Rátgéber: Parkolópályára tettek, és ezt nem tudtam elfogadni

2008.06.04. 02:15 Módosítva: 2015.05.22. 01:30
"Évek alatt érett meg a döntés bennem, Fegyverneky Zsófia eligazolása a vége volt a sztorinak" - nyilatkozta az Indexnek a pécsi női kosarasok 15 év után távozó edzője.

"Nagyon nehéz belegondolni, hogy nem vagyok a Pécs edzője" - mondta csalódottan Rátgéber László éjjel 1 órakor az Indexnek a hirtelen összehívott szurkolói találkozó után. "Arról szól a dolog, ahogy a Kiscsillag-szövegben: El lehet menni, itt nem lesz semmi, ott jöhet bármi! Van aki mondja, hogy milyen jó itt, pedig csak megszerette a szív, a régi melóit!".

"Olyan a helyzet Pécsen, hogy a beígért 2010-es Final Four-os program egy virtuális valóság csak, nem lehet ezért harcba menni. Ahhoz, hogy lássák, mi történik Pécsen, jelzésképpen el kell menni" - mondta Rátgéber, aki még nem árulhatja el, hova költözik családjával, de azt állítja, nem hoz szégyent Pécsre az új munkahelyével, és biztos, hogy nem lesz a Sopron edzője.

"Évek alatt érett meg a döntés bennem, Fegyverneky Zsófia eligazolása a vége volt a sztorinak. Kosárlabdaedző vagyok, és ha a Pécsnek csak azzal tudok segíteni, hogy politikai munkát vállalok, az baj. Parkolópályára tettek, és ezt nem tudtam elfogadni. Személyes sértésnek vettem, hogy így foglalkoznak a női kosárlabdával".

A csapat 45 millió forintos városi támogatása mellett Rátgéber szerint nem tudták biztosítani a folytatást, ahogy mondta: "Mind több a barbár, mind kevesebb a római."

Rátgéber vezetésével tizenöt év alatt kilenc bajnoki aranyérmet és ugyanennyi magyar kupagyőzelmet nyert a Pécs. Az európai topligában háromszor is bronzérmet nyertek.

Az ígéret az volt, hogy 2010-re, amikor Pécs lesz Európai Kulturális Fővárosa, megteremtik a feltételeit, hogy a Final Fourban aranyra is esélyes legyen a csapat. Ehhez képest a most kapott támogatás arra sem volt elég, hogy megtartsa legjobb játékosait a Pécs. Már magyar bajnokságot sem tudtak nyerni, pár napja a Sopron ellen buktak el, akárcsak tavaly, a kupát is a soproniak nyerték az elmúlt két évben. Csak a mostani szezon végén hárman távoztak: Fegyverneky Zsófia a Brnóban szerződött, a fiatal tehetség Krivacsevics Tijana éppen a rivális Sopronba, Emilija Podrug a lengyel Gdyniában folytatja.

Rátgéber a távozást hétfőn beszélte meg a családdal, míg kedden a csapat két kulcsjátékosával, Vajda Annával és Iványi Dalmával, valamint a vezetőséggel. Akkor ez most a Pécs lassú halálához vezet - kérdeztük Rátgébertől: "Az új vezetőedző, Füzy Ákos 13 évig volt a segédedzőm, Iványival és Vajdával nem lesznek rosszabbak, hiszen az elvesztett döntőt Vajda nélkül és egy sérült Iványival játszottuk végig."

Az edző válogatottbeli munkáját nem érinti az eligazolás, viszont a korábban megálmodott pécsi utánpótlásbázisnak valószínűleg lőttek. "A döntésemben ez is közrejátszott, mert már kezdtem belenyugodni, hogy nem nyerünk Final Fourt, úgyhogy elkezdtük felépíteni az akadémiát, de 5 hónap alatt nem jeleztek vissza az önkormányzattól, hogy őket komolyan érdekelné ez." Néhány napon belül tehát megtudjuk, hova szerződött a pécsi női csapat volt edzője.