával indult a találkozó, majd Amalie Milling és Sandra Toft védett egy-egy ziccert. A győriek első találatát Ana Gros szerezte, a hírek szerint jövő nyáron távozó Stine Oftedal révén pedig a harmadik perc végén először vezettek a Rába-partiak. Az ETO dán kapusa a folytatásban is remekelt, megbabonázta honfitársait, aminek köszönhetően az első tíz perc végén 5–3 állt az eredményjelzőn az ötszörös BL-győztes javára, Line Haugsted szép betörését követően pedig a 13. percben először volt három a különbség a csapatok között.

Az Esbjerg a folytatásban is bizonytalan volt a befejezéseknél, hét a hat ellen próbált támadni, ám nem járt sikerrel, Haugsted üres kapus gólja után pedig, 9–4-nél időt kértek a dánok. Mindhiába, Toft megint védett egy ziccert, ezúttal Vilde Ingstadét, Oftedalnak és Linn Blöhmnek köszönhetően pedig a 20. percre még tovább nyílt az olló (11–4).

Végül a csapatkapitány, Kathrine Heindahl törte meg a több mint hétperces gólcsendet, ám a közte hatra nagyjából beálltak a csapatok. 

A félidő utolsó öt percére is 14–8-as vezetéssel fordultak rá az együttesek – a közönség által éltetett Sandra Toft közben már 11 védésnél járt, ráadásul a gólszerzők közé is feliratkozott egy egész pályás találattal!

Mivel mással zárult volna az első játékrész, mint a dán kapusziccer hárításával, így magabiztos, 16–9-es ETO-vezetéssel mehettek pihenőre a felek.

A győri kispadon utolsó meccsén irányító Ambros Martín tanítványai ott folytatták a második félidőt, ahol az elsőt abbahagyták, két gyors góllal jelezték a dánoknak, meg se forduljon a fejükben a fordítás. Nekik azonban mégis megfordult, olyannyira, hogy elképesztő erőket mozgósítottak a következő percekben, egy 5–0-s rohammal pedig ismét nyílttá tették a találkozót (20–18).

Martín időt kért, ez sem lassította le azonban az eksztázisba jövő Esbjerg-játékosokat, akik tíz perccel a meccs vége előtt, 22–22-nél utolérték a magyar riválist. A magabiztos győri vezetés egy pillanat alatt szertefoszlott, kezdődhetett minden elölről. 

Nagy rohanás indult, felváltva dobták a gólokat a csapatok, ám az 55. minutumban az ETO tudott váltani, és Oftedal, valamint Kari Brattset révén 27–25-re ellépett.

Ennek ellenére labdája volt az Esbjergnek az egyenlítésre, ám Nora Mörk ellen támadófaultot fújtak, a túloldalon pedig Ana Gros pókhálózta ki a jobb felsőt, két perrcel a vége előtt 28–26 volt az állás, jött is az utolsó időkérés Jensentől.

Ezt követően Ingstad csökkentette minimálisra a különbséget egy jó bejátszás után, egy perc maradt, a győriek spanyol mestere is időt kért, hiszen a bronzérem szempontjából kulcsfontosságú támadás következett. Sajnos eredménytelenül, Brattsetet látták szabálytalannak, ám a túloldalon Henny Reistad látványos belemenése végül lezárta a lényegi kérdéseket. 

Az ETO 28–27-re nyert, ezzel megszerezte a bronzérmet, Ambros Martín egy harmadik hellyel búcsúzik a győri kispadtól.

A Bajnokok Ligája döntőjét a Ferencváros és a címvédő Vipers vívja 18.00 órától, kövessék majd velünk a finálé legfontosabb mozzanatait, hiszen az Indexen élő, szöveges közvetítéssel, valamint helyszíni összefoglalóval és a főszereplők megszólalásával várjuk majd önöket az MVM Dome-ból.

Női Bajnokok Ligája, négyes döntő
bronzmérkőzés

Győri Audi ETO KC–Team Esjberg (dán) 28–27 (16–9)

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)