Imre Bence: a negyeddöntő az elvárás az olimpián

2024.06.09. 16:10
A jobbszélső Imre Bence szerint a magyar férfi kézilabda-válogatott tagjainak alapvető elvárása a negyeddöntőbe jutás a nyári, párizsi olimpián. Szilágyi Viktor, a német THW Kiel sportigazgatója szerint az olimpiai kvótás magyar válogatott jobbszélsője, Imre Bence elérte azt a szintet, hogy jöhet a következő lépés a pályafutásában.

„Mostanában sokan mondják, hogy alapvető elvárás a csoportkörből való továbbjutás, és nyilván saját magunkkal szemben is ez az elvárásuk, de nagyon nem lesz könnyű” – nyilatkozta vasárnap az MTI-nek Imre, aki a Ferencvárosból nyáron a német THW Kielhez szerződik.

Hozzátette, az első csoportmérkőzésen – július 27-én Egyiptom ellen – nagyon sok múlik majd. Szerinte a csoportellenfelek közül az észak-afrikaiak vannak a legközelebb hozzájuk tudásban.

Ilyen szempontból a francia, a norvég és az egyiptomi csapat szerintem hasonló szinten van, bár a norvégokat nem nagyon vertük meg az utóbbi időben, és Egyiptomot sem. Nagyon fontos lesz az első meccs, megpróbálunk arra megfelelően felkészülni, de utána az Argentína elleni ugyanolyan fontos lesz, ha nem fontosabb, mert ott talán mi vagyunk egy kicsit esélyesebbek.

Imre úgy vélekedett, ha sikerülne továbbjutniuk, a negyeddöntőben bármi megtörténhetne, az pedig „egy álom lenne, ha éremmel tudnánk hazatérni”.

A jobbszélső a helyszínen tekinti meg a Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjét, de nem a THW Kiel meghívására érkezett, hanem édesapjával, a világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüst- és bronzérmes párbajtőrvívó Imre Gézával utazott ki a tornára.

Német csapata a következő idényben nem indulhat a BL-ben, mivel a bajnokságban csak negyedik lett. A játékos szerint nem is probléma, hogy jövőre az Európa-ligában szerepelnek – ahol a négy közé kerülés lesz a céljuk –, hiszen átmeneti szezon következik a csapat számára, amely az utóbbi két évben olyan játékosokat veszített el, akikre épített a klub, őket pedig fiatalokkal próbálják pótolni.

Példaként megemlítette, hogy a 22 éves feröeri Elias Ellefsen Skipagötun is látszik, hogy nagyon tehetséges, szinte már klasszis irányító, de még neki is idő kell, hogy teljesen megszokja ezt a ritmust.

„Ez egy hosszú szezon volt nekik is. Új korszak kezdődik, és bízom benne, hogy meg tudjuk állni a helyünket” – mondta a 21 éves szélső.

Imre elárulta, ha tagja lesz az olimpián szereplő válogatott keretének, akkor augusztus középen költözik Kielbe, ha nem, akkor július 20. előtt, mert akkor kezdődik a felkészülés.

A szakmai stáb tagjai közül már szinte mindenkivel beszélt, sőt két hete eltöltött néhány napot a klubnál. Egyelőre nem tudja pontosan, milyen szerepet szánnak neki, de mivel sok mérkőzésük lesz, nagyon bízik benne, hogy sok játéklehetőséget kap.

„Minden edzésen oda kell tennem magamat ahhoz, hogy pályára kerülhessek. Ez egy nagy lehetőség nekem, bízom benne, hogy élni tudok vele” – fűzte hozzá.

Kielben minden külföldi játékostól elvárják, hogy beszéljen németül. A magyar kézilabdázó elárulta, amikor többet tud nyelvórára járni, egy kicsit jobban megy neki a német, de a szezon vége felé kevesebb ideje volt a sok médiaszereplés, illetve a családi programok és a baráti találkozók miatt.

Most egy kicsit nehezebben megy, de muszáj megtanulnom. Hendrik Pekelerrel beszéltem a csapatfotózáson, és kérdezte, hogy ugye tudok a három hónapos szabályról? Mondtam, hogy igen, úgyhogy állok elébe. Nem könnyű, de úgy hallottam, Skipagötu is szinte a nulláról kezdte, és már egészen jól beszél.

A fiatal magyar szélső szerződése kettő plusz egy évre szól, de már most nagyon reméli, hogy életbe léptetik majd a hosszabbítási opciót.

Nagyon bízom benne, hogy rajtuk nem fog múlni az egyéves opció, és szerintem rajtam sem, ha minden jól megy.

Közölte, leendő csapattársai nagyon kedvesek és befogadók voltak az eddigi három nap során, amit a klubnál töltött. A célkitűzésekről elmondta, szeretnének az első két hely valamelyikén végezni a Bundesliga következő idényében, hogy utána visszatérhessenek a BL mezőnyébe, de ez nagyon nem lesz könnyű, mert a csapatok nagy része egyben marad, kevés a távozó és kevés az érkező.

„Niclas Ekberget nehéz lesz pótolni, de azon leszünk Lukas Zerbével, hogy ez sikerüljön” – vélekedett a kieli jobbszélső-posztról.

„Ő egy új játékos lesz a csapatunkban, aki új energiát hoz. Egyrészt nagyon nagy potenciál van benne, másrészt már teljesített, ezért is keltette fel a figyelmünket” – nyilatkozott vasárnap az MTI-nek a friss Bajnokok Ligája-bronzérmes klub sportigazgatója.

Szilágyi szerint Imre a januári Európa-bajnokságon is bizonyított, hiszen fantasztikusan játszott olyan helyzetben, amelyben nem nagyon számítottak rá.

Régebb óta figyeljük, de most döntöttünk úgy, hogy leigazoljuk. Nagyon örülök neki, hogy ilyen gyorsan sikerült megegyeznünk, mert ő elérte azt a szintet, ahol jöhet a következő lépés. Segíteni akarunk neki ennek megtételében, és reménykedünk benne, hogy jobbá teszi a csapatunkat.

Meglátása szerint a magyar bajnokságban is szerepelnek képzett, jó játékosok, de nehéz helyzetben vannak, mert csak a Veszprém és a Szeged indulhat a BL-ben, harmadik csapat nem tud odakerülni. Szerinte kellene harmadik, negyedik, ötödik csapatnak lennie – ugyanúgy, mint a Bundesligában –, amely esélyes az első két hely valamelyikének megszerzésére, és így a BL-indulás kiharcolására, mert a nemzetközi meccseken tudnak a játékosok a legjobban fejlődni.

„Van néhány fiatal magyar kézilabdázó, aki bátran megtesz egy ilyen lépést, mint Imre Bence – ilyen volt például Máthé Dominik is –, és szerintem mindegyikük ugyanúgy fejlődött. Nem könnyű egy fiatalembernek új országba mennie, de bátran bele kell vágni egy nagyobb dologba, mert a külföldi tapasztalatok által a teljesítmény is egyre jobb lesz.”

A Kiel idén „csak” negyedik lett a német élvonalban, ezért ősztől a BL helyett az Európa-ligában indulhat. A sportigazgató elmondta, az a feladatuk, hogy visszakerüljenek a BL-be, amilyen gyorsan csak lehet.

A magyar női válogatott programja a csoportkörben

  • július 25., csütörtök: Magyarország–Franciaország 19.00
  • július 28., vasárnap: Magyarország–Brazília 9.00
  • július 30., kedd: Magyarország–Angola 16.00
  • augusztus 1., csütörtök: Magyarország–Spanyolország 14.00
  • augusztus 3., szombat: Magyarország–Hollandia 9.00

A további menetrend: negyeddöntők augusztus 6., kedd; elődöntők augusztus 8., csütörtök; döntő, bronzmérkőzés augusztus 10., szombat.

A magyar férfiválogatott programja a csoportkörben

  • július 27., szombat: Magyarország–Egyiptom 11.00
  • július 29., hétfő: Magyarország–Argentína 21.00
  • július 31., szerda: Magyarország–Norvégia 9.00
  • augusztus 2., péntek: Magyarország–Dánia 9.00
  • augusztus 4., vasárnap: Magyarország–Franciaország 16.00

A további menetrend: negyeddöntők augusztus 7., szerda; elődöntők augusztus 9., péntek; döntő, bronzmérkőzés: augusztus 11., vasárnap.