Sokáig vezetett, de nem tudott előnybe kerülni a Fradi az Európa-kupa elődöntőjében

2024.04.20. 15:48
A férfikézilabda-Európa-kupa elődöntőjének első mérkőzésén az FTC–Green Collect 28–28-as döntetlent játszott az Olympiakosz SFP ellen, így a visszavágóra marad a döntés. Imre Bence hét gólt szerzett, Győri Kristóf védésekkel segítette a csapatát.

Hatalmas lehetőség és feladat várt az FTC–Green Collect csapatára a férfikézilabda-Európa-kupa elődöntőjében. Pásztor István együttese a görög bajnokság alapszakaszának győztesét, az előző szezon ezüstérmesét, az Olympiakoszt látta vendégül.

A feleknek a szombati lesz az első hivatalos egymás elleni összecsapásuk. Érdekesség, hogy a mostani idényben labdarúgásban és vízilabdában már volt FTC–Olympiakosz-párharc. Előbbiben a görögök örülhettek, miután hazai pályán és idegenben is 1–0-ra múlták felül a zöld-fehéreket az Európa-konferencialiga 16 közé jutásért vívott párharcában. Utóbbiban az egyetlen idei összecsapást a IX. kerületiek nyerték meg 11–9-re.

A ferencvárosi férfi kézilabdázók a Tatran Presov elleni nyertes negyeddöntő óta 5 bajnokin léptek pályára, ezekből kettőt nyertek meg, ugyanennyit veszítettek el, és egyszer játszottak döntetlent. A főpróbát sikerrel vették Pásztor István tanítványai, miután a PLER-t múlták felül 32–24-re.

A ferencvárosi vezetőedző nem számíthatott a válogatott irányító Lékai Máté, a szintén irányító Csörgő Kristóf, a beálló Füzi Dániel, valamint az átlövők közül Prainer Viktor és Ónodi-Jánoskúti Máté játékára sem.

Valamennyien a pálya mellől figyelhették az összecsapást. A görögök megnyerték a bajnokság alapszakaszát, az egész szezonban csak egyszer kaptak ki rendes játékidőben, mégpedig április 13-án, az eddigi utolsó bajnokijukon a PAOK ellen (26–21).

Az Európa-kupa negyedöntőjében a szlovén Krkát ejtették ki. Zeljko Babic vezetőedző az idei Eb-t megjárt görög válogatott gerincéből válogathat, de légiósok is vannak a keretben. Ismerős lehet a horvát Ivan Sliskovic, aki 2015 és 2017 között erősítette a Telekom Veszprém együttesét. A legnagyobb név azonban a spanyol jobbátlövő, Ángel Montoro, aki 2013-ban világbajnoki címet nyert hazája színeiben.

Eseménydús szombat délutánja volt a Népligetnek és környékének, mivel az Elek Gyula Arénában a FTC férfi kézilabdázói léptek pályára, miközben néhány utcával lejjebb az I Bike Budapest kerékpáros-felvonulás résztvevői gyülekeztek, majd indultak útnak. Ha ez nem lenne elég, akkor késő délután az FTC labdarúgócsapata a Kisvárdát látja vendégül a Groupama Arénában, és biztosíthatja be zsinórban hatodik bajnoki címét.

Nem tudott előnyt szerezni az FTC

A csapatokat telt ház és fantasztikus hangulat fogadta az Elek Gyula Arénában. A szurkolói kemény mag mellett családok is szép számmal jelentek meg a lelátón. Minden bizonnyal a mérkőzés után sokan a Groupama Aréna felé veszik az irányt.

Egy szektort foglaltak el a vendégszurkolók is, akik mintegy harmincan lehettek. A hazai szurkolótábor 15 perccel a kezdés előtt zendített rá az első rigmusra, mégpedig a klub indulójára. Néhány perccel a kezdés előtt egymásnak üzengetett a két tábor, nem éppen irodalmi stílusban.

A hazai szektorban ugyanis megjelent néhány minden bizonnyal futballszurkoló, ők előszeretettel kiabáltak a vendégdrukkerek irányába. Ezt követően érkeztek pályára a főszereplők, akiket elképesztő hangulat fogadott.

Feszülten kezdtek a csapatok, az első percekben nehezen találták meg az ellenszert. Érdekesség, hogy a görögök eddig hibátlanok az Európa-kupában, míg az FTC egyszer maradt alul. Az első hazai gólra több mint négy percet kellett várni.

A játék kis ideig állt egy ápolás miatt, de a vendégek játékosa megúszta komolyabb sérülés nélkül. Az első 15 perc küzdelmesre sikeredett, a hazaiak meg tudtak lépni (5–3), de nem tartott sokáig. A félidő közepén emberelőnybe kerültek a IX. kerületiek, a kapuban Győri Kristóf lehúzta a rolót, elöl pedig a szélről születtek a gólok.

A 8–5-ös állás görög időkérést eredményezett. A rövid szünet egyáltalán nem zavarta meg Győrit, aki újabb védésekkel „babonázta meg” meg a piros-fehéreket, a közönség pedig a kapus nevét skandálta.

Pásztor István szűkebb kerettel vághatott neki a párharcnak, így kevésbé megszokott felállásban is láthattuk együttesét. Imre Bence jobbszélsőből jobbátlövő lett, míg a védekezésben használt Jakub Mikita bennmaradt támadásban is.

Némileg látszott, hogy ritka az ilyen jellegű összeállítás, de a görögök nem tudtak lényegesen csökkenteni a különbségen. Az első játékrész Győri védésével zárult, így a Ferencváros 13–11-es előnnyel mehetett szünetre.

A pihenő után sem csökkent a találkozó színvonala, a csapatok támadójátéka sokkal pontosabb volt, mint az első félidő hasonló szakaszában. A vendégeknél Savvas Savvas lett a gólfelelős, a hazaiaknál többen találtak be a piros-fehérek kapujába.

Pásztor István a játékrész kilencedik percében merész döntést hozott, a kapuban Borbély Ádám váltotta Győrit.

Nem sokkal később ugyanígy döntött az Olympiakosz trénere is, de ez nem tartott sokáig. A második félidő közepén 23–21-es előnynél néhány másodpercig kettős emberelőnyben játszhatott az FTC, az esélyt pedig nem szalasztotta el a hazai csapat (24–21).

A találkozó első komolyabb hullámvölgyébe a ferencvárosiak futottak bele, mivel a háromgólos előny 10 perccel a vége előtt elfogyott, így Pásztor István az időkérés mellett döntött. A zöld-fehér gólcsend 7 perc után tört meg, és Bognár Alex ekkor döntetlenre módosította az állást (25–25).

Izgalmas végjátékot hozott az elődöntő odavágója, miután Győri Kristóf visszatért a hazai kapuba, a Fradi pedig visszavette a vezetést (27–25). Összességében sportszerű mérkőzést láthattunk, főleg ferencvárosi oldalról, miután a hazaiak első kétperces büntetését Debreczeni Dávid gyűjtötte be az 58. minutumban.

A hazaiak előnye a végére elfogyott, így a visszavágót 28–28-as állásról várják a felek.

A mérkőzés után megkérdeztük Pásztor Istvánt, a hazaiak vezetőedzőjét.

Borzasztóan nehéz helyzetben vagyunk a sérült játékosok miatt. A pályán lévőknek nehéz megszokniuk ezt a helyzetet, ami sajnos meglátszott a játékunkon – nyilatkozta az Index kérdésére Pásztor István, az FTC–Green Collect vezetőedzője. – Meghatározó posztokról hiányoznak játékosok, akiket egyáltalán nem könnyű pótolni. Többen vannak, akik mostanság egyáltalán nem tudtak a saját posztjukon játszani. A védekezés és a jó kapusteljesítmény jelenthet sokat ebben az időszakban. Fogalmam sincs, milyen összeállításban utazhatunk el a visszavágóra.”

Nagyon kevesen vagyunk, de mindent megteszünk azért, hogy a következő mérkőzéseken minél jobban tudjunk teljesíteni – mondta lapunknak Kovacsics Péter, az FTC balszélsője, aki négyszer vette be az ellenfél kapuját. – Erőltetett menetben vagyunk, de mindig a soron következő mérkőzésre tekintünk előre. Biztosan maradt bennünk több, a visszavágón ezt meg kell mutatnunk. A hibákat meg kell beszélnünk. Nem tartunk a félelmetes hangulattól, a játékra kell koncentrálnunk, és akkor meglehet a továbbjutás.”

„Az ember szereti, ha sok gólt szerez, de sajnálom a végét – nyilatkozta Imre Bence, aki hét góllal a hazaiak legeredményesebbje volt. – A PLER elleni bajnokin játszottam már jobbátlövőt, nem az én posztom, de kevesen vagyunk. A visszavágó nagyon nehéz lesz, akár egyetlen visszatérő is hatalmas segítség lenne. Szinte mindenki mindenféle poszton játszik, de úgy vélem, összességében meg tudjuk oldani a dolgot. Be szeretnénk jutni az Európa-kupa döntőjébe.”

Férfikézilabda

Európa-kupa elődöntő, 1. mérkőzés:

  • FTC–Green Collect – Olympiakosz SFP (görög) 28–28 (13–11)

A párharc visszavágóját április 27-én 15:30-kor rendezik meg Görögországban.