Szorosan indult, végül egyértelmű vereséget szenvedett a magyar válogatott

2023.10.12. 09:07
A magyar női kézilabda-válogatott 38–31-re kikapott a világ- és Európa-bajnoki címvédő Norvégiától az Eurokupa szerdai nyitónapján, Debrecenben.

A két csapat elmúlt nyolc összecsapásán a skandinávok győztek, így az előző alkalommal, a tavalyi Európa-bajnokság csoportkörében is. A legutóbbi magyar siker 2014 decemberében éppen a debreceni Főnix Arénában volt.

Ezúttal a jövő évi kontinensviadal magyarországi helyszínén lejátszott találkozón a norvég együttesből hiányzott a sportág legendás alakja, a kapus Katrine Lunde. A magyar válogatottból pedig hazautazott Böde-Bíró Blanka, aki MRI-vizsgálaton esett át, míg a debreceniek irányítója, Vámos Petra betegség miatt nem játszhatott.

Kiegyenlítetten indult a mérkőzés, először emberelőnyben tudtak csupán kétgólos előnyre szert tenni a világklasszisokkal felálló norvégok (3–5), akik már a nyitó tíz percben kétszer harcoltak ki kétperces kiállítást. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány először a 19. percben kért időt (10–13), majd a magyar kapuban Szikora Melinda néhány fontos védéssel jelentkezett, az egyre hangosabban szurkoló közönség pedig „egyenlítésbe hajszolta” a válogatottat (13–13). A heteseket biztos kézzel értékesítő Klujber Katrin és a játékot remekül szervező Debreczeni-Klivinyi Kinga vezérletével a 25. percben először a vezetést is megszerezte a házigazda (1514). Az első játékrész hajrájában fordítani tudtak a skandinávok, akik kétgólos előnnyel mehettek a szünetre.

DEBRE20231011019
Fotó: MTI

A második félidőt jobban kezdték a norvégok, négy perc alatt öttalálatosra hizlalták a különbséget (1823), gyorsan időt is kért Golovin. A fordulás után közel nyolc percen keresztül csak Kuczora Csenge volt eredményes magyar részről. Támadásban a korábbinál többet hibázott a hazai csapat, a norvég válogatott tartani tudta hat-hétgólos előnyét, amelyet végig is vitt a hátralevő időben.

A 87. egymás elleni mérkőzésen ötven magyar győzelem és három döntetlen mellett a 34. norvég siker született, sorozatban a kilencedik.

A vendégeknél Henny Reistad hat, Stine Skogrand négy gólt lőtt, heten pedig három találattal zártak. Marie Davidsen nyolc, a magyaroknál Szikora Melinda és Szemerey Zsófia egyaránt három alkalommal védett.

Golovin Vlagyimir rámutatott: az első félidőben jól és szervezetten ment a támadás, Debreczeni-Klivinyi remekül irányított, bár a gyors visszarendeződés már ekkor sem működött, ezt támadásban tudták kompenzálni. A szünet után javult a norvégok védekezése, így a magyar válogatott nem tudta jól befejezni a támadásokat, illetve sok gólt is kapott.

A második félidőben ötpercenként változott a védekezés, aztán a 15. perctől a támadás sem működött igazán, inkább talált gólokat szereztünk, a következő ellenfél ellen ezeket a hibákat nem követhetjük el

– szögezte le.

Büszkeségét fejezte ki, hogy játékosai annak ellenére sem adták fel, küzdöttek és mindent megtettek a közönség kiszolgálásáért, hogy nagy hátrányba kerültek. Meglátása szerint reális eredmény született.

Az MTI kérdésére elmondta: a tavalyi találkozó jó fél órájához képest ezúttal tovább játszott jól a csapata. „De jobban örültem volna, ha a második félidő is ugyanolyan jó, mint az első” – tette hozzá.

Albek Anna a találkozót követő sajtótájékoztatón kiemelte: jó ilyen nívós, magas színvonalat képviselő riválissal játszani, ezeket a mérkőzéseket élvezi legjobban.

Ezek mutatják meg igazán a hibákat, amiknek a kijavításán holnaptól tudunk dolgozni, ezekből lehet a legtöbbet tanulni a fejlődés érdekében

– fogalmazott.

A második körben a nemzeti csapat vasárnap 17 órától Schwechaton az osztrákok vendége lesz, akik szerdán 33–27-re kikaptak Svájcban. A sorozat további meccseit február végén, március elején, majd április elején rendezik.

Az Eurokupában azok a csapatok vesznek részt, amelyek nem lépnek pályára a jövő decemberi, magyarosztráksvájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

További eredmény:

  • Svájc–Ausztria 33–27 (18–11)

(MTI)